Skip to main content

ΥΠΟΙΚ για ΔΝΤ: Από το «μαξιλάρι» των 11 δισ. η πρόωρη αποπληρωμή

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ για το 2018 προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα προαναγγέλλει την πρόωρη εξόφληση μέρους από το δάνειο του ΔΝΤ με το υψηλό επιτόκιο στο επίπεδο του 5%.

Σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο που εκδίδει το υπουργείο, εκτιμάται ότι πέρυσι υπήρξε υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης με βάση τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας, καθώς αυτό διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ (παραπέμπει, ωστόσο, στις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat, στις 23 Απριλίου). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα υπάρξει για τέταρτο συνεχές έτος υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων που είχαν τεθεί.

Σχετικά με την προεξόφληση τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, στο Δελτίο επισημαίνεται πως «πρόθεση των αρχών είναι να χρησιμοποιήσουν μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την πρόωρη αποπληρωμή του πλέον ακριβού τμήματος του δανεισμού του Δημοσίου στον επίσημο τομέα». «Πράσινο φως» για μια παρόμοια κίνηση είχε «ανάψει» ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του, μετά το άτυπο Eurogroup την Παρασκευή στο Βουκουρέστι.

Παράλληλα, στο Δελτίο αναφέρεται ότι «η σωρευτική δημοσιονομική υπεραπόδοση την περίοδο 2016- 2018 διαμορφώθηκε, σε ονομαστικούς όρους, στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ διανεμήθηκαν με τη μορφή καλά σχεδιασμένου εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος. Το υπόλοιπο ποσό, ύψους 11 δισ. ευρώ, συνέβαλε στο «χτίσιμο» ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας, μέρος του οποίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τώρα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα».

Σύμφωνα, επίσης, με το Οικονομικό Δελτίο:

  • Το Eurogroup ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση των 973 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.
  • Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το α’ δίμηνο εφέτος ξεπέρασαν τον στόχο κατά 344 εκατ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα κατά 195 εκατ. ευρώ.
  • Η ανεργία μειώθηκε κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο πέρυσι και διαμορφώθηκε στο 18%.
  • Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 2,9 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2018, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος τους να διαμορφώνεται σε 81,8 δισ. ευρώ. Επίσης, οι νέοι στόχοι που υπέβαλαν οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) υποδηλώνουν ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα περιοριστεί ελαφρώς κάτω από το 20% έως το τέλος του 2021, ενώ οι προηγούμενοι στόχοι προέβλεπαν μείωση στο 21,2%.
  • Την Πέμπτη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επισήμανε ότι το αναθεωρημένο σχήμα για την προστασία της α’ κατοικίας είναι πιστωτικά θετικό για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή: ΑΜΠΕ