Skip to main content

Οι βρετανικές επιχειρήσεις μαζεύουν αποθέματα σαν να είναι «σε καιρό πολέμου»

Επί 46 χρόνια οι μεταποιητικές βιομηχανίες της Βρετανίας οργάνωσαν τις αλυσίδες εφοδιασμού στη βάση του ελεύθερου εμπορίου με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα προετοιμάζονται για μία νέα εποχή, στην οποία αυτό ίσως να μην είναι δυνατόν. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal μαζεύουν στις αποθήκες τους αποθέματα με ρυθμούς, που η χώρα είχε ζήσει μόνο σε καιρούς πολέμου. Αν και το άτακτο Brexit φαίνεται να απομακρύνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κανείς δεν είναι ακόμη βέβαιος πότε και με τι συμφωνία η χώρα θα βγει από την κοινότητα. Υπό τις συνθήκες αυτές οι βρετανικές επιχειρήσεις θέλουν να είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα. 

Από τις βιομηχανίες τροφίμων έως εκείνες, που κατασκευάζουν μεταλλικά εξαρτήματα για την Airbus, οι εταιρείες αποθηκεύουν σημαντικές πρώτες ύλες, συστατικά και εξαρτήματα. Τον Μάρτιο έβαλαν στην άκρη υλικά με τον ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οποιοδήποτε άλλο ανεπτυγμένο οικονομικά κράτος τουλάχιστον από το 1992, όταν άρχισε να δημοσιεύει σχετικά στοιχεία η IHS Markit. 

Τα αποθέματα τελικών προϊόντων επίσης κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση όλων των εποχών τον περασμένο μήνα, καθώς τα εργοστάσια προσπάθησαν να κρατήσουν έξτρα παραγωγή στην άκρη σε περίπτωση μίας απότομης αύξησης της ζήτησης από πελάτες, εάν τα πράγματα στο Brexit δεν εξελιχθούν κατά τις προσδοκίες. Οι βρετανικές μεταποιητικές βιομηχανίες είναι εξαιρετικά ευάλωτες γιατί εισάγουν πολύ μεγάλο μέρος των εξαρτημάτων, που χρειάζονται για τα τελικά εξαγώμενα προϊόντα τους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, θα δεχθούν διπλό πλήγμα από τους όποιους νέους δασμούς, τις καθυστερήσεις στα σύνορα και τη γραφειοκρατία. 

Ακόμη και το αεροδρόμιο του Χίθροου (που εμφανίζει την υψηλότερη επιβατική κίνηση στην Ευρώπη) ανακοίνωε ότι έχει αποθηκεύσει μηχανικά μέρη για εξοπλισμό που μεταφέρει αποσκευές, καθώς τα εισάγει από την Ε.Ε. Έχει επίσης συγκεντρώσει αποθέματα από γάντια και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται στους καθημερινούς ελέγχους. Γεμάτες έχουν τις αποθήκες τους εδώ και καιρό και οι φαρμακοβιομηχανίες. 

Η τάση αυτή εντάθηκε μετά τις επανειλημμένες αποτυχίες της Τερέζα Μέι να περάσει τη Συμφωνία της από τη Βουλή. Μένει να φανεί εάν η παράταση που αιτήθηκε και η απόφασή της να διαπραγματευθεί με τους Εργατικούς, θα καθησυχάσουν τον επιχειρηματικό κόσμο. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ