Skip to main content

ΕΚΤ: Στο μηδέν το επιτόκιο δανεισμού έως και το τέλος του 2020, προβλέπουν αναλυτές

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει υποσχεθεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους. Οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα αποφύγει την όποια αύξηση έως και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Σε δημοσκόπηση, που διενεργήσε το Reuters, με τη συμμετοχή 80 οικονομολόγων που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, η μέση πρόβλεψη θέλει την ΕΚΤ να αυξάνει το καταθετικό επιτόκιο, που σήμερα είναι στο -0,40%, κατά 10 μονάδες βάσης το τρίτο τρίμηνο του 2020. Όσον αφορά δε το βασικό επιτόκιο μηδενισμού αυτό αναμένεται να μείνει αμετάβλητο στο μηδέν έως και τα τέλη της επόμενης χρονιάς. 

Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί  φέτος στο 1,4% και θα επιταχυνθεί οριακά τις δύο επόμενες χρονιές, στο 1,5% το 2020 και στο 1,6% το 2021, εξακολουθώντας δηλαδή να είναι κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για «κοντά στο 2%».

Προβλέπουν δε ότι η νομισματική ένωση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ασθενικούς ρυθμούς, 0,2% έως 0,4% ανά τρίμηνο, έως και τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

naftemporiki.gr