Skip to main content

Talk of the market: Επιχειρηματικές εξελίξεις συντηρούν το ενδιαφέρον

Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το νέο πακέτο μέτρων που στοχεύει στη στήριξη 500.000 επιχειρήσεων και 230.000 εργαζομένων. Αν και πρόκειται για μέτρα που έχει απόλυτη ανάγκη η αγορά, αυτά συνεχίζουν να αναπαράγουν οικονομικές ανισότητες και κοινωνικές αδικίες, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ. Σημειώνεται ότι σε συνέχεια των νέων αποφάσεων το συνολικό ύψος των μέτρων διαμορφώνεται για φέτος στα 11,6 δισ. ευρώ από 7,5 δισ. ευρώ που ήταν το ποσό που είχε αρχικά προϋπολογιστεί για το 2021.

Η ΔΕΗ ολοκλήρωσε με επιτυχία την τιμολόγηση της πρώτης διεθνούς προσφοράς ομολογιών με ρήτρα αειφορίας ύψους ποσού 650 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,875% και λήξη το 2026, με τιμή έκδοσης 100%. Τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς.

Η ΓΕΚ Τέρνα επιβεβαίωσε κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης ότι ο μέτοχος Reggeborgh Invest B.V έχει συμφωνήσει να προχωρήσει στην εκποίηση της συμμετοχής του στο 28,181% στην εταιρεία. Οι πληροφορίες θέλουν το ποσοστό να μεταβιβάζεται στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Περιστέρη που θα διπλασιάσει σχεδόν το 16% του μεριδίου του στην εταιρεία, καθώς και σε εταιρεία συμφερόντων της Μαριάννας Λάτσης, που φέρεται να αποκτά 7-8%.

Η Eλλάκτωρ γνωστοποίησε ότι η Reggeborgh Invest B.V συμφώνησε να παρατείνει κατά δύο μήνες το δικαίωμα για απόκτηση 26.882.023 μετοχών που ανήκουν στον Λεωνίδα Μπόμπολα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 12,5457% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου. Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh Invest B.V κατέχει ήδη άμεσα το 14,2% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

Η Τιτάν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περιβαλλοντική επένδυση 25 εκατ. ευρώ σε ένα από τα εργοστάσια τσιμέντου στην Ελλάδα, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2022, σύμφωνα με τη στρατηγική της εταιρείας για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση της Aegean Airlines με κύριο θέμα την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ.

Τις κύριες αναπτυξιακές παραμέτρους της νέας επενδυτικής συμφωνίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας επισημαίνει σε υπόμνημά του προς την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστος Μπαλάσκας. 

Η Volterra, μέλος του ομίλου ΑΒΑΞ, ολοκλήρωσε την κατασκευή των αιολικών πάρκων σε Κάστρο-Λυκοβούνι και Αμπέλια-Πλατανάκια της θυγατρικής της εταιρείας Volterra Λυκοβούνι συνολικής ισχύος 53,7MW στην περιοχή Υπάτου Βοιωτίας, καθώς και του φωτοβολταϊκού σταθμού Μπιτάκος της θυγατρικής της εταιρείας Ηλιοφάνεια ισχύος 2,65MW στη Θήβα Βοιωτίας. Τα έργα, που τέθηκαν σε λειτουργία σταδιακά από το Δεκέμβριο 2020, θα παράγουν ετησίως περίπου 120.000 MWh καθαρής ενέργειας. 

Το  προσφερόμενο αντάλλαγμα των 6,70 ευρώ πληρεί τα κριτήρια του “δίκαιου και εύλογου” ανταλλάγματος, σύμφωνα με την Αιτιολογημένη Γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της Paperpack που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης της Orlando‐Equity Holding Limited. Σημειώνεται ότι η Δημόσια Πρόταση αφορά σε 394.288 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 9,974% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. 

Εγκρίθηκε η Αρχιτεκτονική μελέτη για την αναθεώρηση της άδειας δόμησης στο συγκρότημα “Αστέρια Γλυφάδας” στο πλαίσιο της επένδυσης για τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω ξενοδοχειακής μονάδας 5* δυναμικότητας 400 κλινών. Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει δημιουργία 115 πολυτελών δωματίων, 14 τουριστικών κατοικιών, 12 σουιτών, εκθεσιακούς χώρους και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 2 εστιατόρια κ.ο.κ..

Θερμή υποδοχή επιφύλασσε η Gloria Guevara, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), στο σχέδιο ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού το WTTC και τα μέλη του συγχάρηκαν την ελληνική κυβέρνηση για τις τεράστιες προσπάθειες και τα στρατηγικά βήματα που κάνει προκειμένου να επιτευχθεί η επανεκκίνηση του παγκόσμιου τουρισμού από τις 14 Μαΐου του 2021. 

Σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, όπως μετράται με τον αριθμό των νέων οικοδομικών αδειών, μειώθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο του 2020. Στο σύνολο του έτους σημειώθηκε αύξηση 9,2% με όρους αδειών, 9,2% με όρους επιφάνειας και 6,2% με όρους όγκου.

naftemporiki.gr