Skip to main content

Κύπρος: Έργο σπουδαίας γεωπολιτικής σημασίας το EuroAsia Interconnector

Έργο ιδιαίτερης εθνικής και γεωπολιτικής σημασίας χαρακτήρισε το «EuroAsia Interconnector» ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκουτρύπης, σημειώνοντας ότι προσφέρει τη δυνατότητα στην Κύπρο και την Ελλάδα να λειτουργήσουν σαν γέφυρες συνεργασίας, συνδέοντας την ανατολική Μεσόγειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε χαιρετισμό του, σε ενημερωτική ημερίδα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λακκοτρύπης υπενθύμισε ότι έχει αναγνωριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) της ΕΕ, με προϋπολογισμό της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωση της 1ης φάσης, τη διασύνδεση δηλαδή των πρώτων 1000 μεγαβάτ.

Όπως είιπε η ηλεκτρική αυτή διασύνδεση αποτελεί το πρώτο διασυνοριακό έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού στον «ηλεκτρικό διάδρομο», που ενώνει την ανατολική Μεσόγειο με το Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και θα είναι, επίσης, η κύρια λεωφόρος ηλεκτρισμού, μεταξύ Ευρώπης και νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες έχουν διενεργηθεί και στις τρεις χώρες, Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.

Στην παρούσα φάση εκπονείται αριθμός μελετών, που αφορούν στον τελικό σχεδιασμό και στις προκατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στις τελικές τεχνικές προδιαγραφές και στην προκήρυξη εργασιών κατασκευής του έργου.