Skip to main content

Συναντήσεις τραπεζών με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Προγραμματισμένες συναντήσεις με τους θεσμούς θα πραγματοποιήσουν οι τράπεζες, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ορίσει ραντεβού με τα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων στο τέλος αυτής της εβδομάδας και την επόμενη.

Η κεφαλαιακή επάρκεια και η ρευστότητα των τραπεζών, η κερδοφορία τους, τα κόκκινα δάνεια και το μοντέλο του «Ηρακλή» θα είναι από τα κρίσιμα θέματα που οι θεσμοί θα συζητήσουν με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Συζητήσεις θα διενεργηθούν και ως προς τα stress tests των τραπεζών, που θα λάβουν χώρα μέσα στην τρέχουσα χρήση.

Τιτλοποιήσεις

Οι συζητήσεις ωστόσο αναμένεται να επικεντρωθούν κυρίως στην προετοιμασία των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον «Ηρακλή», καθώς υπάρχουν θέματα τα οποία θα τεθούν ώστε να είναι βέβαιο πως οι τράπεζες θα καταφέρουν από το θέρος και μετά να πραγματοποιήσουν τις τιτλοποιήσεις που προετοιμάζουν.

Alpha Bank και Eurobank ήδη προπορεύονται στις σχετικές ενέργειες. Υπενθυμίζεται πως η Eurobank τιτλοποιεί 7,5 δισ. ευρώ NPEs, η Alpha Bank 12 δισ., η Τράπεζα Πειραιώς θέτει ως νέο της στόχο τα 6 δισ., ενώ σε ό,τι αφορά την Εθνική, αυτή μιλάει στις παρουσιάσεις για τιτλοποιήσεις 5-8 δισ. ευρώ (εκτιμάται πως θα κινηθούν περίπου στα 6 δισ. ευρώ). Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Εθνική, η τράπεζα εκτιμά πως δεν πρόκειται για το μέγεθος των τιτλοποιήσεων αυτών να χρειαστεί κεφάλαια, καθώς οι όποιες ανάγκες θα καλυφθούν από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η προετοιμασία των τιτλοποιήσεων και της λειτουργίας του «Ηρακλή» αποτελεί μια δεύτερη φάση, που θα χρειαστεί πλήθος ενεργειών τόσο από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης όσο και από αυτήν των τραπεζών.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κομισιόν, ESM, και ΔΝΤ θα συζητήσουν με τις τράπεζες όλες τις συμφωνίες οι οποίες βρίσκονται υπό υλοποίηση ή έχουν ήδη υλοποιηθεί και αφορούν τα κόκκινα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων και τη διαχείρισή τους. Συγχρόνως θα συζητήσουν πόσο η μείωση των κόκκινων δανείων επηρεάζει τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ θα συζητηθούν και μακροοικονομικές προοπτικές όπως αυτές υπολογίζονται μέσα από τις εκτιμήσεις των τραπεζών.

Τέλος, θα τεθούν επί τάπητος και οι ενέργειες των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς και το πτωχευτικό δίκαιο.