Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει τάχιστα δασμούς 30% στις ΗΠΑ επί αγαθών αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει την απειλή να επιβάλει τον ίδιο δασμολογικό συντελεστή στις εξαγωγές της Ένωσης, από 1ης Αυγούστου.
Στο πλαίσιο ενός πρώτου κύματος αντιμέτρων, η ΕΕ θα συνδυάσει σε ένα πακέτο τα εξής:
• Έναν εγκεκριμένο κατάλογο δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ και
• Την ήδη συντεταγμένη δέσμη δασμών επί αμερικανικών προϊόντων αξίας 72 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι αμερικανικές εξαγωγές που θα δασμολογηθούν περιλαμβάνουν βιομηχανικά προϊόντα όπως
- αεροσκάφη της Boeing,
- αυτοκίνητα made in USA και
- ουίσκι μπέρμπον,
Αυτά και όχι μόνο θα αντιμετωπίσουν δασμoύς ανάλογους του επαπειλούμενου 30%, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οι δασμοί θα είναι έτοιμοι να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα, αλλά μόνο εάν δεν υπάρξει συμφωνία και οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή των δικών τους τελών, αφόρου εκπνεύσει η καταληκτική προθεσμία του Αυγούστου, δήλωσαν στελέχη άνθρωποι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg.
Τα σχέδια έρχονται καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν σκληρύνει τις θέσεις τους προκειμένου να αυστηροποιήσουν τη διαπραγματευτική τους στάσης έναντι των ΗΠΑ.
Υστατο όπλο
Μάλιστα το Βερολίνο θα ήταν πρόθυμο ακόμη και να υποστηρίξει την ενεργοποίηση του ύστατου όπλου «κατά του εξαναγκασμού» της ΕΕ, το λεγόμενο ACI, (Anti Coercion Instrument) σε περίπτωση μη συμφωνίας, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg.
To εργαλείο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Το ACI είναι το πιο ισχυρό εμπορικό εργαλείο του ευρωπαϊκού μπλοκ και ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κρατών-μελών πιέζει για τη χρήση του σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Το μέσο έχει σχεδιαστεί κυρίως ως αποτρεπτικό και προς το παρόν δεν βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς η ενεργοποίησή του απαιτεί την υποστήριξη ειδικής πλειοψηφίας (15 στα 27) των κρατών μελών.
Ο μηχανισμός κατά του εξαναγκασμού (ACI), έχει ως στόχο να λειτουργεί αποτρεπτικά για τρίτες χώρες που στοχοποιούν την ΕΕ ή τα κράτη μέλη της.
Εν προκειμένω δίνει στην ΕΕ την εξουσία να εισηγείται αντίμετρα, όπως ειδική φορολογία σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, περιορισμούς σε επενδύσεις ή και αποκλεισμό πρόσβασης σε τμήματα της ευρωπαϊκής αγοράς και δημόσιες συμβάσεις στην Ευρώπη.
Πλησιάζουμε στην κρίσιμη καμπή
Μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως απάντηση σε χώρες που προσπαθούν να επηρεάσουν τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές της ΕΕ μέσω εμπορικών πιέσεων.
«Πλησιάζουμε τώρα στην κρίσιμη καμπή της δασμολογικής διαμάχης με τις ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, αξιόπιστη συμφωνία με χαμηλούς δασμούς», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τρίτη μετά από συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του Πέτρ Φιάλα. «Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, διακινδυνεύουμε οικονομική αβεβαιότητα σε μια εποχή που στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίθετο».