Πέρα από τους σχεδιασμούς για νέες μειώσεις άμεσων φόρων, στην κυβέρνηση εργάζονται εντατικά με στόχο να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων ώστε να καλυφθεί η ζήτηση και να μειωθούν οι τιμές αλλά και να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές των ενοικίων.
Ήδη το οικονομικό επιτελείο μελετά διάφορα σενάρια όπως η αξιοποίηση των περίπου 25.000 ακινήτων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων. «Προσανατολιζόμαστε σε έναν συνδυασμό µέτρων, που θα δώσουν νέα κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να ανοίξουν τις κλειστές κατοικίες και να νοικιάσουν πιο εύκολα τα σπίτια τους, by-pass σε διαδικασίες» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.
Και ενώ έχουν απορριφθεί παρεμβάσεις όπως η επιβολή πλαφόν στο ποσοστό αύξησης των ενοικίων, υπό συζήτηση είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητα τους, σε μία προσπάθεια να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα και να αυξηθεί η προσφορά. Στο τραπέζι είναι να υπάρξει μία οριζόντια μείωση των φορολογικών συντελεστών ή η δημιουργία ενός ενδιάμεσου συντελεστή για εισοδήματα από ενοίκια από 12.001 έως 20.000 ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η απότομη μετάβαση από το 15% στο 35% που ισχύει σήμερα.
Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων
Παράλληλα, εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η λειτουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων «ΜΙΔΑ». Βασικός στόχος είναι η αποκάλυψη τυχόν αδήλωτων εισοδημάτων από ενοίκια ή ποσών που είναι λανθασμένα και κατ’ επέκταση η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα δηλώνουν τις μισθώσεις στην πλατφόρμα και η ΑΑΔΕ θα αντλεί αυτόματα τα στοιχεία για το Ε1 και το Ε2. Με αυτό τον τρόπο οι φορολογικές δηλώσεις θα φτάνουν σχεδόν έτοιμες στον φορολογούμενο και το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να ελέγξει και να επιβεβαιώσει ή να διορθώσει τυχόν ανακρίβειες. Αλλά και οι ενοικιαστές θα μπορούν να δουν τι δηλώνει ο ιδιοκτήτης για το ακίνητο που μισθώνουν.
Το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου που αφορά στον θεσμό της κοινωνική αντιπαροχής για τα ακίνητα του Δημοσίου. Το νέο πλαίσιο φέρνει βελτιώσεις και κίνητρα για τους κατασκευαστές, επιτρέποντάς τους να πωλούν τις κατοικίες από την κοινωνική αντιπαροχή, με υποχρέωση διάθεσης του 30% για κοινωνική κατοικία.
Το πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται είναι να υπάρξει ένας νέος κύκλος «Σπίτι μου» εφόσον όμως βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε λιγότερο από πέντε μήνες που έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων, έχουν εγκριθεί στεγαστικά δάνεια πάνω από 734 εκατ. ευρώ, με την απορρόφηση να φτάνει στο 38,18%.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που παρακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος σημειώνουν ότι ο ρυθμός υπαγωγής είναι σαφώς υψηλότερος σε σχέση με το «Σπίτι μου 1». Ενδεικτικό είναι πως τις πρώτες 100 ημέρες του νέου προγράμματος οι εντάξεις ήταν 5.387, δηλαδή 59% περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του «Σπίτι μου 1», όταν είχαν υπαχθεί 3.381 δικαιούχοι.
Παράλληλα, τα διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια επέτρεψαν σε περισσότερους μεσήλικες να ενταχθούν στο «Σπίτι μου 2», σε αντίθεση με το «Σπίτι μου 1» που απευθυνόταν σε ενδιαφερόμενους έως 39 ετών. Ενδεικτικό είναι πως άνω του 41% των υπαγωγών έως σήμερα αφορά άτομα ηλικίας από 40 έως 50 ετών. Οι περισσότερες εγκρίσεις δανείων, όπως αναμενόταν, εντοπίζονται στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.