Skip to main content

Uber: Πώληση δραστηριοτήτων της ΝΑ Ασίας στην ανταγωνίστρια Grab

Την απόφασή της να πουλήσει σημαντικές δραστηριότητες της Νοτιανατολικής Ασίας στην ανταγωνίστριά της στην περιοχή, Grab, ανακοίνωσε η Uber. Η κίνηση σηματοδοτεί ακόμη ένα βήμα περιορισμού της έκθεσης στην Ασία, καθώς ακολουθεί την πώληση των κινεζικών δραστηριοτήτων στην Didi Chuxing. Εντείνει δεν την πίεση σε ανταγωνιστές, όπως η Go-Jek της Ινδονησίας, που στηρίζεται από τη Google και η κινεζική Tencent Ηοlding. 

Και οι δύο εταιρείες περιέγραψαν τη συμφωνία ως κέρδος για τους επιβάτες, αν και μερίδα αναλυτών σχολίαζε στο BBC ότι θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές, καθώς η Grab είναι σήμερα ήδη η πιο δημοφιλής εφαρμογή ride sharing στην Νοτιανατολική Ασία με εκατομμύρια χρήστες σε οχτώ χώρες. Αποκτώντας τις δραστηριότητες της Uber ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της στην τεράστια αυτή αγορά των 640 εκατ. ανθρώπων. 

Από την πλευρά της η Uber, βάσει της συμφωνίας, θα αποκτήσει μερίδιο 27,5% στην Grab, που έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας, Ντάρα Κοσροβσάχι, θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Grab. To αντίτιμο δεν έγινε γνωστό.  

Η Uber, η οποία ετοιμάζεται για αρχική δημόσια εγγραφή το 2019, είχε επενδύσει 700 εκατ. δολάρια στη Νοτιοανατολική Ασία, λιγότερα δηλαδή από τα 2 δισ. δολάρια, που είχε τοποθετήσει στην Κίνα, πριν αποφασίσει να παραχωρήσει τις εκεί δραστηριότητές της. Η εταιρεία, που βρίσκεται στο στόχαστρο ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη και αλλού, υπολογίζει ότι θα προχωρήσει και σε άλλες συμφωνίες με ανταγωνιστές. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, δεν σχεδιάζει άλλη πώληση, στην οποία θα συγχωνεύει δραστηριότητές της με αντάλλαγμα απόκτηση μειοψηφικού μεριδίου στον ανταγωνιστή, όπως έγινε στην περίπτωση της Grab. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC.