Skip to main content

Talk of the market: Nευρικότητα και αντιφάσεις για τα δεδομένα

Νευρικοί οι επενδυτές, σπεύδουν να ρευστοποιήσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη με κάθε ευκαιρία ανόδου των τιμών. Έτσι χθες ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο κόκκινο σε αρμονία με τις τάσεις στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Μετά από πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις με κέρδη, σημειώθηκε ήπια διόρθωση χθες και ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,24%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 80 εκατ. ευρώ περίπου και με μικτή εικόνα στις τράπεζες.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις τα τελευταία 24ωρα για τα περιοριστικά μέτρα, την άρση του lockdown και τις δυνατότητες περαιτέρω στήριξης των πληγέντων επιχειρήσεων. Δυσφορία προκαλεί η “αντίφαση” κλειστής οικονομίας και υψηλού αριθμού κρουσμάτων.  Από σήμερα Πέμπτη, 4 Μαρτίου, και για 12 ημέρες τίθενται σε ισχύ νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων. 

Στα 16 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ταμειακές ανάγκες των επιχειρήσεων το 2021 από 35 δισ. ευρώ το 2020, με το μεγαλύτερο κενό να εντοπίζεται κυρίως στην εστίαση και στα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, οι ανάγκες ρευστότητας στους συγκεκριμένους κλάδους αναμένεται να φτάσουν σχεδόν στο 40% του τζίρου τους το τρέχον έτος.

Κατατέθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Τέσσερα είναι τα επενδυτικά σχήματα που έδωσαν το παρόν σε αυτή τη φάση της διαδικασίας για το χαρτοφυλάκιο τιτλοποιημένων δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ και ειδικότερα: DoValue-Bain-Fortress, DK (Davidson Kempner)-Cepal, Intrum, και Pimco-Quant.

Προς κατάθεση σήμερα από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαβό, το νέο πλαίσιο και καταστατικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την ΕΚΤ και αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, στην οποία το ΤΧΣ ελέγχει το 61,35% των μετοχών. Κατέχει επίσης 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, 10,98% της Alpha και 1,4% της Eurobank.

Παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που προκύπτουν λόγω της πανδημίας του ιού Covid-19, ο όμιλος Σαράντη σημείωσε άλλο ένα ρεκόρ δεκαετίας στο περιθώριο EBITDA, φτάνοντας το 15,94%, διατηρώντας την αναπτυξιακή πορεία στις πωλήσεις που εμφάνισαν άνοδο κατά 6,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία (ο όμιλος θα δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις στις 8 Απριλίου), οι πωλήσεις του το 2020 ανήλθαν σε 393,38 εκατ. ευρώ από 370,07 εκατ. ευρώ το 2019 και ειδικότερα στην Ελλάδα παρουσίασε πωλήσεις 136,05 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 7,80%. Οι ξένες χώρες, σημείωσαν άνοδο πωλήσεων κατά 5,52% και διαμορφώθηκαν σε 257,33 εκατ. ευρώ.

Η PREMIA ανακοίνωσε ότι από σήμερα, 4.3.2021, θέτει στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το εγκριθέν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ενημερωτικό Δελτίο, για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ των 18.204.903 νέων μετοχών της που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με εισφορές σε είδος. Η 8η Μαρτίου είναι η εκτιμώμενη ημερομηνία εισαγωγής των νέων μετοχών. 

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών καλεί τους μετόχους της σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 26 Μαρτίου για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Forthnet ανακοίνωσε ότι μετά τη λήξη της υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς που υπέβαλε η NewCo United Group Hellas SARL για τις υπόλοιπες μετοχές της, ο Προτείνων και τα πρόσωπα που ενεργούν σε συντονισμό θα κατέχουν άμεσα και έμμεσα 332.668.582 μετοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 96,83% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Σημειώνεται ότι το τίμημα που προσέφερε η United Group ανήλθε σε 0,3 ευρώ ανά μετοχή και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η καταβολή του θα ξεκινήσει την Παρασκευή 5 Μαρτίου. 

naftemporiki.gr