Skip to main content

Η έκθεση του λογιστηρίου για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Χωρίς συγκεκριμένες προβλέψεις όσον αφορά στις επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» και το οποίο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις πέραν αυτής που αφορά στα προσδοκώμενα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, εκτιμάται ότι τα πρόσθετα έσοδα, μπορεί να φτάσουν στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος όμως 8ετίας.

Στην ίδια παράγραφο, αναφέρεται ότι τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στα 21,5 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 15,2 δισεκατομμύρια ευρώ από κύριες οφειλές και τα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από προσαυξήσεις.

Το ΓΛΚ, αναφέρει στην έκθεσή του ότι η ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία θα προκαλέσει μείωση βεβαιωμένων εσόδων λόγω της διαγραφής προσαυξήσεων. Η ρύθμιση όμως, από την άλλη, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει σημαντικά την εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων.

Απώλεια εσόδων μπορεί να προκληθεί επίσης:

1. Λόγω της δυνατότητας μείωσης του προβλεπόμενου πρόσθετου ΦΠΑ στην περίπτωση διοικητικού ή δικαστικού συμβιβασμού καθώς και υπαγωγή σε οποιαδήποτε διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων

2. Λόγω της κατάργησης των προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων (των προστίμων του 10%, 20% και 30% με τη συμπλήρωση διμήνου, έτους και διετίας)

3. Λόγω της φορολόγησης με την κλίμακα των μισθωτών του τεκμαρτού εισοδήματος των φορολογουμένων που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία καθώς και τη μη εφαρμογή της ελάχιστης ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης εφόσον ο φορολογούμενος ή τα εξαρτώμενα μέλη αποκτούν εισόδημα μόνο από τόκους και ακίνητα.

Εξοικονόμηση δαπανών, εκτιμάται ότι θα υπάρξει από τη μη επιχορήγηση της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο λόγω κατάργησής της.