Skip to main content

Market Beat: Η ενδοσυνεδριακή αντίδραση χθες έφερε ψήγματα αισιοδοξίας σήμερα

Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία έχει εστιάσει την προσοχή της στην απόφαση της FOMC της επιτροπής της Fed την Τετάρτη, για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της. Οι αγοραίοι περιμένουν την απόσυρση του όρου «υπομονή» από την ανακοίνωση, όταν θα αναφερθούν στις συνθήκες οι οποίες κατά την εκτίμησή τους θα ωριμάσουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιτρέψουν την έναρξη της ανόδου των βασικών της επιτοκίων. Ακόμα και τότε δεν είναι βέβαιο πως θα έρθει τον Ιούνιο η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου. Αλλά αυτό καίει αυτή την εποχή λόγω της ισχυροποίησης του δολαρίου σε επίπεδα που φαίνεται να λειτουργούν ως απειλή για την κερδοφορία των πολυεθνικών. Χθες με το εμφάνισε σημάδια κόπωσης η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος και ανακοινώθηκαν κατώτερα των προσδοκιών δεδομένα τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης… ανέβηκαν. 

Την Πέμπτη έρχεται η Σύνοδος Κορυφής όπου η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει πως θα επιδιώξει την επίτευξη πολιτικής λύσης. Η μέρα συνάντησης των ηγετών της Ελλάδας και της Γερμανίας είναι μετά από τη Σύνοδο. Αυτό μάλλον οδήγησε τους έμπειρους πια στα πολιτικά της ευρωζώνης θεσμικούς στο συμπέρασμα, πως αυτή τη βδομάδα δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Βέβαια με το ξαφνικό rebound οι αγοραίοι κατάφεραν να φέρουν τον 25άρη σε κλείσιμο πάνω από τις 222 μονάδες. Αυτή η εξέλιξη είναι ένδειξη ότι εμφανίστηκαν ψήγματα αισιοδοξίας από την απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ να συναντήσει τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Δευτέρα.

Η δημοσιονομική υστέρηση που εμφανίστηκε στη δημοσιότητα έχει φέρει πάλι το δημόσιο διάλογο στην αναζήτηση των ενόχων για τα λάθη του… παρελθόντος. Αλλά οι εταίροι και οι επενδυτές που τους παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή επιμένουν μονότονα. Εκπληρώστε τις δεσμεύσεις για να ανοίξουν οι κάνουλες μια εποχή που δεν υπάρχει ρευστό στα ταμεία του κράτους. Η γενικότερη αίσθηση είναι πως η νέα κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο, αλλά βαδίζει αργά σε σχέση με το ύψος των υποχρεώσεων που έχει να καλύψει το ελληνικό δημόσιο.

Οι εγχώριοι αναλυτές διαπιστώνουν ότι το  περιβάλλον που κινείται η Χρηματιστηριακή Αγορά είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί, ενώ η πιστωτική ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας γίνεται εντονότερη. Οι συζητήσεις με τους εταίρους ξεκίνησαν, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάποια σύγκλιση απόψεων, ενώ οι διαφωνίες είναι έντονες ακόμη και σε ζητήματα όπως που θα γίνουν οι συζητήσεις. Άλλωστε παρά την συρρίκνωση των συναλλακτικών τζίρων, η δυναμική της πτώσης όχι μόνο δεν αναχαιτίστηκε αλλά επιταχύνθηκε, βυθίζοντας το σύνολο των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων κάτω από τα 45 δις ευρώ χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης, οδηγώντας σε κάποιες περιπτώσεις μετοχών τις τρέχουσες τιμές σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Χθες ο 25άρης οδηγήθηκε στις 224,70 μονάδες και το ΣΜΕ Μαρτίου στις 225,75 ενώ η επόμενη σειρά είχε εκκαθάριση στις 226,00. Αυτή η έστω και μικρή προπορεία των ΣΜΕ έναντι του δείκτη, μέσα σε ένα κύκλο συνεδριάσεων όπου ισχύς του πτωτικού momentum δυναμώνει ή τουλάχιστον διατηρείται, μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη για επιστροφή σε μια πιο αισιόδοξη στάση έναντι της βραχυπρόθεσμης τάσης του 25άρη.

Για τη στήλη τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγοράς επιδεινώθηκαν. Αν  και ο δείκτης έκλεισε πάνω από τις 222 μονάδες και κοντά στις 225. Γιατί χθες μέσα στη μέρα χτύπησε χαμηλό στις 218 μονάδες και αυτό κατά την εμπειρία μας είναι μήνυμα. Αυτό το μήνυμα έχει σχέση με την εγγραφή σε αυτή τη βδομάδα ακόμα χαμηλότερων τιμών. Ωστόσο σεβόμαστε την αλλαγή στάσης των traders, που ακολουθούν την τεχνική ανάλυση, αλλά μάλλον θεώρησαν θετικό το γεγονός πως πέρασε ο 25άρης σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά αντέδρασε δυναμικά. Περιμένουν σήμερα μεταχρονολογημένη αντίδραση για την πρόσκρουση στα επίπεδα των 225 μονάδων  και όχι συνέχεια στην κατρακύλα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς μετά τα χειρότερα του αναμενομένου μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, άρχισαν να καλλιεργούνται σενάρια περί καθυστέρησης της αύξησης του επιτοκίου από τη Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,29% στις 17.977,54 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,19% στις 4.929,51 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,35% στις 2.081,19 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Valeant Pharmaceuticals σημείωσε κέρδη 2,4%, μετά την αποδοχή της πρότασης εξαγοράς που κατέθεσε στην Salix Pharmaceuticals. Η πρόταση ήταν ύψους 11,1 δισ. δολαρίων, ενώ είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Endo International.

Στον +5,2% βρίσκεται η Life Time Fitness, καθώς ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων η LNK Partners και ο Bahram Akradi, της Life Time, συμφώνησε να καταβάλει 72,10 δολάρια ανά μετοχή για την εξαγορά της θυγατρικής Chanhassen.

Η Walgreens Boots Alliance σημείωσε κέρδη 3,6%, μετά την ανακοίνωση ότι θα ενταχθεί στον δείκτη Nasdaq  100 στις 23 Μαρτίου. Οι μετοχές της θα αντικαταστήσουν την Equinix, σύμφωνα με την Nasdaq OMX Group.

Στον αντίποδα, η Netflix υποχώρησε κατά 3,7%, μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από την Evercore ISI σε sell από hold προηγουμένως. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν αυξηθεί κατά 28% από την αρχή του έτους.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 6,9 μονάδες υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Μάρτιο του 2015, από 7,8 μονάδες τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως ο δείκτης θα βελτιωνόταν στις 8,5 μονάδες.

Αύξηση 0,1% σημείωσε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν άνοδο κατά 0,3%.

Ευρώπη

Με δύναμη διαπέρασε τις 12.000 μονάδες ο γερμανικός DAX, για πρώτη φορά στην ιστορία του, λαμβάνοντας ώθηση από την εξέλιξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο ξεκίνησε ακριβώς μία εβδομάδα νωρίτερα. Με κέρδη έκλεισαν και οι υπόλοιπο ευρωπαϊκοί δείκτες.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,94% στις 6.804 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,24% στις 12.168 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 5.061 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,90% στις 400,19 μονάδες, ενώ απέχει πλέον περίπου 1,3% από τα υψηλά των τελευταίων 15 ετών.

Στο ταμπλό, η Hennes & Mauritz σημείωσε κέρδη 3,3%, μετά και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο χρήσης. Οι πωλήσεις της εταιρείας, για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, αυξήθηκαν κατά 15%.

Στον αντίποδα, η Lafarge σημείωσε απώλειες 5,9% και η Holcim βρέθηκε στο -1,3%. Η γαλλική εταιρεία ανέφερε ότι είναι πρόθυμη να εξετάσει τη σχέση ανταλλαγής μετοχών στο πλαίσιο της συγχώνευσής της με την ελβετική εταιρεία. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε σύγχυση, καθώς η Holcim ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν εξετάζει την αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας του Ιουλίου.

Απώλειες 1,6% σημείωσε η Standard Life, με την αγορά να μην υποδέχεται θετικά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι σκέφτεται να αυξήσει την συμμετοχή της σε joint venture της Ινδίας.

ΧΑ

Με απώλειες έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των εγχώριων επενδυτών για τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, ενώ οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη εικόνα δίνουν. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,92% στις 763,09 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 773,47 μονάδες και η χαμηλότερη στις 744,32. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,96% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 64,50 εκατ. περίπου, εκ των οποίων τα 39,8 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στις τράπεζες (61,2%) και τα 61,3 εκατ. στις 25 μετοχές του FTSΕ25 (94,3% του συνολικού τζίρου). Έγιναν 0,52 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η συνεδρίαση σήμερα ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της πτωτική, με τις απώλειες να φτάνουν έως και το -3,35%. Μετά τις 15:30 ωστόσο έγινε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα, με την Εθνική Τράπεζα να ηγείται αυτής της αντίδρασης. Οι διεργασίες για την πώληση του ποσοστού στη Finansbank τυγχάνουν μέχρι τώρα θετικής υποδοχής από τους επενδυτές, καθώς θα ενισχύσουν τα κεφάλαια της τράπεζας. 

Στην προσπάθεια αντίδρασης βοήθησε και η πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων του γερμανικού χρηματιστηρίου ΜΝΙ, ότι γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων γραμματίων, ώστε να δοθεί «ανάσα» στα επίπεδα ρευστότητας της κυβέρνησης. Αξίζει να τονιστεί εδώ πως η ΕΚΤ έχει ήδη απορρίψει από τις 11 Φεβρουαρίου το ελληνικό αίτημα για αύξηση έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Παράλληλα, στήριξη παρείχε και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του www.naftemporiki.gr, η ελληνική πλευρά, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη, τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Ν. Θεοχαράκη και τη σύμβουλο του υπουργού οικονομικών Έλενα Παναρίτη βρίσκονται στην Αθήνα και ασχολούνται με το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν μέσα στην εβδομάδα στην ομάδα των Βρυξελλών.

Ωστόσο, η προσπάθεια αντίδρασης κάμφθηκε από τους πωλητές του Χ.Α., οι οποίοι επηρεάστηκαν από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν είναι πιθανό να αναζητηθεί λύση για το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, δήλωσε ότι η κατάσταση «είναι σοβαρή και προτεραιότητα αυτήν την εβδομάδα είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Έτσι, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν σημαντικά κέρδη, το Χ.Α. συνέχισε τη φθοροποιό του πτώση, με τη διακύμανση μάλιστα του γενικού δείκτη να φτάνει στο 3,8% περίπου, αφού κινήθηκε μεταξύ των 744,32 μον. (-3,35%) και 773,47 μον. (+0,43%). 

Παρά το +9,43% της Εθνικής μέτρησαν πιο πολύ για τον γ.δ το -3,49% του ΟΤΕ, το -2,96% της Folli Follie, το -4,84% της Jumbo και το -5,21% της ΔΕΗ.

Ο FTSE25 έκλεισε στο -1,02% και στις 224,70 μον. (υψηλό ημέρας 228,30 μον. και +0,56%, με χαμηλό -3,97% και 218 μον.). Πλήν της Εθνικής θετικά έκλεισαν κι άλλοι τέσσερις τίτλοι (Grivalia 3,42%, Βιοχαλκο2,70%, Alpha Bank 1,33 και Motor Oil).

Πτωτικά κινήθηκαν οι υπόλοιπες 20 μετοχές του, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 5,63% και σε νέο ιστορικό χαμηλό στη τιμή των 0,3300 ευρώ (με αποτίμηση πλέον στα 2,04 δισ. ευρώ). Η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 5,21%, η Τέρνα Ενεργειακή στο -4,56%, η Aegean στο -4,30%, ο ΟΛΠ στο -3,82% , η ΕΧΑΕ στο -3,29% και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο -3,24%. 

Θετικό το κλείσιμο για τον τραπεζικό δείκτη, στο +2,52% λόγω της Εθνικής και της Alpha Bank. Είχε διακύμανση… 12% μεταξύ του +4,95% και -7,05%. Από τα 164,2 εκατ. τεμάχια που άλλαξαν χέρια μόλις τα 21,2 εκατ. δόθηκαν σε θετικές περιοχές. Η δε Eurobank σημείωσε κι αυτή νέο χαμηλό ιστορικό ολοκληρώνοντας στο -1,98% και στα 0,0990 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε μέχρι και -8,91% στη τιμή του 0,9220 ευρώ. 

Ο MIDCAP20, με διακύμανση 4,24%, έκλεισε θετικά 1,27% στις 829,99 μονάδες (παραμένει θετικός από την αρχή του 2015 κατά 6,03%) με πολύ μικρό τζίρο στα 1,22 εκατ. ευρώ. Με 12 μετοχές του θετικές (Σωληνουργεία Κορίνθου 5,57%, Χαλκορ 4,75%, Frigoglass  4,71%, Autohellas 3,40%), δύο χωρίς μεταβολή (Πλαστικά Θράκης και ΜΛΣ) και μόλις έξι στο μείον (Αττικής -3,23%, Ικτίνος 1,77%, Φουρλής 1,64%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών (-5,00%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τραπεζών (+2,39%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 42 κινήθηκαν ανοδικά, 63 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Δεν αλλάζουμε τη θέση μας από χθες:

Ενώ ο 25άρης εμφάνισε απώλειες την προηγούμενη βδομάδα -9,76% φθάνοντας στις 227 μονάδες,  οι επενδυτές στα παράγωγα οδήγησαν την τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Μαρτίου που την Παρασκευή τελειώνει ο βίος του αλλά και του Απριλίου που θα γίνει η νέα κυρίαρχη σειρά στις 228 μονάδες. Ενώ μια προ-πορεία μιας μόνο μονάδας δεν είναι ένδειξη αισιόδοξων είναι παρά ταύτα ένδειξη ουδέτερων προσδοκιών, μετά από μια μεγάλη βουτιά.

Στο ακριβώς προηγούμενο σχόλιο η στήλη υπογράμμισε τη σχέση που έχουν επίπεδα τα οποία διαμορφώθηκαν από συναλλαγές το 2012 με τις τρέχουσες τιμές για τον 25άρη. Έτσι σημειώναμε ότι ο 25άρης τον Αύγουστο 31/8 του 2012 τερμάτισε στις 233,66 μονάδες με μια ανοδική συνεδρίαση του +2,83% με ελάχιστο μέρας τις 226,8 μονάδες. Αλλά στην περιοχή πάνω από τις 230 μονάδες βρέθηκε από τις 17/8 όταν κερδίζοντας +1,35% έκλεισε στις 231,38 με ελάχιστο τις 227,54. Μεταξύ αυτών των κλεισιμάτων που αμφότερα είναι στην περιοχή που άφησαν χθες οι θεσμικοί τον FTSE25 μεσολάβησαν εννέα συνεδρίες στην εξέλιξη των οποίων ο δείκτης οδηγήθηκε από τις 226 ως τις 238 μονάδες.

Οι θεσμικοί στην τελευταία συνεδρίαση παρέλαβαν τον 25άρη από τις 233,91 μονάδες που ήταν το κλείσιμο της Πέμπτης και τον οδήγησαν στις 227 με κατώτερο ημέρας τις 226,7. Έφεραν δηλαδή τον δείκτη των παραγώγων στη ζώνη τιμών που εντοπίσαμε μελετώντας την στατιστική προϊστορία της αγοράς 3 χρόνια πριν. Αν λάβουμε υπόψη τα σημάδια από τις συναλλαγές το τρέχον έτος απομένουν λίγες συνεδριάσεις για να ξαναβρεθεί ο 25άρης στα χαμηλά που όρισε η τρίτη πτωτική συνεδρίαση μετά τις εκλογές φέτος δηλαδή στις 28 Ιανουαρίου στις 210 μονάδες. Επιστρέφοντας στα στατιστικά της αντίστοιχης περιόδου του 2012 αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα επίπεδα των 210 μονάδων που γράφτηκαν φέτος αντιστοίχηση και αναφορά  έχουν σε κάποιες συνεδριάσεις του 2012 και συγκεκριμένα : στις 23/7 ο δείκτης έκλεισε στις 209,58 με υψηλό ημέρας και τιμή ανοίγματος στις 226,5 μονάδες. (Δηλαδή μισή μονάδα κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής.) Την επόμενη 24/7 με διακύμανση τριών μονάδων έκλεισε στις 210,49 ενώ στις 25/7 οδηγήθηκε στις 209,49 με χαμηλό τις 206,64 και μέγιστο στις 212,4. Στις 26/7 βούτηξε ως τις 208 μονάδες και στις 27/7 κατέληξε στις 210,29 με ημερήσια διακύμανση τέσσερις μονάδες.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως τα επίπεδα τιμών που αντιλαμβάνονται οι θεσμικοί ως κρίσιμα φέτος έχουν «κατασκευαστεί» από συναλλαγές το 2012. Και η τρέχουσα ζώνη τιμών του 25άρη που είναι λίγο πιο πάνω από τη ζώνη των 210 μονάδων όπως αναφέραμε στην αρχή έχει προκύψει από μια σειρά συνεδριάσεων του Αυγούστου εκείνης της χρονιάς. Θεωρούμε για αυτό πιθανό γύρω από τις 227 μονάδες να έχουμε κάποιες συνεδριάσεις με μικρό εύρος διακύμανσης και χωρίς να παραβιαστεί το όριο των 226 μονάδων. Αν όμως περάσουν οι τιμές κάτω από τις 222 μονάδες τα επίπεδα μεταξύ 206 και 210 μονάδων είναι η ζώνη τιμών που θα θεωρήσουν οι θεσμικοί κατάλληλη για τον 25άρη.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο σήμερα Τρίτη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Wall Street, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται έχοντας κατά νου την πιθανότητα ότι τα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα στοιχεία των ΗΠΑ θα οδηγήσουν την Federal Reserve να εγκαταλείψει την επιλογή να ανοίξει αυτή την εβδομάδα το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την μελλοντική  αύξηση των επιτοκίων.

Το αργό πετρέλαιο παρέμεινε υπό πίεση από τον κορεσμό της προσφοράς παγκόσμια, αφού η τιμή του αμερικανικού αργού είχε χάσει -4% στην προηγούμενη σύνοδο για να χτυπήσει τα χαμηλότερα επίπεδα σε βάθος έξι ετών. Ήταν τελευταία κάτω περίπου 0,3% στα 43,75 δολάρια το βαρέλι.

Η FOMC θα ξεκινήσει σήμερα τη διήμερη συνάντηση επί της νομισματικής πολιτικής, και πολλοί αναλυτές ανέμεναν η κεντρική τράπεζα να απορρίψει  τη λέξη “υπομονή” από επίσημη δήλωση της σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των επιτοκίων της από το 2006. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters έχουν χωριστεί σχεδόν ομοιόμορφα έναντι του ερωτήματος κατά πόσον μια αύξηση των επιτοκίων θα έρθει τον Ιούνιο ή αργότερα μέσα στο έτος.

Αλλά τα απαισιόδοξα δεδομένα σχετικά με τον μεταπρατικό τομέα των ΗΠΑ, τη βιομηχανική παραγωγή και τη στέγαση, τη Δευτέρα μπορούν να αποτελέσουν για τη Fed έναν λόγο για να παραμείνει επιφυλακτική σχετικά με την πολιτική σύσφιξης.

«Αναμένουμε ότι η Fed να αφήσει τη λέξη «υπομονετικά», αλλά την ίδια στιγμή θα δηλώσει ότι η πολιτική της θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία για να κρατήσει τα χέρια της ελαύθερα έτσι ώστε να μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια, όταν θέλει, είτε πρόκειται για τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο». Παρατηρούσαν από την  HSBC Securities στο Τόκιο. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στο +0,7%, αφού και οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο άνω του 1% τη Δευτέρα. Οι Κινεζικές μετοχές σκαρφάλωσαν σε υψηλά σχεδόν 7 ετών, διευρύνοντας την άνοδο που σχηματίστηκε από την ελπίδα ότι η κινεζική κυβέρνηση θα χαλαρώσει την νομισματική της πολιτική για την ενίσχυση της επιβραδυνόμενης οικονομίας της.

Οι μετοχές Αυστραλίας κέρδισαν 1% μετά την απόφαση από την Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) που άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα για άλλη μια μείωση των επιτοκίων. Ο Nikkei της Ιαπωνίας Stock Average ήταν στο +0,9% από το πρωί, σηματοδοτώντας μια νέα κορυφή 15ετίας ενδοσυνεδριακά πριν η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοινώσει την απόφαση για την πολιτική της κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος της αγοράς.

Ενάντια στο ιαπωνικό νόμισμα, το δολάριο ήταν ελαφρώς υψηλότερα σήμερα στα 121,45 γιεν, όχι μακριά από ένα υψηλό οκτώ σχεδόν ετών στα 122,04 που εμφανίστηκαν  μια εβδομάδα πριν. Το ευρώ ήταν σχεδόν επίπεδο στα 1,0570 δολάρια ενώ τη Δευτέρα ήταν στο χαμηλό 12 ετών των 1,0457 δολαρίων.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Τα νέα θυμίζουν 2012, χωρίς να φαίνεται, στην παρούσα, πως θα μπορούσε να ηρεμήσει η κατάσταση, μιας και είναι πολύ εύκολο να επιταχυνθούν οι εξελίξεις.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας έχει φτάσει στο ζενίθ, με το Χρηματιστήριο και παράλληλα την Οικονομία να βιώνουν σε πραγματικό χρόνο την πίεση.

Οι Γερμανοί, ουσιαστικά, ωθούν την κατάσταση στο να πάρουμε μία απόφαση άμεσα σε σχέση με την συμφωνία που υπογράψαμε, ενώ τα Γερμανικά ΜΜΕ δυναμιτίζουν το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα. Όλο το σκηνικό δείχνει πως θα έχουμε εξελίξεις πολύ σύντομα.  Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μία νέα έκδοση εντόκων μέσα στην εβδομάδα, μιας και οι υποχρεώσεις τις επόμενες μέρες είναι σημαντικές και η αποπληρωμή τους είναι αδύνατη με τα υπάρχοντα δεδομένα. Το να βρεθούν ιδιώτες να καλύψουν τις εκδόσεις έχει πολύ μικρές πιθανότητες, ενώ τα Ταμεία δεν έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες για να συνεχίσουν να “βοηθάνε” την Κυβέρνηση.

Ουσιαστικά το Σύστημα οδηγείται σε μία πιστωτική ασφυξία, όσο δεν βρίσκεται μία μόνιμη λύση. Ακόμα και αν αυξηθεί το όριο στην έκδοση εντόκων θα δώσει βραχυπρόθεσμα λύση, αλλά θα είναι «ασπιρίνη» στην παρούσα φάση, οπότε λογικό είναι να χρειαστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα μία πιο ασφαλής πρόταση χρηματοδότησης, με την Κυβέρνηση να πρέπει να ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις που ουσιαστικά έχει μεν υπογράψει στην συμφωνία αλλά δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει.

Η ανασφάλεια δημιουργεί αναστολή πληρωμών εκ μέρους των πολιτών, τόσο σε φόρους όσο και στις Τράπεζες, κάτι που αυξάνει κάθετα το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων. Από την άλλη, η κατάσταση αυξάνει την ανάγκη για μία νέα ΑΜΚ στον Τραπεζικό κλάδο, μιας και τα NPLs αυξάνονται με ταχύς ρυθμούς. Λύσεις άλλου είδους δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και μπορούν να δημιουργήσουν χάος, ενώ είναι δεδομένο πως και η Ευρώπη ξέρει τι μπορεί να συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση.

Η Κυβέρνηση δείχνει, ειδικά τις τελευταίες μέρες, να κινείται προς συμφωνία με την διαφορά ότι α) κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς και β) έχει μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα σε σχέση με τους ίδιους τους πολίτες που την εξέλεξαν. Τα δεδομένα αυτά “κρατούν στην ζωή” το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μιας και πολλοί ξένοι επενδυτές, κυρίως, αδυνατούν να πιστέψουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση στο τέλος δεν θα ακολουθήσει την λύση εντός Ευρωζώνης.

Παρόλα αυτά και μέχρι την εξεύρεση λύσης, δεν χρειάζεται κάποιος να αυξάνει το ρίσκο του, μιας και δεν ξέρουμε όχι μόνο το αν, αλλά και το πότε θα έχουμε θετική οριστική κατάληξη.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Κινεζικές μετοχές χτύπησαν υψηλά επταετίας

Το δολάριο συνέχισε να υποχωρεί στις ασιατικές συναλλαγές, καθώς οι ασιατικές αγορές μετοχών παρουσίασαν ισχυρή απόδοση, υπό την ηγεσία της αγοράς μετοχών της Κίνας. Το χρηματιστήριο στη Σαγκάη χτύπησε ένα ψηλό επταετίας αφού ο πρωθυπουργός Li Keqiang δεσμεύθηκε να αναλάβει δράση αν η οικονομική ανάπτυξη φανεί ότι επιβραδύνεται πάρα πολύ. Κατά το πρόσφατο ταξίδι μας στο Πεκίνο, σημειώσαμε ένα υποτονικό περιβάλλον λόγω των ισχυρών αντιξοοτήτων από την πτώση της αγοράς ακινήτων και το αυξημένο χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην Ιαπωνία, η συνάντηση της Κεντρικής Τράπεζας BoJ έκλεισε με μερικές εκπλήξεις: η οικονομική αξιολόγηση έμεινε αμετάβλητη, και η εκτίμηση της τιμής του  ΑΕΠ και οι προοπτικές μειώθηκαν. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να αρχίσει σταδιακή μείωση του QQE το 2017.

Κατά τη συνεδρίαση της FOMC, αναμένουμε η Fed να τερματίσει την καθοδήγηση για το μέλλον με την εξάλειψη του όρου “υπομονή”. Παρόλο που μια τέτοια έκβαση δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα έρθει τον Ιούνιο, πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για την απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα είναι αρκετά ισχυρές για να τη δικαιολογήσουν.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την πρωταρχική σημασία που έχει η θετική έκβαση των τεχνικών διαβουλεύσεων που διεξάγονται ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η κατάσταση είναι σοβαρή και προτεραιότητα αυτήν την εβδομάδα είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», 

Πολιτικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, Στέφεν Ζάιμπερτ, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός ο στόχος αποτελεί θέση ολόκληρης της κυβέρνησης. «Για την κυβέρνηση ισχύει απαράλλαχτη η θέση ότι πολιτικός στόχος παραμένει να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση έχει εργαστεί και συνεχίζει να εργάζεται για αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτη ομοφωνία γι’ αυτό στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση της Ελλάδας θα δεσμευθεί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί. «Νομίζω ότι η επίτευξη συμφωνίας οποιουδήποτε είδους… εξαρτάται από το εάν γίνουν ισχυρές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης… δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, δεσμεύσεις ότι θα κάνει αυτό που περιέχεται στη συμφωνία που υπογράψαμε την 20ή Φεβρουαρίου» είπε ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Βερολίνο, μιλώντας αγγλικά.

Η Ελλάδα κατέβαλε εμπρόθεσμα και την τρίτη δόση του δανείου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τον Μάρτιο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλούνται η Wall Street Journal και το Dow Jones. Όπως αναφέρει η WSJ, η δόση που καταβλήθηκε σήμερα ανέρχεται σε περίπου 560 εκατ. ευρώ. Επίσης, την Παρασκευή το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ άλλα 350 εκατ. ευρώ περίπου και να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

«Η σύμβαση για το Ελληνικό είναι διάτρητη» τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας κατά την συζήτηση στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής για τον διορισμό του. Τόσο ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Αντώνης Λεούσης εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή της Βουλής. «Είναι αυτονόητο ότι οι αιγιαλοί και οι παραλίες δεν πωλούνται» ανέφερε ο Στ. Πιτσιόρλας 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το προτεινόμενο σχέδιο συγχώνευσης με τη γαλλική Lafarge, ύψους 42 δισ. ευρώ, με την οποία θα δημιουργείτο η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο, απέρριψε η ελβετική Holcim. Οι δύο όμιλοι αναφέρουν πλέον ότι οι όροι της συμφωνίας, που επετεύχθη πέρυσι, θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Σε ανακοίνωσή της η Holcim αναφέρει ότι η συμφωνία, η οποία είχε αρχικά παρουσιαστεί ως μια συγχώνευση ισοτίμων, «δεν μπορεί πια να υλοποιηθεί στην παρούσα μορφή της» εξαιτίας των διαφορετικών επιδόσεων των δύο ομίλων από τότε που επετεύχθη η συμφωνία.

Η πρόσφατη πτώση του ευρώ φαίνεται ότι μάλλον θα συνεχιστεί, εκτιμά η JPMorgan Asset Management, στην ανάλυσή της για το πρώτο τρίμηνο του 2015 στις παγκόσμιες αγορές, στην οποία επισημαίνει ότι το ασθενέστερο νόμισμα δημιουργεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τους ευρωπαϊκούς τίτλους που ενέχουν κίνδυνο.Σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management, οι σημαντικές κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βελτίωσαν το κλίμα έναντι των ευρωπαϊκών τίτλων κατά τους τελευταίους μήνες. Η ποσοτική χαλάρωση (QE) είναι σημαντική για τις ευρωπαϊκές μετοχές, όμως υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες.

«Θαύμα» χαρακτήρισε την επιστροφή της Πορτογαλίας στην ανάπτυξη, τρία χρόνια αφού έλαβε διεθνή οικονομική βοήθεια ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν εφιστώντας την προσοχή στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. «Η Επιτροπή αναμένει ένα εθνικό πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, το οποίο πρέπει να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα της Πορτογαλίας να συνεχίσει την οικονομική της μεταμόρφωση», δήλωσε ο Κατάινεν στους δημοσιογράφους από τη Λισαβόνα.

Την εκτίμηση ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει σταθερά εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι καλώντας σε «ποιοτικό άλμα» προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προκειμένου οι χώρες να μοιράζονται περισσότερο την κυριαρχία τους.

Σε χαμηλά έξι ετών υποχώρησε χθες το πετρέλαιο, χάνοντας ακόμη και τα 44 δολάρια, ενώ αντίθετα, ο χρυσός έκλεισε την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,1% στα 1.153,20 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 2,1%, κλείνοντας στα 43,88 δολάρια.

Στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3%, στις 6,70 λίρες ανά ώρα, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Βρετανίας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, παρουσιάζοντας την κίνηση αυτή ως ένα μέτρο οικονομικής ενδυνάμωσης της Βρετανίας πριν από τις εκλογές της 7ης Μαΐου.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ