Skip to main content

DBRS: Στις «συμπληγάδες» κορωνοϊού και πετρελαίου οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Η πανδημία του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου οδηγούν σε απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών και έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Η κατάσταση εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και ο αντίκτυπος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι ξεκάθαρα αρνητικός, σημειώνει ο οίκος DBRS σε έκθεσή του.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η DBRS αναμένει αποδυνάμωση της κερδοφορίας των τραπεζών σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, με εντονότερες πιέσεις στα περιθώρια κερδών και βραδύτερους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα που ανακοινώνουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες συνιστούν προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (για παράδειγμα μειώνοντας τα επιτόκια και ζητώντας την επίδειξη ανοχής προς ορισμένους δανειολήπτες). Ταυτόχρονα όμως συνεπάγονται και στήριξη προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης( μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων και της μείωσης των απαιτήσεων για τα «μαξιλάρια» κεφαλαίου).

Από την άποψη των ισολογισμών, οι τράπεζες της Ευρώπης είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι στην αρχή της κρίσης του 2008, με ισχυρότερα προφίλ κεφαλαίου και ρευστότητας, υπογραμμίζει ο DBRS στην έκθεσή του. «Παρ’ όλα αυτά, εάν οι συνεχισθούν για πολύ καιρό οι προκλήσεις και οι αναταράξεις στις αγορές, αναμένουμε ότι κάποιες τράπεζες θα χρειασθούν πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ ώστε να καλύψουν τις αναχρηματοδοτικές τους ανάγκες για το 2020 και να αναβάλλουν εκδόσεις χρέους», επισημαίνεται στην έκθεση.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει διατηρήσει στο -0,5% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, όμως Βρετανία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία έχουν προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, εν μέσω ενδείξεων οικονομικής επιβράδυνσης, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια(net interest margin) των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών συνεπάγεται μεγαλύτερη επιβράδυνση στις χορηγήσεις νέων δανείων προς νοικοκυριά(συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών δανείων και καταναλωτικών). Παράλληλα, αναμένεται και επιβράδυνση των χορηγήσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παράμετροι που «μεταφράζονται» σε βραδύτερους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης για τις τράπεζες, αναφέρει o DBRS.

Παρότι είναι ακόμη νωρίς για εκτιμήσεις για το εάν θα υπάρξει αύξηση των περιπτώσεων στάσης πληρωμών, ο οίκος αναμένει ότι τα οικονομικά προβλήματα λόγω Covid-19 θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Παρ’ όλα αυτά, ο βαθμός στον οποίο θα επηρεασθούν θα εξαρτηθεί από διαφόρους παράγοντες –συρρίκνωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας, επίπεδα εταιρικών πτωχεύσεων- οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι σαφείς», εξηγεί η DBRS στην έκθεση.

«Ο αντίκτυπος για κάθε τράπεζα θα εξαρτηθεί από την έκθεσή της σε τομείς που πλήττονται από την επιδημία του κορωνοϊού και τη σύνθεση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου(ενυπόθηκα δάνεια, μικρομεσαίες, επιχειρηματικά δάνεια).

naftemporiki.gr