Skip to main content

Νέος «γίγαντας» στον κλάδο επεξεργασίας πληρωμών

Μία βρετανική εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών, η οποία κάποτε ανήκε στην Royal Bank of Scotland, πωλείται σε αμερικανική ανταγωνίστρια έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 43 δισ. δολαρίων. Ο λόγος για την WoldPay, η οποία περνάει στον έλεγχο της Fidelity National Information Services (FIS). Δημιουργείται έτσι ένας νέος «γίγαντας» στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των πληρωμών. 

H FIS συμφώνησε να καταβάλλει στους μετόχους της WorldPay αντίτιμο συνολικού ύψους 35 δισ. δολαρίων, αλλά και να αναλάβει τα χρέη της εταιρείας ύψους 8 δισ. δολαρίων. 

Η WorldPay είχε πωληθεί από την RBS στο πλαίσιο των όρων, που τέθηκαν στη βρετανική τράπεζα για να λάβει κρατική σανίδα σωτηρίας κατά την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το αντίτιμο που καταβάλλει η FIS σημαίνει ότι η αξία της είναι σήμερα 8 δισ. στερλίνες υψηλότερη από εκείνη της RBS. Το 2017 είχε περάσει στον έλεγχο της Vantiv έναντι 10,6 δισ. δολαρίων. 

Για την Fidelity National Information Services η συμφωνία είναι το μεγαλύτερο «στοίχημα» από τότε, που εξαγόρασε την ανταγωνίστρια Sungard έναντι 5,1 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές το 2015. 

Ο κλάδος των πληρωμών χαρακτηρίζεται από εντεινόμενο ανταγωνισμό και δέχεται έντονες πιέσεις να μειώσει κόστη και να αναπτύξει νέα προϊόντα για να προσελκύσει πελάτες. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τις συμμαχίες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, BBC