Skip to main content

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του Χονγκ Κονγκ παραδίδει τα ηνία στον γιο

Την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία της CK Hutchison, παραδίδοντας τα ηνία της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας στον μεγαλύτερο γιο του, ανακοίνωσε ο Λι Κα Σινγκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του Χονγκ Κονγκ. 

0 89χρονος Λι είχε από το 2012 ανακοινώσει ότι θα τον διαδεχθεί στην κεφαλή της CK Hutchison ο γιος του Βίκτορ Λι,  ο οποίος είναι ήδη αναπληρωτής πρόεδρος και γενικός διευθυντής. Ακόμη και έτσι όμως η παραίτησή του σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής για τον μεγιστάνα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε επιδιώξει ισχυρή παρουσία στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά. 

Η παραίτηση θα τεθεί σε ισχύ στις 10 Μαΐου, ενώ ο 89χρονος δισεκατομμυριούχος θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στην εταιρεία ως σύμβουλος. 

Η CK Hutchison είναι ένας κολοσσός με συμφέροντα σε λιμάνια, ενεργειακές επιχειρήσεις και τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς. Το 2017 είχε καθαρά κέρδη ύψους 4,5 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
 

Πώς έχτισε την αυτοκρατορία 

Ο Λι, ο οποίος ήταν μόλις 13 ετών όταν έπιασε την πρώτη του δουλειά σε εργοστάσιο του Χονγκ Κονγκ, είχε το προσωνύμιο «Superman» για τη σκληρή δουλειά, την επαγγελματική ηθική και την επιτυχία του.

To 1950  ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία, Cheung Kong Industries, η οποία δραστηριοποιήθηκε αρχικά στον τομέα των πλαστικών και στη συνέχεια αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε εταιρεία επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων. Η Cheung Kong εξαγόρσαε τις Hutchison Whampoa και Ηongkong Electric Llimited το 1979 και 1985 αντίστοιχα και έτσι δημιουργήθηκε η αυτοκρατορία του Λι. 

Όταν ίδρυσε την εταιρεία του είχε σίγουρα υψηλές φιλοδοξίες, αλλά δύσκολα θα μπορούσε να προβλέψει πως θα την γιγαντώσει σε έναν κολοσσό με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες και 323.000 υπαλλήλους παγκοσμίως. 

Η CK Hutcishon ελέγχει σήμερα τον μεγαλύτερο λιμένα εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, την πετρελαϊκή Husky Energy, μία από τις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στην Ευρώπη, ενώ διαθέτει συμμετοχή σε μεγάλα έργα υποδομών στη Βρετανία.  To 1999 είχε βγάλει κέρδος 15 δισ. δολαρίων από την πώληση της Orange στη Βρετανία στην γερμανική Mannesmann.

Τα τελευταία χρόνια ο Λι, 23ος στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής για τις ολοένα και στενότερες σχέσεις του με το Πεκίνο.