Skip to main content

Οι στενοί δεσμοί της Boeing με τον Τραμπ

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ καλούσε χθες στο τηλέφωνο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Boeing, Ντένις Μούλενμπουργκ, προκειμένου να λάβει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του 737 Max, δεν μιλούσε σε κάποιον άγνωστο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στενούς δεσμούς με τον αεροναυπηγικό κολοσσό, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Reuters. 

O Tραμπ, που για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, από το 1989 έως το 1992, διέθετε τη δική του αεροπορική εταιρεία, την Trump Shuttle είναι λάτρης των αεροπλάνων. Πριν εκλεγεί πρόεδρος είχε το δικό του ιδιωτικό αεροσκάφος, ενώ από την ορκωμοσία του και έπειτα χρησιμοποιεί το προεδρικό Air Force Οne με κάθε ευκαιρία. 

Οι δεσμοί του με την αεροναυπηγική βιομηχναία έχουν επεκταθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και περιλαμβάνουν σχέσεις με πανίσχυρα στελέχη του χώρου, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Boeing με τον οποίο έχει συνομιλήσει αρκετές φορές. Ο Μούλενμπουργκ φέρεται να διαβεβαίωσε τον Τραμπ πως το 737 Max είναι ασφαλές και λίγο αργότερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα καθηλώσουν τα αεροσκάφη του συγκεκριμένου μοντέλου- κόντρα στις αποφάσεις της Ευρώπης και αρκετών χωρών ανά τον πλανήτη. 

Από τις 10 χώρες με την υψηλότερη αεροπορική κίνηση μόνο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία δεν έχουν κλείσει τον εναέριό τους χώρο στο συγκεκριμένο μοντέλο. Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό από τη στιγμή που η συντριβή του αεροσκάφους την Αιθιοπικών Αερογραμμών ήταν η δεύτερη αεροσκάφους τέτοιου τύπου σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών. 

Οι δεσμοί ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και την εταιρεία ίσως να παίζουν το ρόλο τους. Ο Τραμπ είχε προσωπικά διαπραγματευθεί με τον Μούλενμπουργκ την μείωση της τιμής της μελλοντικής εκδοχής του Air Force One. Επιπλέον έχει χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της Boeing και τις εγκαταστάσεις της ως «φόντο» για σημαντικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Για παράδειγμα τον Μάρτιο του 2018 αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της φορολογικής μεταρρύθμισης κατά την επίσκεψη εργοστασίου της εταιρείας στο Σεντ Λούις.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, ανήκε στο δυναμικό της Boeing επί 31 χρόνια και είχε διατελέσει μεταξύ άλλων γενικός διευθυντής του 787 Dreamliner. Επιπλέον η Boeing έχει προτείνει στην πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ (η οποία εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Τραμπ) μία θέση στο διοικητικό της συμβούλιο. Οι μέτοχοι θα αποφασίσουν επί της πρότασης στις 29 Απριλίου. 

Είναι τέλος γνωστό ότι ο Τραμπ έχει πιέσει συμμάχους των ΗΠΑ να αγοράσουν αεροσκάφη από την Boeing, δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή αμυντικού εξοπλισμού της χώρας. Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι η εταιρεία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας των ΗΠΑ στην Κίνα. 

Πηγή: Reuters