Skip to main content

Talk of the market: Επανεκκίνηση και επενδυτικές κινήσεις των funds

Μικτή εικόνα σήμερα στις αγορές, με το ελληνικό χρηματιστήριο να αναζητά ισορροπία υψηλότερα μετά το “σημειωτόν” των τελευταίων συνεδριάσεων. Χθες ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση 0,07%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται σε 57 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. Ευρώ στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ξεχώρισε σε επιδόσεις η Alpha Bank (+4%), στον απόηχο της δεύτερης μεγαλύτερης τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη που ανακοίνωσε, λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, η οποία θα εξυγιάνει σημαντικά τον ισολογισμό της. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η ανάκαμψη της ΓΕΚ Τέρνα (+5,3%) και της Tέρνα Ενεργειακής (3,25%) μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, σε συνέχεια των πληροφοριών για τις ζημιές στα αιολικά πάρκα του Τέξας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2020 παρουσίασε έλλειμμα 11,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 2,7 δισ. ευρώ το 2019, με την επιδείνωση να οφείλεται στη μείωση του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 13,9 δισ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε έλλειμμα 654 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 572 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ο τρίτος κύκλος του ΤΕΠΙΧ Covid-29 αναμένεται να ενεργοποιηθεί μετά την έγκριση της ΕΕ για ένταξή του στο Προσωρινό Πλαίσιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και αφού υπογραφούν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις για τη μεταφορά των 220 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Θα χορηγηθούν περίπου 460 εκατ. ευρώ δανείων κεφαλαίου κίνησης ύψους έως 50.000 ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε ποσοστό 80% σε πολύ μικρές επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών κατά την οικονομική χρήση του 2019 δεν ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ.

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για το μοντέλο ανοίγματος και λειτουργίας της αγοράς του λιανεμπορίου, που αναμένεται την επόμενη ή την μεθεπόμενη Δευτέρα – χωρίς να είναι αναγκαία συνθήκη η άρση των άλλων περιορισμών. Μάλιστα το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), με επιστολή του στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ζητά παράταση της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, έως το τέλος Μαρτίου ώστε να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση μεγάλων  ποσοτήτων αδιάθετου αποθέματος, ειδικά στα προϊόντα μόδας. Σημειώνει ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων από την Δευτέρα 1η Μαρτίου με ταυτόχρονη παράταση της εκπτωτικής περιόδου θα δώσει μια νέα ανάσα στην αγορά.

Στην Eurocatering συνεπενδύουν τα δύο fundsEOS Capital Partners και Elikonos 2 S.C.A. SICAR εγγυόμενα νέες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

Νέα αλυσίδα στον ξενοδοχειακό κλάδο προκύπτει από τη συγχώνευση δια απορρόφησης της ξενοδοχειακής αλυσίδας YES! Hotels από την Αθήναιον ΑΕ (Intercontinental) που ανήκουν στην οικογένεια Ιωάννου. Η νέα αλυσίδα θα φέρει την ονομασία Donkey Hotels και θα διαθέτει ιδιόκτητες ξενοδοχειακές υποδομές 85.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ θα εστιάσει στη δυνατότητα εξαγοράς και επανατοποθέτησης υφιστάμενων μονάδων σε αστικά κέντρα αλλά και στην ανάπτυξη νέων μονάδων σε δημοφιλείς προορισμούς.

Η ΟΛΠ ανακοίνωσε κύκλο εργασιών 132,9 εκατ. ευρώ έναντι 149,2 εκατ. ευρώ της χρήσης 2019 παρουσιάζοντας μείωση 16,3 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 10,9%, μεταβολή που οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των εσόδων λόγω της πανδημίας στον τομέα κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας κατά 84% και 26,4%, καθώς επίσης και στον τομέα διακίνησης αυτοκίνητων κατά 20,3%Αύξηση σημειώθηκε στα έσοδα από το αντάλλαγμα παραχώρησης της ΣΕΠ κατά 1,1% καθώς και στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής κατά 16,2%. Τα συνολικά έξοδα μειώθηκαν κατά 8,8% το 2020 σε 93,7 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού παρέμειναν αμετάβλητα στα 58 εκατ. ευρώ.

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, με αύξηση καθαρών κερδών κατά 133% εμφάνισε το 2020 ο όμιλος εταιρειών Epsilon Net, που συνέχισε εν μέσω πανδημίας το επενδυτικό του πλάνο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία  και το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του στον τομέα του business software κάνοντας πρόσφατα στρατηγικές κινήσεις εξαγορών των εταιρειών Data Communication και SingularLogic. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2020 ανήλθε σε 21,70 εκατ. ευρώ, με αύξηση 20,69% και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 5,14 εκατ. ευρώ, με αύξηση 57,55%.

Το efood συνεχίζει την ανάπτυξή του στην Αττική επεκτείνοντας τη λειτουργία της υπηρεσίας efood mini market σε νέες περιοχές. Η νέα υπηρεσία ξεκίνησε πιλοτικά από την Αγία Παρασκευή ενώ μόλις σε μια εβδομάδα καλύπτει πλέον τις περιοχές Πεύκη, Δάφνη και Κολωνό, διευρύνοντας την εμβέλεια εξυπηρέτησης στο κέντρο της Αθήνας αλλά και τα Βόρεια Προάστια.

Στην αγορά των ΗΠΑ επεκτείνει τη δραστηριότητά της η Dialectica, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές start-up, με ρυθμό ανάπτυξης 40% και deals αξίας άνω των 180 δισ. ευρώ στο ενεργητικό της. Η κίνηση έρχεται σε συνέχεια της επέκτασης στο Μόντρεαλ του Καναδά και είναι στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία, που έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας να συνδέει θεσμικούς επενδυτές, συμβουλευτικές εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις με εξειδικευμένα στελέχη των αγορών (experts) με σκοπό να αντλήσουν πληροφορίες και να κλείσουν αποδοτικά deals. 

Επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται για τον κόμβο καινοτομίας στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ ενώ ανάδοχος αναμένεται να υπάρξει αρχές του 2022, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Όπως αναφέρθηκε, η ανάπτυξη της πρώτης πολιτείας καινοτομίας θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, πέραν των θέσεων εργασίας που θα δικαιολογήσει το cluster των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν πέριξ.

Ένας – ένας οι Δήμοι που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας “Μήδεια” στέλνουν εξώδικα στον ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ηλεκτροδότησης. Μετά τους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Ηρακλείου εξώδικο απέστειλε και ο Δήμος Βριλησσίων.

naftemporiki.gr