Skip to main content

Talk of the market: Καταλύτης οι τράπεζες αλλά οι εξελίξεις είναι σε ενέργεια και λιανεμπόριο

Με πιέσεις να εκδηλώνονται στις διεθνείς αγορές στο άνοιγμα της χρηματιστηριακής εβδομάδας είναι ζητούμενο πότε ο Γενικός Δείκτης θα καταφέρει να ισορροπήσει πάνω από τις 800 μονάδες. Την εβδομάδα που προηγήθηκε η αγορά σημείωσε μέτρια ανάκαμψη, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 0,69% και με την μέση αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 60 εκατ. ευρώ από τα 55 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα. Πάντως τροχοπέδη στην άνοδο αποδείχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς, που κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 2,7%, εν μέσω των πληροφοριών περί της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. 

Εξάλλου, μετά από σχετικό ερώτημα που δέχθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, μία από τις επιλογές που αξιολογούνται περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τη δυνητική συμμετοχή του ΤΧΣ, μαζί με ιδιώτες επενδυτές, κάτι που εξαρτάται από τις συνθήκες στις αγορές και το νέο νομικό πλαίσιο που δρομολογεί αλλαγές στο καταστατικό του ΤΧΣ.

Όπως είναι φυσικό, οι επιχειρηματικές ειδήσεις κινητροδοτούν πωλητές και αγοραστές στο χρηματιστήριο, με ενδεικτική άλλωστε την πίεση στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής (που υποχώρησε συνολικά κατά 14,5% την τελευταία εβδομάδα) στον απόηχο των ανακοινώσεων για πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων της στο Τέξαςσε συνέχεια των ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή. Οι εξελίξεις επηρέασαν και τις μετοχές της μητρικής εταιρείας, ΓΕΚ Τέρνα (που υποχώρησαν κατά 6% σε εβδομαδιαία βάση). Οι δυσμενείς εξελίξεις αφορούν δυνητικά οικονομικές επιπτώσεις έως και 90 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ύψος της ζημιάς θα οριστικοποιηθεί τέλη Μαρτίου από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης στο οποίο έχει προσφύγει η εταιρεία.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη, λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Alpha Bank, μια τιτλοποίηση-ορόσημο που εξυγιαίνει σημαντικά τον ισολογισμό της τράπεζας, η οποία συνεχίζει να διατηρεί ισχυρό κεφαλαιακό προφίλ, μειώνοντας τους δείκτες ΜΕΑ και ΜΕΔ στην Ελλάδα σε 24% και 13% αντίστοιχα. H Davidson Kempner αποκτά το 80% της Cepal Holdings και το 51% των τιτλοποιημένων ομολόγων μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Galaxy.

Περί τα τέλη Μαρτίου αναμένονται τα νεώτερα για τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του διαχειριστή δικτύου διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ολοκληρώθηκε με την υποβολή 11 φακέλων ενδιαφέροντος από δυνητικούς επενδυτές. Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ των συμμετεχόντων είναι τα funds Macquarie, Ardian και First Sentier Investors. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα δημοπρατήσει αυτή την εβδομάδα (την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου) έντοκα γραμμάτια του δημοσίου 26 εβδομάδων επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1,0 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές μέχρι του 30% του ποσού θα γίνουν δεκτές την επομένη. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία το κόστος δανεισμού ήταν -0,28%.

Κρίσιμη εβδομάδα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Την Παρασκευή αναμένονται οι καθοριστικές αποφάσεις. Πάντως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η αγορά θα ανοίξει αν όχι την 1η σίγουρα στις 8 Μαρτίου.

Πάντως ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, εμφανίστηκε αισιόδοξος σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο ότι την ερχόμενη Δευτέρα το λιανεμπόριο θα ανοίξει. Τόνισε μάλιστα ότι “…δεν μπορούμε να ανεχτούμε να αιωρούνται λανθασμένα διλήμματα στον δημόσιο διάλογο… Εάν πρόκειται να ιεραρχεί τις προτεραιότητες και να αποφασίζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, τότε προφανώς η σύνθεσή της θα πρέπει να αποτελείται από 16 υγειονομικούς και 16 ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας”.

Φέτος θα μετράνε για το αφορολόγητο (30% του εισοδήματος) και οι χάρτινες αποδείξεις, όπως αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στην τελική ευθεία είναι οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία και τις σφοδρές χιονοπτώσεις της “Μήδειας”. Πάντως σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται έκτακτες διακοπές προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για να αποκατασταθεί πλήρως δίκτυο. 

naftemporiki.gr