Skip to main content

Στο στόχαστρο του FSB μοχλευμένα δάνεια

Έρευνα σε διάφορα τμήματα της αγοράς μοχλευμένων δανείων, που φθάνει την αξία του 1,4 τρισ. δολαρίων, αρχίζει το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στους δυνητικούς κινδύνους που ενέχει το εταιρικό χρέος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σε δηλώσεις του στο διεθνή Τύπο, ο Ράνταλ Κουάρλς, πρόεδρος του FSB, ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι υποχρεωμένες να κινητοποιηθούν εάν διαπιστώσουν κινδύνους στην αγορά μοχλευμένων δανείων – μία ιδιαίτερα δημοφιλής πρακτική επέκτασης των πιστώσεων σε χαμηλής αξιολόγησης, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Η έρευνα του FSB, που θα αρχίσει το φθινόπωρο, θα εστιάζει κυρίως στις λεγόμενες τιτλοποιημένες δανειακές υποχρεώσεις (CLO), δηλ. μοχλευμένα δάνεια που πωλήθηκαν σε πακέτα. Οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να εντοπίσουν τους κατόχους CLOs σε ολόκληρο τον κόσμο και να αποτιμήσουν τους κινδύνους στην περίπτωση που επενδυτές αποσύρουν χρήματα από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς κατά τη διάρκεια απότομης επιβράδυνσης.

Μεταξύ των επενδυτών στην αγορά CLOs συγκαταλέγονται τράπεζες, επενδυτικά ταμεία και ασφαλιστικοί όμιλοι. Ο Κουάρλς, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του προέδρου του FSB στα τέλη του 2018, υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι ως προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν περιοριστεί φέτος συγκριτικά με πέρυσι.

Ένας σημαντικός κίνδυνος, τον οποίο παρακολουθεί το FSB, είναι τα ρυθμιστικά εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ των χωρών και τα οποία καθιστούν αποσπασματικό το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σε αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο εστιάζει και η Ιαπωνία, που κατέχει φέτος την προεδρία του G20.

Ένας βασικός τομέας που παρακολουθείται από το FSB είναι η σκιώδης τραπεζική, η οποία δεν έχει σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο και διογκώνεται συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο FSB υπολογίζει την αξία του σκιώδους παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος σε πάνω από 50 τρισ. δολ. Σύμφωνα με τον Κουάρλς, οι αμερικανικές τράπεζες δεν έχουν «υπερβολική» έκθεση σε CLOs, όμως το θέμα, όπως είπε, είναι οι τράπεζες που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν εκροές καταθέσεων.

naftemporiki.gr