Skip to main content

Σε θέση μάχης η παγκόσμια οικονομία

Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Μέχρι στιγμής, ο θανατηφόρος ιός έχει «ταξιδέψει» σε τουλάχιστον 94 χώρες, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες νεκρούς.

Αν μη τι άλλο, ο πλανήτης έχει βιώσει και άλλες κρίσεις υγείας, όπως για παράδειγμα συνέβη το 2003 με τον ιό SARS. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η κατάσταση φαίνεται ότι βαίνει εκτός ελέγχου, με τις επιπτώσεις να επεκτείνονται και στην οικονομία.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προσφάτως προχώρησε στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, επικαλούμενος ως «νούμερο 1» πρόκληση τον Covid-2019.

Κάλεσε δε, τις αναπτυγμένες οικονομίες να προβούν στη λήψη έκτακτων μέτρων για τη θωράκιση τους και τον περιορισμό των επιπτώσεων.

Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο – αυτό που προβλέπει μια περιορισμένη επέκταση του κορωνοϊού εκτός Κίνας – ο ρυθμός ανάπτυξης στο α’ εξάμηνο του 2020 αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά.

Ως αποτέλεσμα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στην καλύτερη περίπτωση, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,4% του ΑΕΠ από 2,9% του ΑΕΠ το 2019.

Εφόσον, όμως, υπάρξει ευρύτερη εξάπλωση του ιού, τότε ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ΟΟΣΑ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, γνωστή και ως Federal Reserve, προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στο εύρος 1,00% – 1,25%, σε μία κίνηση που αποσκοπεί στη θωράκιση της αμερικανικής οικονομίας.

Έτοιμη να αναλάβει δράση έχει δηλώσει και το «αφεντικό» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς να αποκλείεται η λήψη πρόσθετων νομισματικών μέτρων στην προσεχή συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου.

Αποφάσεις για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού αναμένεται να λάβει και το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, ενώ ήδη εξετάζεται η δυνατότητα εξαιρέσεων και διευκολύνσεων ως προς την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ανακοινώσει τη διάθεση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες – μέλη, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαφαίνεται, η παγκόσμια κοινότητα έχει ήδη λάβει θέση – μάχης, προκειμένου να περιορίσει τη «μόλυνση» της παγκόσμιας οικονομίας από τον θανατηφόρο ιό. Το αν τα καταφέρει, μένει μόνο να αποδειχθεί στην πράξη.

naftemporiki.gr