Skip to main content

Market Beat: Φινάλε με κυριαρχούσα την αίσθηση της προδοσίας των προσδοκιών στις αγορές

Του Κώστα Ιωαννίδη  

Κακό ξεκίνημα της τελευταίας μέρας της βδομάδας με συγκλονιστικό ξεπούλημα στις ασιατικές αγορές μετά την τέταρτη στη σειρά πτώση των δεικτών της Wall Street το φάρο των χρηματιστηρίων. Στην συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ χθες, οι αποφάσεις ήταν γνωστές πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους. Αλλά ήταν από τις λίγες φορές που ο σούπερ Μάριο δεν πρόσφερε μια σούπερ ώθηση στη διάθεση για ρίσκο. Αντίθετα πυροδότησε σε παγκόσμια κλίμακα πιέσεις στον Τραπεζικό τομέα.

Η προσωρινή αντίδραση των ευρωπαϊκών δεικτών, όταν άρχισε η συνέντευξη του Μάριο Ντράγκι, που δεν καταγράφηκε στην Αθήνα, ξεθύμανε, όπου και αν εμφανίστηκε. Η Wall Street υποχώρησε, υπό την καθοδήγηση των Bank of America Corp, η JPMorgan Chase & Co, η Morgan Stanley, η Citigroup Inc και η Morgan Stanley. Γιατί οι επενδυτές ανησύχησαν – υποψιάστηκαν τα χειρότερα- από την επιστροφή της ΕΚΤ σε πολιτικές χαλάρωσης με δάνεια που στοχεύουν να τονώσουν μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων την «αργοκίνητη» οικονομία της ευρωζώνης.

Ο ΓΔ στην Αθήνα, που ήταν ως τις 15:00, είτε σε θετικό πεδίο με κέρδη είτε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, σε αντίθεση με τις σταθερές απώλειες των δεικτών στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όταν αυτά πήραν την ανηφόρα, αυτός βούλιαζε. Για να δοκιμαστεί πάλι αυτή τη βδομάδα η αντοχή της στήριξης στις 700 μονάδες, αφού στον ενθουσιασμό της έναρξης είχε χτυπήσει πρώτα τις 715,5. Τι να πούμε η ζώνη των 710 μονάδων, δεν μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί και συνήθως σε τέτοιου είδους πρωινές «εκτινάξεις» η απάντηση που ακολουθεί, είτε ενδοσυνεδριακά είτε την επόμενη σύνοδο, είναι τιμωρία σε εκείνους που δημιούργησαν την «υπερβολή».

Όσο για την άνοδο των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, θα την αποδώσουμε στην αναγκαία προσαρμογή τους, με δεδομένη για τους αγοραίους την κατάληξη της νέας έκδοσης του 10ετούς αναφοράς. Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα. H Bank of America/Merrill Lynch σε έκθεσή της, μετά και την αποστολή στην Ελλάδα, προτείνει αγορά του Ελληνικού πενταετούς ομολόγου που ωριμάζει τον Απρίλιο του 2024, έναντι των Ιταλικών, καθώς εκτιμά ότι το spread από τις 126 μονάδες βάσης, θα μπορούσε να κινηθεί στις 40 αφού η αύξηση του spread δημιουργεί ευνοϊκό σημείο εισόδου. Το “stop loss” τοποθετείται στις 175 μονάδες βάσης.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην δημόσια προσφορά του επταετούς εταιρικού ομολόγου της ΑΡΑΙΓ, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι. Το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», είναι ιδιαίτερα αυξημένο, ενώ έχουν ήδη εγγραφεί και δύο Institutional Investment Banks, η ΕΒRD και η Black Sea Trade and Development Bank. Η Aegean έχει ανακοινώσει πως το εύρος απόδοσης (καθορίστηκε από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους) εντός του οποίου οι Ειδικοί Επενδυτές θα υποβάλουν τις αιτήσεις κάλυψης θα κυμανθεί μεταξύ 3,50% (κατώτατη απόδοση) έως 3,90% (ανώτατη απόδοση). 

Περιορίζονται δραστικά οι πιθανότητες θετικής απόφασης για την Ελλάδα στο Εurogroup της Δευτέρας, που θα επέτρεπε την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, στα πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης μέχρι και σήμερα το απόγευμα δεν υπάρχει τέτοια πρόοδος που θα επέτρεπε τη λήψη απόφασης τη Δευτέρα, εξέλιξη που την απέδωσε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά για το περιεχόμενο της νέας νομοθεσίας, η οποία θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη.

Όπως είπε αν και απομένουν ακόμη λίγες μέρες για επίτευξη συμφωνίας, είναι πολύ πιθανό να μην ληφθεί απόφαση τη Δευτέρα και να πάει το θέμα στο Εurogroup που θα γίνει στις 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι. Το Εurogroup του Βουκουρεστίου είναι μεν άτυπο αλλά σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό δεν εμποδίζει τους υπουργούς να εξουσιοδοτήσουν το ΕWG δηλαδή τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης, να λάβει αυτό την απόφαση.

Μια δέσμη ελαφρά αρνητικών εξελίξεων που για την διάθεση των επενδυτών παίζουν ρόλο αναμένεται να διακόψει το ανοδικό momentum.  Νομίζουμε πως οι επενδυτές κουράστηκαν να περιμένουν κρατώντας τις τιμές των χρηματιστηρίων παντού στα υψηλά πενταμήνου. Πλέον σε κάθε είδηση με διπλή ανάγνωση, θα επιλέγουν να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο αρνητικό ενδεχόμενο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  ΕΥΡΩΠΗ

Στο κόκκινο η Wall Street, για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, έχοντας ως βαρίδι τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, αφότου η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο γύρο χορήγησης φθηνών δανείων ώστε να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας. Παράλληλα, ανέβαλε για το 2020 μια απόφαση για αύξηση επιτοκίων. Το τετραήμερο σερί απωλειών είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια από τα τέλη Δεκεμβρίου. Απώλειες και στην Ευρώπη, με τις εξαγγελίες Ντράγκι να φέρνουν αναστάτωση στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. 

Στη Νέα Υόρκη, όλοι οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά, με τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Έπειτα από κέρδη σχεδόν 10% από τις αρχές του έτους για τον S&P 500, κυρίως εν μέσω αισιοδοξίας για αίσια έκβαση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, το ράλι των αμερικανικών μετοχών έβαλε «φρένο» στη διάρκεια της εβδομάδας.  Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,78% ή κατά 200 μονάδες, στις 25.473,23 μονάδες, σημειώνοντας πτώση για τέταρτη διαδοχική ημέρα. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,82% στις 2.748,68 μονάδες. Ο Nasdaq έχασε 1,13% στις 7.421,46 μονάδες.

Αναστάτωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έφεραν οι εξαγγελίες Ντράγκι για νέο γύρο φθηνών δανείων προς τις τράπεζες και αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος για τα επιτόκια, με τις ευρωπαϊκές μετοχές στο «κόκκινο» και μακριά από τα υψηλά πενταμήνου. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4%, κυρίως εξαιτίας των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο. Οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης έκαναν «βουτιά» 3,3%, στη χειρότερη συνεδρίαση από τις 6 Δεκεμβρίου, καθώς η ανακοίνωση της ΕΚΤ για νέες πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (ΤLTROs) δεν κατάφερε να αποκλιμακώσει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχώρησαν 2,6%, στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε εβδομάδων, συμπαρασύροντας τον FTSE MIB του Μιλάνου σε απώλειες 0,74%. Με πτώση 0,6% έκλεισε και ο DAX της Φραγκφούρτης, ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε 0,53%. Αρνητικά πρόσημα και στη Μαδρίτη, με τον ΙΒΕΧ να υποχωρεί 0,5%.

ΧΑ

Μάχες, μέσω προκλήσεων από τη ροή των ειδήσεων, με σταθεροποιητικό αποτέλεσμα

Στην προτελευταία  συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πορεία μοιρασμένη μεταξύ θετικού και αρνητικού πεδίου με αρκετή νευρικότητα αλλά η πραγματικά ανοδική πορεία αφορούσε στις συναλλαγές του πρώτου μέρος. Με μόνιμη κίνηση στο αρνητικό πεδίο από τις 15:00 ως το τέλος. Στο λεπτό κινήθηκε με ανοδικό άνοιγμα και κατακόρυφη πορεία για 32 λεπτά ως τις το μέγιστο μέρας στις 715,47 από 708,44 μονάδες την Τετάρτη. Αμέσως μετά κινήθηκε πτωτικά και με σταθερή κλίση αν και υπήρξε πλάγια κίνηση γύρω από το προηγούμενο κλείσιμο από τις 13:10 ως τις 15:00 και στις 16:08 έφτασε στο ελάχιστο ημέρας στις 700,67 από 697,95 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Ενώ η αντίδραση αμέσως μετά οδήγησε στο ως τις 705,00 στις 16:39. Από τότε όμως κινήθηκε πλάγια και στις 17:00 σταμάτησε στις 703,57. Έτσι εμφάνισε μεγαλύτερη έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 715,47 μονάδων που σημειώθηκε μια φορά στο πρώτο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ως το κατώτερο των 697,95, που σημειώθηκε μια φορά επίσης στην διάρκεια του δεύτερου μέρους.

Έγινε σαφές πως το αποτέλεσμα από το ανοδικό διάστημα που έφερε τον ΓΔ στο μέγιστο της μέρας, ήταν ψηλότερα από το ανώτερο της περασμένης συνόδου και αρκετά χαμηλότερα έναντι του μέγιστου του τρέχοντος έτους. Στις δημοπρασίες, από την υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης τον έκλεισαν στις 704,43 από 707,17 που ήταν 2,74 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε το καλύτερο σχετικά συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 7,186 εκατ. ευρώ. Η δε εμφάνιση κερδών στα 2 από τα 4  Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης τους (11 έναντι 6 μονάδων). Τελικά, η απόδοση ανέβηκε 8 μονάδες βάσης από το χαμηλότερο επίπεδο σε βάθος δώδεκα μηνών πηγαίνοντας  στο 3,84% από 3,76%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 704,43 μονάδες, ήταν 3,76 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 11,04 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με πολύ μεγαλύτερο  (14,80 από 10,50 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 50,549 από 50,709 δις ευρώ. Έξη blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΜΠΕΛΑ +2,40%, ΠΕΙΡ +2,00%, ΜΟΗ +1,39%, ΤΙΤΚ +0,72%, ΟΠΑΠ +0,55%, και ΑΛΦΑ +0,40%, ενώ 17 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,10% από +5,03%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,40% από +3,45%, την ΕΤΕ στο -0,68% από +7,35%, ΕΥΡΩΒ -1,09% από +3,20% και την ΠΕΙΡ στο +2,00% από +12,90%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -1,09% από +0,31%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (17 από 9) και δυο ΣΑΡ και ΟΤΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,39% και έφθασε στις 704,43 από 707,17 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1834,79 από 1837,38 με μεταβολή -0,14%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,545 από 44,270 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,186 από 3,165 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 45,296 από 38,614 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,202 από 1,699 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 31 από 62, των καθοδικών 61 από 33 και 31 από 28 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Προετοιμασία για την εκπνοή στο τέλος της επόμενης βδομάδας

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων μεικτή δυναμική. Στις 16:06 εμφανίστηκε το ελάχιστο στις 1826,38 μονάδες. Ενώ από τις 11:02, είχε σημειωθεί το μέγιστο στις 1856,26. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 1832,07 και το κλείσιμο στις 1834,79 αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,14%. Ο τζίρος ανήλθε στα 20,670 εκατ. ευρώ από τη μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ επί μετοχών.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μαρτίου, άλλαξαν χέρια 845 συμβόλαια με ανώτερο τις 1857,00, κατώτερο τις 1822,25 μονάδες, και  τελευταίες πράξεις στις 1845,00 μονάδες. Επίσης διακινήθηκαν 142 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με τελευταίες πράξεις στις 1839,00. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Μαρτίου διαμορφώθηκαν σε 5064 και για τη σειρά Απριλίου 605 ΣΜΕ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 6632 συμβόλαια για τη σειρά Μαρτίου και 2139 λήξης Ιουνίου, της ΕΤΕ με 10875 και 3592, της ΕΥΡΩΒ με 7849 και 6492, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 12688 και 3703, και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ήταν 2641 για την κυρίαρχη σειρά και 2680 λήξης Ιουνίου.

Χθες ανεξαιρέτως όλα τα Τραπεζικά blue chip άλλαξαν πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Στα υψηλά ημέρας η μετοχή της ΑΛΦΑ (+0,40%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,304 ευρώ (+3,57%), της ΕΤΕ (-0,68%) μέχρι τα 1,687 ευρώ (+4,07%), της ΕΥΡΩΒ (-1,09%) μέχρι τα 0,6785 ευρώ (+5,19%) και της ΠΕΙΡ (+2%) μέχρι τα 1,49 ευρώ (+6,43%). Αντίστοιχα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 575,53 (+4,08%) και 545,11 μονάδων (-1,42%) πέρασε από θετικό σε αρνητικό πεδίο και

στις 17:00 βρέθηκε στις 554,64 (+0,30%) και μέσω δημοπρασιών, κατέληξε στις 552,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,10%.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1885 μονάδων.

Όσο ο δείκτης διατηρείται υψηλότερα της ζώνης 1821 – 1825 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1850, 1870, 1885 και 1910 μονάδες. Αναγνωρίζουν επίπεδα σημαντικών στηρίξεων στην ζώνη 1806 – 1790, όπου διέρχονται και οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, πριν από επιβεβλημένα κινήσεις “stop long”, θεωρούν τις οι 1650 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σχολίασε με την ευκαιρία της ανακοίνωσης από την ΕΛΣΤΑΤ του ΑΕΠ:

O απολογισμός των τριμηνιαίων στοιχείων των Εθνικών λογαριασμών, συνιστά αρνητική έκπληξη ακόμη και για όσους συστηματικά παρακολουθούν τις μακροοικονομικές εξελίξεις της Ελληνικής Οικονομίας. Απολογιστικά λοιπόν, το ΑΕΠ σε όρους όγκου ήταν 190,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,9% σε σχέση με το 2017. Όμως, ο ρυθμός αύξησης στο 4ο τρίμηνο ήταν μόλις 1,6%, όταν στο 3ο τρίμηνο έτρεχε με +2,2%.

Σαφής η επιβράδυνση δηλαδή, που καταδεικνύει ότι μόλις τελειώνει η τουριστική περίοδος, η Ελληνική Οικονομία κατεβάζει ταχύτητα. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η σύνθεση του ΑΕΠ: η συνολική κατανάλωση για το 2018 ήταν 169,7 δισ. και τρέχει με ρυθμό αύξησης μόλις +0,3% στο 4ο τρίμηνο. Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ήταν μόλις 21,3 δισ. ευρώ (11,2% του ΑΕΠ δηλαδή μόνο !) και έτρεχε με ρυθμό μείωσης ύψους 27,2% στο τελευταίο τρίμηνο!

Η βελτιωμένη εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας, αντισταθμίζει κάπως τη δυσμενή εικόνα, καθώς οι εξαγωγές Αγαθών και Υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται δηλαδή ο Τουρισμός και τα Πετρελαιοειδή ύψους 10,7 δισ. ευρώ, που έχουν δεσπόζουσα θέση) έφτασαν τα 64,9 δισ. ευρώ το 2018 και έτρεχαν με ρυθμό +10,6% στο 4ο τρίμηνο.

Όμως, ο εξωτερικός τομέας της Ελληνικής Οικονομίας (διαφορά εξαγωγών από εισαγωγές Αγαθών και Υπηρεσιών) συνεχίζει και έχει αρνητική συμβολή ύψους 2,6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ, καθώς η υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές βασικών Πρώτων Υλών (Πετρελαίου κυρίως), αλλά και των περισσοτέρων Καταναλωτικών Ειδών, ελέω της αναιμικής παραγωγικής βάσης της Ελληνικής Οικονομίας, διατηρούνται ως οι “αχίλλειες πτέρνες της”.

Συμπερασματικά, ο κίνδυνος να διαψευστούν οι προσδοκίες για ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ πάνω από 2% (στο +2,5% προβλέπει η Κυβέρνηση, +2% το ΙΟΒΕ, +2,4% το ΔΝΤ) το 2019 είναι ορατός. Ιδιαίτερα αν η φετινή Τουριστική σεζόν δεν εκπληρώσει τις προσδοκίες για συνέχιση της βελτίωσης αφίξεων και εισπράξεων. Ταυτόχρονα, το μεγάλο ζητούμενο παραμένει: η Ελληνική Οικονομία πρέπει με την υιοθέτηση “μιας άλλης πολιτικής”, να επιδιώξει την αντιστροφή της ανησυχητικής πτωτικής πορείας των επενδύσεων. Διαφορετικά η επιβράδυνση της μεγέθυνσης είναι το πιθανότερο σενάριο, οδηγώντας σε εκτροπή για το σύνολο των προβλέψεων που ως παραδοχή τους έχουν το αισιόδοξο σενάριο οικονομικής μεγέθυνσης.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές βάδισαν χαμηλότερα σήμερα Παρασκευή 8/3 μετά από τα συγκλονιστικά αδύναμα στοιχεία για τις εξαγωγές από την Κίνα, οι οποίες αύξησαν τους φόβους της αγοράς για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, μια μέρα μετά την κατάρρευση των προβλέψεων επί της ανάπτυξης στην ευρωζώνη από τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής της Κεντρικής Τράπεζας.

Το Πεκίνο ανέφερε ότι οι εξαγωγές τον Φεβρουάριο υποχώρησαν 20,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πολύ κάτω από τις προβλέψεις για πτώση 4,8%. Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ο συγχρονισμός του Σεληνιακού Νέου Έτους κατέστησε δύσκολο να αντλήσει ένα πραγματικό μήνυμα από τον θόρυβο των δεδομένων, αλλά η κλίμακα του χάσματος ήταν ανησυχητική.

Τα blue chip της Σαγκάης επέκτειναν γρήγορα τις αρχικές τους απώλειες, φθάνοντας το -2,9%, την πιο απότομη πτώση από τον Οκτώβριο, ενώ το δολάριο ανέβηκε απέναντι στο γιουάν. Στις 09:00 δική μας ώρα έχανε -3,95%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -2,01% και η αγορά στην Αυστραλία -0,96%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία υποχώρησε -1,41% σε πυθμένα δύο εβδομάδων.

Η διάθεση ήταν ήδη εύθραυστη αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της ανάπτυξης και εξέπληξε όλους με ένα νέο κύκλο πολιτικών κινήτρων, αφήνοντας τους επενδυτές να φοβούνται το χειρότερο για την παγκόσμια οικονομία. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η οικονομία βρίσκεται σε μια περίοδο συνεχούς αδυναμίας και διάχυτης αβεβαιότητας, καθώς προωθούσε μια προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων και αντ ‘αυτού προσέφερε στις τράπεζες ένα νέο γύρο φθηνών δανείων. Η ανατροπή ήρθε την ίδια εβδομάδα που η κεντρική τράπεζα του Καναδά έλαβε ξαφνική στροφή και τα άθλια στοιχεία από την Αυστραλία προς το Ηνωμένο Βασίλειο διαμόρφωσαν μια αίσθηση προδοσίας των επενδυτικών προσδοκιών στις αγορές.