Skip to main content

Eurogroup: Απομακρύνεται η εκταμίευση των 970 εκατ.

Βρυξέλλες,

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Περιορίζονται δραστικά οι πιθανότητες θετικής απόφασης για την Ελλάδα στο Εurogroup της Δευτέρας, που θα επέτρεπε την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ, στα πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης μέχρι και σήμερα το απόγευμα δεν υπάρχει τέτοια πρόοδος που θα επέτρεπε τη λήψη απόφασης τη Δευτέρα, εξέλιξη που την απέδωσε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά για το περιεχόμενο της νέας νομοθεσίας, η οποία θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη.

Όπως είπε αν και απομένουν ακόμη λίγες μέρες για επίτευξη συμφωνίας, είναι πολύ πιθανό να μην ληφθεί απόφαση τη Δευτέρα και να πάει το θέμα στο Εurogroup που θα γίνει στις 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι. Το Εurogroup του Βουκουρεστίου είναι μεν άτυπο αλλά σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό δεν εμποδίζει τους υπουργούς να εξουσιοδοτήσουν το ΕWG δηλαδή τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης, να λάβει αυτό την απόφαση.

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία στους κόλπους των δανειστών σχετικά με τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού, απάντησε ότι το θέμα αυτό αφορά τους θεσμούς και δεν πρόκειται να απασχολήσει τη Δευτέρα το Εurogroup. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η υπερβολικά μεγάλη αύξηση (του κατώτατου μισθού) μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ανεργία και ειδική αυτή των νέων.