Skip to main content

Λιτότητα… α λα κινεζικά

Η Κίνα εγκαταλείπει το παλαιό αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο στηριζόταν υπερβολικά στις δημόσιες επενδύσεις, ενώ θα περιορίσει και τα μέτρα τόνωσης, όπως δήλωσε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης χώρας, Ζου Σιαοτσουάν. 

Οι δηλώσεις του διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας αντηχούν εκείνες άλλων Κινέζων αξιωματούχων την τελευταία εβδομάδα, οι αποίες άφησαν να εννοηθεί ότι το Πεκίνο θα είναι φέτος πιο «φειδωλό» στις δημόσιες δαπάνες, σε μία προσπάθεια να αποφύγει επικίνδυνη διόγκωση των χρεών του. 

Ύστερα από δεκαετίες δυναμικών μέτρων επακτικής δημοσιονομικής πολιτικής, υποστηρικτικής νομισματιής πολιτικής και ταχύτατης πιστωτικής επέκτασης, η Κίνα ετοιμάζεται να σφίξει ελαφρώς το ζωνάρι, σε μία στροφή στη «λιτότητα», που απέχει βεβαίως αισθητά από εκείνη, που έχουμε ζήσει στις ανεπτυγμένες οικονομίες. 

«Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη νέα κανονονικότητα της οικονομίας, να φύγουμε από το μοντέλο της ποσοτικής ανάπτυξης, της τεράστιας συγκέντρωσης κεφαλαίων και επενδύσεων» είπε ο Ζου στους δημοσιογράφους. «Στοχεύουμε πλέον σε πιο ποιοτική ανάπτυξη» υπογράμμισε. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκεμένου να περιοριστεί η έκθεσή του στο ρίσκο. 

Εκτίμησε δε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας θα παραμείνουν εν πολλοίς σταθερά φέτος. Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο παρουσίασαν πτώση για πρώτη φορά ύστεα από δώδεκα διαδοχικούς μήνες αύξησης. Διαμορφώθηκαν στα 3,1 τρισ. δολάρια, μειωμένα κατά 27 δισ. δολάρια σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Καμία βιασύνη για τα κρυπτονομίσματα 

Ο Ζου ρωτήθηκε και για τη διεθνή φρενίτιδα γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα. Όπως είπε η κεντρική τράπεζα σε καμία περίπτωση δεν βιάζεται να αναπτύξει το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Στόχος στη συγκεκριμένη αγορά, τόνισε, πρέπει να είναι η αποτροπή του υπερβολικού ρίσκου και της υπέρμετρης κερδοσκοπίας. 

naftemporiki.gr