Skip to main content

Φάρμακα: Σε πόσα αυξάνονται, σε πόσα μειώνονται οι τιμές

Του Γιώργου Σακκά
[email protected] 

Σε μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει εξελιχθεί το θέμα της νέα τιμολόγησης των τιμών φαρμάκων, με τον Υπουργό Υγείας να τονίζει ότι η νέα διαδικασία εξασφαλίζει την επάρκεια της αγοράς με φτηνά σκευάσματα. 

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει «τρέξει» μια πιλοτική διαδικασία προσομοίωσης, με βάση την οποία η συνολική δαπάνη δεν θα αυξηθεί παρά κατά 27 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον υπουργό υγείας, από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428. Η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς θα επηρεάσει και θετικά αλλά και αρνητικά τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών

Οι τιμές στα ακριβά φάρμακα κατά κύριο λόγο μειώνονται, ενώ οι αυξήσεις αφορούν βασικά τα φθηνά φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στη χώρα μας αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές.

Τροποποιήσεις για τα γενόσημα

Πάντως, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει σε κάποιες τροποποιήσεις της τροπολογίας, αλλά σε ό,τι αφορά τα γενόσημα φάρμακα. Έτσι, με νομοθετική βελτίωση έβαλε προστασία στις απότομες μειώσεις των γενοσήμων για την πρώτη εφαρμογή των αλλαγών. Ειδικότερα, η τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή, προβλέπει πως τα γενόσημα θα τιμολογουνται στο 65% του φαρμάκου αναφοράς. Αλλά εκείνα που, με την εφαρμογή των αλλαγών, η τιμή τους θα υποχωρήσει περισσότερο από 10%, θα τιμολογηθούν στο 75% του off patent.

Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε το εξής. Το μεγαλύτερο κόστος για φάρμακα προέρχεται από ακριβά σκευάσματα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Σε αυτά ο πολίτης δεν έχει καμιά συμμετοχή. Ακόμη και αν γίνουν πιο ακριβά η επίπτωση στη δαπάνη επιβαρύνει τις ίδιες τις εταιρείες που θα πληρώσουν clawback. Μάλιστα οι φαρμακευτικές αντέδρασαν έντονα στην αλλαγή της τιμολόγησης η οποία αρχικά προέβλεπε τα φάρμακα να λαμβάνουν τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης. Ακόμη και η σημερινή απόφαση για το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών δεν τις ικανοποιεί ιδιαίτερα. 

Επίσης, κατά τις προηγούμενες ανατιμολογήσεις είχαν προκύψει δραματικές μειώσεις και πολλά σκευάσματα ειδικά χωρίς προστασία πατέντας είχαν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της EE. Έτσι οι εταιρείες δεν τα διακινούσαν και το χειρότερο οι ελληνικές βιομηχανίες δεν προχωρούσαν σε παραγωγή γενοσήμων. Θεωρείται ότι τώρα δίνεται ένα κίνητρο ώστε να υπάρχουν πιο πολλές φτηνές επιλογές. 

Τέλος να επισημάνουμε ότι έτσι κι αλλιώς η τιμολογιακή πολιτική δεν είχε ποτέ επίδραση στη μείωση της δαπάνης η οποία καλπάζει ακόμη και σήμερα. Το θέμα είναι ο έλεγχος της συνταγογράφησης. 

naftemporiki.gr