Με ταχύτερους των αρχικών εκτιμήσεων ρυθμούς αναμένεται να συνεχιστεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, όπως επεσήμανε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, που ακολουθεί τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόθεσε ωστόσο ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω του στόχου του 2%, ενώ αναγνώρισε ότι ο αυξανόμενος εμπορικός προστατευτισμός συνιστά κίνδυνο. «Δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πληθωρισμός υπολογίζεται ότι θα παραμείνει κοντά στο 1,5% για το υπόλοιπο του έτους. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να απέχει από το στόχο καθιστά αναγκαία την διατήρηση της επεκτακτικής νομισματικής πολιτικής, ανέφερε ο κ. Ντράγκι, αν και ξεκαθάρισε ότι η απόφαση να εγκαταλειφθεί η δέσμευση για αύξηση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ήταν ομόφωνη.
Όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, η ΕΚΤ αναμένει τώρα για το 2018 ρυθμούς 2,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,3% και για το 2019 ρυθμούς 1,9% έναντι αρχικών υπολογισμών για 1,7%.
Η ΕΚΤ, όπως τόνισε ο κ. Ντράγκι, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, Δεν σχολίασε πάντως περαιτέρω την ανατίμηση του ευρώ και το εάν αυτό αποτελεί απειλή για τις εξαγωγές και την ανάπυξη της Ευρωζώνης.
Για τον εμπορικό πόλεμο
O Ιταλός τραπεζίτης ερωτηθείς για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποίησε πως οι μονομερείς ενέργειες στο εμπόριο είναι επικίνδυνες. Πάγια θέση της ΕΚΤ, όπως είπε ο κ. Ντράγκι, είναι ότι οι εμπορικές διαμάχες θα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο πολυμερών σχηματισμών. Σημείωσε δε πως επιθετικές κινήσεις προστατευτισμού κατά συμμάχων δημιουργούν ανησυχία συνολικά για τις διεθνείς σχέσεις, καθώς εγείρουν το ερώτημα: «Τελικά ποιοι είναι οι εχθροί;».
Για την Ιταλία
O πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, αλλά παραδέχθηκε πως μία παρατεταμένη πολιτική παράλυση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στην οικονομία. Σημείωσε ακόμη πως μία γενική συμβουλή προς τις χώρες με υψηλά χρέη είναι ότι θα πρέπει να επιμείνουν στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Όσον αφορά στην αντίδραση των αγορών στις ιταλικές εξελίξεις, σημείωσε πως ήταν παρόμοια με εκείνη σε άλλα εκλογικά αποτελέσματα ανά την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Η αντίδραση των αγορών
Νωρίτερα στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αποφάσισε να μην συμπεριλάβει την μακροχρόνια δέσμευσή της για αύξηση των αγορών ομολόγων, εάν χρειαστεί. Έδωσε έτσι σήμα ότι κάνει ακόμη ένα βήμα – έστω και μικρό- προς την έξοδο από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Αυτό πυροδότησε την άνοδο του ευρώ και έθεσε υπό πίεση ομόλογα και μετοχές. Οι δηλώσεις Ντράγκι ωστόσο άλλαξαν το κλίμα.
Με την συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ να βρίσκεται σε εξέλιξη, το ευρώ βλέπει τα κέρδη του να περιορίζονται από το 1,2437 δολ. στο 1,2387 δολ. Παράλληλα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,5%.
Τα γερμανικά ομόλογα παραμένουν υπό πίεση, με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς να καταγράφει αύξηση πέντε μονάδων βάσης, στο 0,097%, τα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων.
Ωστόσο η απόδοση του δεκαετούς πορτογαλικου υποχώρησε σε χαμηλά έξι εβδομάδων, στο 1,83%, ενώ πτώση παρουσίασαν μετά τις δηλώσεις Ντράγκι και οι αποδόσεις γαλλικών, ιταλικών και ισπανικών ομολόγων.
naftemporiki.gr