Skip to main content

H BIS σημαίνει συναγερμό για το εταιρικό χρέος

Μία δεκαετία άφθονου φθηνού δανεισμού επέτρεψε σε κράτη και επιχειρήσεις να αντλήσουν εύκολα χρηματοδότηση και να ανακάμψουν. Η παραταμένη περίοδος χαλάρωσης, ωστόσο, έχει και παρενέργειες, επισημαίνουν οι ειδικοί και κρούουν τον κώδωνα για φούσκα- ειδικά στην αγορά εταιρικού χρέους. 

Η τελευταία προειδοποίηση έρχεται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία προειδοποιεί ότι οι επενδυτές ενδεχομένως να αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν τεράστιες ποσότητες εταιρικών ομολόγων, εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν. Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τις ΗΠΑ, όπου οι εταιρείες εκμεταλλεύθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό τα χαμηλά επιτόκια για εκδόσεις χρέους στα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ στα τέλη του 2018 το παγκόσμιο εταιρικό χρέος (στη μορφή εταιρικών ομολόγων υπό διαπραγμάτευση) ανήλθε στα 13 τρισ. δολάρια  και ήταν διπλάσιο από τα επίπεδα του 2008. Την περίοδο 2008-2018, οι παγκόσμιες εταιρικές εκδόσεις χρέους ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 1,7 τρισ. δολάρια ετησίως συγκριτικά με τον ετήσιο μέσο όρο των 864 δισ. δολαρίων στα χρόνια που προηγήθηκαν της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Η BIS προειδοποιεί ότι οι εταιρείες θα είναι δύσκολο να αναχρηματοδοτήσουν τον τεράστιο όγκο του χρέους, ειδικά σε συνθήκες επιβράδυνσης της ανάπτυξης αλλά και σταδιακά πιο σφιχτών πιστωτικών συνθηκών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, όπως εξηγεί, σε μαζικές υποβαθμίσεις εταιρεικών ομολόγων από την κατηγορία B σε εκείνη των «σκουπιδιών» (junk), αναγκάζοντας τους διαχειριστές ομολόγων να προβούν στο ξεπούλημά τους.

Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί της BIS το μερίδιο των ομολόγων αξιολόγησης τριπλού B στα χαρτοφυλάκια ΗΠΑ και Ευρώπης, που επενδύουν σε επενδυτικής διαβάθμισης χρέος, έχει αυξηθεί στο 45% από 20% το 2010. Αντιστοίχως εκείνων που βαθμολογούνται με «άριστα» (τριπλό Α) έχει περιοριστεί.

Θυμίζουν δε ότι το 2009 οι στάσεις πληρωμών επί εταιρικών ομολόγων είχαν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ. Εκείνη τη χρονιά οι υποβαθμίσεις εταιρειών από την κατηγορία ΒΒΒ σε “junk” αυξήθηκαν 11,4% στις ΗΠΑ και κατά 16,3% στην Ευρώπη. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times