Skip to main content

Χρυσή χρονιά για τα αμοιβαία κεφάλαια

Στα 15,8 δισ. ενισχύθηκε το ενεργητικό το 2023 από 10,9 δισ. το 2022, με μεγάλη ώθηση από τις νέες εισροές

Εντυπωσιακή άνοδο 44,04%, που μεταφράζεται σε αύξηση 4,83 δισ. ευρώ, κατέγραψε
το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων το 2023, με τους επενδυτές να σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το σημερινό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, το συνολικό ενεργητικό των 13 ΑΕΔΑΚ στις 29 Δεκεμβρίου 2023, που ήταν η τελευταία συνεδρίαση της παρελθούσης χρονιάς, έφθασε τα 15,795 δισ. ευρώ, από 10,965 δισ. ευρώ που ήταν το συνολικό ενεργητικό στο ξεκίνημα του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο των 15,795 δισ. ευρώ η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων το είχε επιτύχει τελευταία φορά πριν από 16 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2007.

Στις περισσότερες κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων είχαμε θετικές αποδόσεις το 2023 για τους επενδυτές όλων των κατηγοριών (Μετοχικών, Μικτών και Ομολογιακών, Εσωτερικού και Εξωτερικού), ενώ παράλληλα παρατηρήθηκαν και νέες εισροές χρημάτων στον κλάδο. Έτσι, είδαμε π.χ. την τόνωση του ενδιαφέροντος για τα Μετοχικά Ελλάδος από τον περασμένο Μάιο και μετά, ενώ την παράσταση έκλεψαν τα ομολογιακά Α/Κ συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας που λανσάρισαν έξι τράπεζες (οι τέσσερις συστημικές και η Optima σε συνεργασία με τις θυγατρικές τους ΑΕΔΑΚ και η Attica Bank σε συνεργασία με την 3K Investments Partners ΑΕΔΑΚ).

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου 2023, οι καθαρές εισροές στα προϊόντα της κατηγορίας είχαν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία εξαιρετική επίδοση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τέσσερα χρόνια, την περίοδο 2019 – 2023, οι αντίστοιχες τοποθετήσεις δεν είχαν ξεπεράσει συνολικά τα 600 εκατ. ευρώ.

«Μαγνήτης» τα τοκομερίδια

Ο λόγος που οι αποταμιευτές επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια, το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού των οποίων επενδύεται σε ομολογιακούς τίτλους, είναι τα υψηλά τοκομερίδια που προσφέρουν.

Μετά το ξέσπασμα της πληθωριστικής κρίσης, που ακολούθησε την πανδημία, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον πλανήτη προχώρησαν σε αυστηροποίηση της νομισματικής τους πολιτικής. Η άνοδος των επιτοκίων οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού κρατών και επιχειρήσεων, καθιστώντας ιδιαίτερα ελκυστικά τα ομόλογα.

Στο πλαίσιο αυτό αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους επενδυτές, οι οποίοι ανταμείβονται έως σήμερα για αυτήν τους την επιλογή. Κι αυτό διότι κέρδισαν αφενός από τους τόκους που εισέπραξαν για λογαριασμό τους οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων και αφετέρου από την άνοδο των τιμών των ομολόγων τους τελευταίους μήνες του 2023, η οποία ειδικά στους εγχώριους τίτλους επιταχύνθηκε λόγω της επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Το 2023 τα διεθνή αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας πέτυχαν αποδόσεις που φτάνουν έως και το 15%, ενώ στην πλειονότητά τους καταγράφουν κέρδη άνω του 4%. Ακόμη καλύτερες είναι οι επιδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε ελληνικά ομόλογα.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα περισσότερα σημειώνουν άνοδο άνω του 9%, ενώ αρκετά ξεπερνούν ακόμη και το 12%. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2023 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού τίτλου υποχώρησε κατά 159 μονάδες βάσης, μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο κατέγραψε πτώση 74 μονάδων και πλέον βρίσκεται κάτω στο 3,09%, ενώ είχε βρεθεί στο 2,92% στις 22 Δεκεμβρίου 2023.

Ράλι και το 2024

Το ράλι ωστόσο των τιμών θα συνεχιστεί κατά τα φαινόμενα και τους επόμενους μήνες. Όπως επισημαίνουν διαχειριστές, όταν οι κεντρικές τράπεζες ξεκινήσουν τον κύκλο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, οι αποδόσεις τους θα υποχωρήσουν περαιτέρω και οι τιμές τους θα ενισχυθούν. Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα όσων τοποθετούνται σε αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας.

Ειδικά στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων, η άνοδος των τιμών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία, η οποία θα οδηγήσει σε εισροές φρέσκων κεφαλαίων τους επόμενους μήνες.

Επιλογές με υψηλές αποδόσεις

Οι τράπεζες προχωρούν συνεχώς στο λανσάρισμα νέων ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις αφορούν προγράμματα συγκεκριμένης διάρκειας, που διατίθενται μέσω προεγγραφών, μετά το πέρας των οποίων δεν είναι δυνατή η απόκτηση μεριδίων.

Τελευταία μάλιστα οι τράπεζες διαθέτουν αμοιβαία κεφάλαια πιο βραχυπρόθεσμης διάρκειας, της τάξης των 18 ή 24 μηνών, υποσχόμενες συνολικές αποδόσεις έως και 5%, που είναι ανταγωνιστικές των προθεσμιακών καταθέσεων.

Παράλληλα, συνεχίζουν την προσφορά προϊόντων διάρκειας έως και 5 ετών, τα οποία δύναται να διανέμουν κάθε χρόνο μέρισμα στους μεριδιούχους, ως τακτικό εισόδημα. Με τα συγκεκριμένα προγράμματα, οι αποταμιευτές μπορούν να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα διατηρούν την προοπτική για υπερβάλλον κέρδος όταν αρχίσουν τα επιτόκια να υποχωρούν.