Την ώρα που μαίνεται η κόντρα μεταξύ κεντρικής τράπεζας και Ταγίπ Ερντογάν για την κατάλληλη νομισματική πολιτική, αλλά και επιδεινώνονται οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η τουρκική οικονομία βλέπει το αξιόχρεό της να υποβαθμίζεται. Επικαλούμενος το διογκούμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και με σαφείς αιχμές για τις πολιτικές πιέσεις στην ανεξάρτητη νομισματική αρχή, ο οίκος Moody’s αναθεώρησε προς τα κάτω, κατά μία βαθμίδα, στο Ba2, την πιστοληπτική αξιολόγηση της γειτονικής χώρας.
Προσδιορίζει πάντως ως «σταθερές» τις προοπτικές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένται νέα υποβάθμιση μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το πόσο σταθερή θα μείνει η κεντρική τράπεζα απέναντι στα αιτήματα του Τούρκου προέδρου.
Όπως επισημαίνουν στη σχετική ανακοίνωση οι αναλυτές του οίκου, η Άγκυρα αποφεύγει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και εξακολουθεί να εστιάζει την προσοχή της σε μέτρα βραχυπρόθεσμου οφέλους «εις βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και των θεμελιωδών δημοσιονομικών μεγεθών». Τις πιέσεις εντείνει περαιτέρω το «αδύναμο θεσμικό περιβάλλον» εξηγούν.
Yπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός, αν και έχει υποχωρήσει από τα υψηλά 14 ετών του 12,98%, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, υπερβαίνοντας το 10%, έναντι επίσημου στόχου για 5%. Παράλληλα η τουρκική οικονομία υπολογίζεται ότι «έτρεξε» με ρυθμούς 7% το 2017, χάρη στις άκρως δυναμικές επιδόσεις του τρίτου τριμήνου του έτους, κατά το το ΑΕΠ της αναπτύχχθηκε 11,1%. Παρόλα αυτά ο Ερντογάν πιέζει για χαλαρή νομισματική πολιτική, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «υπερθέρμανση».
Ορισμένοι πάντως πιστεύουν ότι η απόφαση του Moody’s δεν έχει να κάνει μόνο με τα δεδομένα της οικονομίας και τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα. «Εκτιμώ ότι αντανακλά και την επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας- ΗΠΑ» σχολίαζε χαρακτηριστικά τραπεζίτης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
naftemporiki.gr