Skip to main content

Talk of the market: Εξελίξεις στη …σκιά του αποτυπώματος της πανδημίας

Μετά την άνοδο πάνω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει ισορροπία σε χαμηλότερα επίπεδα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Χθες υποχώρησε κατά 0,9% με την αξία συναλλαγών να φτάνει στα 67 εκατ. ευρώ από τα 45 εκατ. ευρώ της προηγούμενης συνεδρίασης. Πιέσεις εκδηλώθηκαν σε τραπεζικές μετοχές ενώ ρευστοποιήσεις κερδών σημειώθηκαν σε μετοχές ενεργειακών εταιρειών, με εξαίρεση, μεταξύ άλλων, τη ΔΕΗ που ενισχύθηκε κατά 3,3%.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία του ΧΑ για τον Ιανουάριο του 2021, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατέγραψαν εκροές 29,5 εκατ. ευρώ από εισροές 25,2 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές αντιπροσώπευαν το 27,9% των συναλλαγών του ΧΑ (έναντι 28,2% το Δεκέμβριο του 2020). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ελλ.Στατ. ο κύκλος εργασιών σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και των οικονομικών δραστηριοτήτων ανήλθε σε 266,08 δισ. ευρώ το 2020 σε σύγκριση με 307,7 δισ. ευρώ το 2019, με πτώση 13,5% ή απώλεια εσόδων 41,6 δισ. ευρώ. Οι τομείς της φιλοξενίας και της εστίασης εμφάνισαν τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνοντας μείωση κύκλου εργασιών κατά 53,4%, σε 6,07 δισ. ευρώ το 2020 από 13,05 δισ. ευρώ το 2019.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι τέσσερις στους δέκα Έλληνες (36%) βλέπουν ότι τα οικονομικά τους έχουν χειροτερέψει ενώ οι τρεις στους δέκα (30%) βλέπουν ότι έχει χειροτερέψει και η επαγγελματική τους κατάσταση. Σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, για στασιμότητα σε οικονομικά και επαγγελματικά μιλά πάνω από το 50% του δείγματος ενώ υπάρχει και μια μειοψηφία 10% που βλέπει βελτίωση.

H Eλλάκτωρ διέψευσε πληροφορίες για διαπραγματεύσεις με την Archirodon για πώληση της Άκτωρ. Ως προς την κεφαλαιακή ενίσχυση της Ελλάκτωρ προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Άκτωρ η διοίκηση του ομίλου ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι αξιολογεί με σχολαστικότητα τις υφιστάμενες ανάγκες και διερευνά με επιμέλεια όλες τις δυνατές επιλογές. Εντωμεταξύ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι την 11η Φεβρουαρίου της κοινοποιήθηκε αγωγή και παρεμπίπτουσα αγωγή – προσεπίκληση της εταιρείας “Greenhill Investments Limited” συμφερόντων των κ.κ. Δημητρίου Μπάκου και Ιωάννη Καυμενάκη, με την οποία ζητείται η ακύρωση της από 27.1.2021 αποφάσεως της έκτακτης γενικής συνέλευσης ως προς το θέμα της εκλογής νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 

Η bespot εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους ενός εκατ. ευρώ, με βασικό επενδυτή το Uni.Fund. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο του Location Intelligence και χρησιμοποιεί ανεπτυγμένες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και επιχειρηματικής αναλυτικής για να αναπτύσσει ευφυείς λύσεις εντοπισμού θέσης για επιχειρήσεις στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού.

Νέες θέσεις εργασίας δημιουργεί το Ψηφιακό Κέντρο Τεχνολογίας τη Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για εικοσιπέντε διαφορετικές ειδικότητες, σύμφωνα με την εταιρεία,, που ενημέρωσε χθες για την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας της συμπρωτεύουσας για το hub που αναμένεται να προσελκύσει νέους με υψηλή κατάρτιση.

Πρόσκληση προς τους μετόχους της για συμμετοχή σε έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να εγκρίνουν τη συμφωνία εξυγίανσης δημοσίευσε η Folli Follie. Η συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 10 Μαρτίου, 12.00 μ.μ., στα γραφεία της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο και σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης απαρτίας για τη λήψη αποφάσεων οι μέτοχοι καλούνται σε α ́ επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση στις 22 Μαρτίου.

Αύξηση καθαρών διαδικτυακών πωλήσεων 84,2% στο δ’ τρίμηνο και 67,4% στο σύνολο του έτους ανακοίνωσε η Ahold Delhaize, μητρική της ΑΒ Βασιλόπουλος. Για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη διαδικτυακών πωλήσεων 30%. Οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις το 2020 ανήλθαν σε 74,7 δισ. ευρώ με αύξηση 14,2%. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις, εξαιρουμένης της επίδρασης των καυσίμων, αναπτύχθηκαν με ρυθμό 12,5% – 14,4% στις ΗΠΑ και 9,6% στην Ευρώπη. 

naftemporiki.gr