Skip to main content

Ελληνική οικονομία: Επόμενος μεγάλος στόχος η επιστροφή στο «Α» της επενδυτικής βαθμίδας

Είναι η βαθμολογία που είχε η χώρα μας πριν από την κρίση χρέους-Οι καθοριστικοί παράγοντες

H ελληνική οικονομία μπορεί να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και να έχει καθορίσει τα βήματα που θα ακολουθήσει για το 2024 όσον αφορά την πολιτική δανεισμού, όμως η «μάχη» δεν έχει τελειώσει. Ένας σημαντικός στόχος είναι το επόμενο έτος να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις ώστε σταδιακά τα ελληνικά ομόλογα να βαθμολογούνται με «Α+»  που είχαν πριν από περίπου 15 χρόνια, κάτι που όμως δεν αναμένεται να έρθει σύντομα.

Αυτό που προέχει είναι κατά τη διάρκεια του νέου έτους, ο οίκος Moody’s να προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και να δώσει την επενδυτική βαθμίδα. Νωρίτερα, από το νέο έτος, τα ελληνικά ομόλογα θα «επιστρέψουν» στο δείκτη Bloomberg Index Services που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους δείκτες αναφοράς παγκόσμιου χρέους.

Δημοσιονομική αξιοπιστία

Η ισχυρή δημοσιονομική αξιοπιστία, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του δημόσιου χρέους, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη και οι αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην απόδοση του τραπεζικού συστήματος αποτελούν τους βασικούς μοχλούς των αποφάσεων που θα λάβουν οι οίκοι αξιολόγησης για μελλοντικές αναβαθμίσεις, σημειώνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντικές αναβαθμίσεις και έχουν συμβάλλει πολύ σημαντικά οι καλύτερες των αναμενόμενων μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις.

Ο στόχος είναι, όπως τονίζει στην πρόσφατη έκθεση της η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ),  η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας να συγκλίνει προς τη μέση αντίστοιχη αξιολόγηση των οικονομιών της Ευρωζώνης (δηλαδή «Α+»), βαθμολογία που είχε η χώρα μας πριν από την κρίση χρέους.

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Αναγκαία συνθήκη είναι η πραγματοποίηση των αναμενόμενων μακροοικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων, ιδίως ως προς τη μείωση του δημοσίου χρέους και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η σύγκλιση των δεικτών των θεσμικών παραμέτρων της ελληνικής οικονομίας προς το μέσο επίπεδο των αντίστοιχων δεικτών της Ευρωζώνης.

Δεδομένου ότι  η ελληνική οικονομία είναι πίσω σε σχέση με τις αξιολογήσεις των χωρών του ευρώ (καταλαμβάνει πλέον την κατώτερη διαβάθμιση σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας), δεν απαιτείται μόνο δημοσιονομική σύνεση αλλά παρεμβάσεις στην «καρδιά» της δημόσιας διαχείρισης προκειμένου η ελληνική οικονομία να κατακτήσει πιστοληπτική αξιολόγηση κοντά στη μέση αξιολόγηση των οικονομιών της ζώνης του ευρώ.

Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα ο οποίος αξιολογείται από τους οίκους. Με βάση την ΤτΕ, ενδεχόμενες επιτυχείς παρεμβάσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, σε συνδυασμό με τη διατήρηση πολιτικής σταθερότητας, τη συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσαν να ωθήσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος σε επίπεδα άνω της κατηγορίας Α.

Για να κατακτηθεί, το Α+ απαιτούνται όμως και επιπρόσθετες βελτιώσεις σε παραμέτρους όπως οι θεσμικές παράμετροι των πιστοληπτικών αξιολογήσεων, οι οποίες έχουν πολύ σημαντική συμβολή, λόγω διάχυσης της ωφέλειας στην οικονομική δραστηριότητα. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η βελτίωση της κατάταξης της οικονομίας στους δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η σύγκλιση και μόνο της κατάταξης στους δείκτες διακυβέρνησης προς τη μέση κατάταξη των οικονομιών της Ευρωζώνης θα προσέθετε επιπλέον 1,5 βαθμίδα.