Από την έντυπη έκδοση
Στην πλήρη νομική θωράκιση των εφοριακών, των τελωνειακών και των λοιπών υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ώστε να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα τα ελεγκτικά τους καθήκοντα -χωρίς φόβο από απειλές για μηνύσεις και βίαιες ενέργειες εκ μέρους των ελεγχομένων- προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προβλέπεται η κατάργηση της διαδικασίας σύλληψης και παραπομπής στο αυτόφωρο εφοριακών, τελωνειακών και λοιπών υπαλλήλων της ΑΑΔΕ στις περιπτώσεις που κατηγορούνται για τη διάπραξη αδικημάτων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για τα αδικήματα που διώκονται κατ’ έγκληση και φέρεται ότι διαπράχθηκαν από υπάλληλο της ΑΑΔΕ κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του και σε σχέση με αυτά, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί σύλληψης του δράστη και αυτόφωρης διαδικασίας σύμφωνα με τα άρθρα 275, 409-413 και 417-424 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, με τη διάταξη αυτή σκοπείται η προστασία των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ από την υποβολή αβάσιμων και προσχηματικών εγκλήσεων σε βάρος τους και η διασφάλιση της απρόσκοπτης άσκησης των καθηκόντων τους.
Η νέα αυτή διάταξη αναμένεται να διευκολύνει το έργο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ ιδιαίτερα στις περιπτώσεις διενέργειας επιτόπιων ελέγχων, όπου οι υπεύθυνοι των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και καταστημάτων παρίστανται με… άγριες διαθέσεις.
Με τη διάταξη για την κατάργηση του αυτοφώρου σε βάρος των ελεγκτών της ΑΑΔΕ διαμορφώνονται πλέον όλες οι προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων των συγκεκριμένων υπαλλήλων. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση έχει ήδη από τον Ιούλιο του 2018 ψηφίσει και μια άλλη διάταξη, με την οποία προβλέπεται ότι οι βίαιες επιθέσεις σε βάρος εφοριακών και άλλων ελεγκτών της ΑΑΔΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων τους χαρακτηρίζονται ως ιδιώνυμο αδίκημα, που επιφέρει αυστηρότατες ποινές στους δράστες καθώς και αυτεπάγγελτη ποινική δίωξή τους. Η διάταξη εκείνη θεσπίστηκε με στόχο την αντιμετώπιση των κρουσμάτων επιθέσεων σε βάρος υπαλλήλων της ΑΑΔΕ ιδιαίτερα κατά τη διενέργεια φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών ελέγχων.
Πέραν της κατάργησης του αυτοφώρου για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, με την τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών:
- Επαναδιατυπώνονται και αποσαφηνίζονται πλήρως οι ήδη ισχύουσες διατάξεις για τις περιπτώσεις στις οποίες υπέχουν πειθαρχική ευθύνη ο διοικητής της ΑΑΔΕ, καθώς επίσης και ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκηση της Αρχής, με τη μόνη διαφορά ότι απαλείφονται οι ήδη ισχύουσες σήμερα διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες αρμόδιος για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης στους παραπάνω είναι ο υπουργός Οικονομικών.
- Επαναδιατυπώνονται επίσης οι ήδη ισχύουσες ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες ποινική ευθύνη του διοικητή, του Προέδρου, των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Εμπειρογνώμονα και των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ στοιχειοθετείται μόνο εφόσον τα πρόσωπα αυτά «πράττουν με δόλο ή με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψουν το Δημόσιο ή άλλον ή σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
- Ως προς την αστική ευθύνη των υψηλόβαθμων στελεχών και των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ, οι διατάξεις της τροπολογίας εναρμονίζονται με τα όσα προβλέπονται ήδη για την Διεύθυνση Ελέγχων Οικονομικών Εγκλημάτων. Προβλέπουν δηλαδή ότι υπέχουν αστική ευθύνη έναντι του Δημοσίου, μόνο σε περίπτωση που παραβαίνουν εκ δόλου τα καθήκοντά τους ή σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Επιπλέον, στην τροπολογία περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που προβλέπουν την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, καθώς και τη ρύθμιση του καθεστώτος μεταβολών και κινητικότητας του προσωπικού της Ανεξάρτητης Αρχής.