Skip to main content

Aερομεταφορές: Πρώτο «θύμα» του Covid-19 η Flybe

H κατακόρυφη πτώση της ταξιδιωτικής ζήτησης συμπαρέσυρε τη βρετανική Flybe, που αποτελεί το πρώτο «θύμα» του κορωνοϊού στον κλάδο των αερομεταφορών.

Η κατάρρευση της Flybe, μιας αεροπορικής εταιρείας που συνδέει όλες τις γωνιές του Ηνωμένου Βασιλείου με σημαντικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς θέτει σε κίνδυνο περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, ενώ εγείρει ερωτήματα και για το μέλλον ορισμένων περιφερειακών αεροδρομίων και οικονομιών.

«Όλες οι πτήσεις  καθηλώονται στο έδαφος και οι δραστηριότητες στη Βρετανία ανεστάλησαν», ανέφερε η Flybe σε ανακοίνωσή της, αφότου η κυβέρνηση αποχώρησε από το πακέτο διάσωσης που είχε συμφωνηθεί τον Ιανουάριο.

Οι αεροπορικές ανά τον κόσμο ματαιώνουν πτήσεις και προειδοποιούν για την κερδοφορία τους, καθώς η επιδημία του Covid-19 πλήττει τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια. British Airways, easyJet, Virgin Atlantic, Lufthansa, Norwegian Air και United Airlines συγκαταλέγονται μεταξύ των αερομεταφορέων που προειδοποιούν ότι ο αντικτυπος για την αεροπορική βιομηχανία από τον κορωνοϊό θα είναι μεγαλύτερος από ό,τι η επιδημία SARS.

Η κατάρρευση της Flybe προκαλεί πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, που έχει δεσμευθεί να προβάλει περισσότερο και ενισχύσει τη Βρετανία, επενδύοντας σε περιφερειακούς κόμβους μεταφορών. Η κυβέρνηση είχε συναινέσει σε συμφωνία διάσωσης της Flybe -που ιδρύθηκε πριν από 41 χρόνια και εξυπηρετούσε οκτώ εκατ. επιβάτες. Την τελευταία στιγμή όμως υπέκυψε στις ενστάσεις των ανταγωνιστών για τη συμμετοχή της κυβέρνησης στο σχέδιο διάσωσης. Την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που μπορεί να γίνει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters