Skip to main content

Κοροναϊός- οικονομία: G7 και Ε.Ε. μένουν προς το παρόν στα λόγια

To ηθικό των επενδυτών είναι ακμαίο σήμερα, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να συνεχίζουν το ράλι που άρχισε τη Δευτέρα. Εάν ωστόσο ήλπιζαν σε δραστικές κινήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών του G7 και της Ε.Ε., μάλλον θα απογοητευτούν. 

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο του G7 το κοινό ανακοινωθέν που ετομάζεται για την σημερινή τηλεδιάσκεψη θα περιγράφει ένα γενικό σχέδιο, που θα έχει ως στόχο να απαλύνει τον «πόνο» από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην οικονομία, αλλά θα αποφεύγει ευθεία αιτήματα προς τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες για στήριξη δημοσιονομική και νομισματική. 

Αναλυτές σχολίαζαν πως σίγουρα αυτό δεν ήταν το μήνυμα που περιμένουν οι αγορές την ώρα που ο ιός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 70 χώρες προσβάλλοντας περισσότερους από 90.000, αλλα και προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Γενικόλογες διαπιστώσεις και διακηρύξεις περί ετοιμότητας για δράση θα πρέπει μάλλον να περιμένουν οι αγορές και από την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών των 27 κρατών- μελών της Ένωσης. Όπως ανέφεραν στο Reuters τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στόχος είναι να ανταλλάξουν οι υπουργοί πληροφορίες και καλές πρακτικές, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο συντονισμός της δράσης και όχι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. 

«Είναι μία συνάντηση πρώτου σταδίου για συντονισμό. Οι απαντήσεις θα έρθουν από τα κράτη- μέλη» δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων. «Δεν είμαστε υπερ- κράτος. Οι χώρες της Ε.Ε. θα αντιδράσουν η κάθε μία όπως κρίνουν. Έχουμε μία κρίση υγείας, που απαιτεί ανταλλαγή πληροφοριών και αποτροπή της διάχυσης» σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι τη Δευτέρα εκτίμησε πως η συνεδρίαση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συντονισμένη δράση αργότερα μέσα στο Μάρτιο.

Έτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως θα γίνει προετοιμασία του εδάφους για συντονισμένη δράση, αλλά υπογράμμισε πως τα μέτρα θα πρέπει να αποφασιστούν σε εθνικό επίπεδο. 

naftemporiki.gr