Skip to main content

Limit up στα κέρδη πρώτου τριμήνου των εισηγμένων

SOOC

Στο 1,019 δισ. από 766 εκατ. πέρυσι το καθαρό αποτέλεσμα 29 εμποροβιομηχανικών εταιρειών.

Πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων εξελίχθηκαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2023 για όσες εμποροβιομηχανικές εισηγμένες ανακοίνωσαν τις επιδόσεις τους.

Οι τρείς βασικοί παράγοντες που βοήθησαν στην ενίσχυση της κερδοφορίας των εν λόγω εταιρειών στους τρεις πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς είναι ο πληθωρισμός, η μεγέθυνση της οικονομίας και η αύξηση των τουριστικών αφίξεων. Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα η «Ν», οι 29 εμποροβιομηχανικές εισηγμένες εμφάνισαν καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 1,016 δισ. ευρώ από 766 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας άνοδο 33%.

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία τετραετία (2019-2022) παρατηρείται συνεχής άνοδος όσον αφορά την καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων κατά τη διάρκεια του
πρώτου τριμήνου. Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν πέρυσι σε 575 εκατ. ευρώ, έναντι 368 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021, 338 εκατ. το 2020 και 165 εκατ. το 2019.

Τα περιθώρια κέρδους

Η ιδιαιτερότητα του πρώτου τριμήνου έχει να κάνει με τη δυνατότητα επανάληψης των αυξημένων λειτουργικών περιθωρίων. Αν εξαιρεθεί ο κλάδος των διυλιστηρίων, τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους εμφανίζονται αυξημένα κατά 196 μονάδες βάσης, στο ιδιαίτερα υψηλό 18,2%.

Για μια ομάδα εταιρειών, όπως οι Κρι Κρι, Τιτάν, ΟΛΠ, Ideal Holdings, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Aegean Airlines, Mytilineos και Cenergy Holdings, η χρήση θα κινηθεί με καλύτερα περιθώρια κέρδους από πέρυσι, λόγω της εξομάλυνσης στοιχείων κόστους πωληθέντων και αύξησης της γραμμής των πωλήσεων. Η βασική παράμετρος που έχει βοηθήσει πολύ φέτος στη βελτίωση των περιθωρίων είναι το ενεργειακό κόστος και τα καύσιμα, ενώ στον αντίποδα το χρηματοοικονομικό κόστος έχει κάνει πιο αισθητή την παρουσία του.

Στον κλάδο του τουρισμού αναμένεται και φέτος να επικρατήσουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, με τις εισηγμένες εταιρείες που επηρεάζονται από τη βαριά βιομηχανία της χώρας να έχουν πετύχει υψηλές επιδόσεις κερδοφορίας. Για τις εταιρείες προφίλ αλουμινίου και σιδήρου-χάλυβα το 2023 ξεκίνησε με ικανοποιητικούς όγκους πωλήσεων, χωρίς όμως να μπορεί να προβλεφθεί από τώρα πώς θα εξελιχθεί συνολικά η χρονιά. Η μέχρι στιγμής εικόνα, πάντως, δείχνει μικρή αλλά αξιόλογη άνοδο της κερδοφορίας, η οποία στηρίχθηκε στην αύξηση των εξαγωγών.

Σε καλό δρόμο

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές ο δανεισμός των επιχειρήσεων στο σύνολο, καθώς παρατηρείται αύξηση 0,4%, αποδιδόμενη σε εποχικούς παράγοντες και κυρίως στην αύξηση αποθεμάτων εν όψει της πασχαλινής περιόδου, την αγορά του συνόλου των εκπομπών CO2 για τη χρήση από τη ΔΕΗ και την ολοκλήρωση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα.

Χρηματιστηριακά, το ξεκίνημα της χρήσης σε επίπεδο κερδοφορίας κρίνεται ικανοποιητικό και υποστηρικτικό για το σύνολο των αποτιμήσεων. Η τουριστική περίοδος, επίσης, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επανάληψη των εξαιρετικών περσινών κερδών. Επομένως, ναι μεν είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά είναι νωρίς να μιλήσουμε για μια νέα χρονιά με ρεκόρ επιδόσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισηγμένες βαδίζουν στην ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2023 με κύριο συστατικό την αύξηση του εξαγωγικού αποτυπώματος, τη διατήρηση του επιτοκίου δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και την υπογραφή νέων συμβολαίων με πελάτες εντός και εκτός Ελλάδας.