Skip to main content

Talk of the market: Φεύγουν τα «κόκκινα», έρχονται νέα στεγαστικά

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, στην Τράπεζα της Ελλάδος η επίσημη συνάντηση IMF/World Bank Group Constituency Meeting, στην οποία μετέχουν Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών, Υπουργοί και αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, την Αλβανία, το Ανατολικό Τιμόρ, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο, καθώς και εκπρόσωποι από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάριο με θέμα “Δημόσιο χρέος, Σταθερότητα και Ανάπτυξη” με εισηγητές τους κ.κ. Alex Pienkowski (ΔΝΤ) και Arup Banerji (Παγκόσμια Τράπεζα).

H Αναστασία Σακελλαρίου, μέχρι πριν λίγους μήνες διευθύνουσα σύμβουλος της Praxia Bank και πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανέλαβε καθήκοντα στην Alpha Bank, ως επικεφαλής του ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας.

Φεύγουν τα «κόκκινα» και έρχονται νέα στεγαστικά. Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για δανειολήπτες με κόκκινα στεγαστικά δάνεια, ενόψει της λήξης σε δύο μήνες της προθεσμίας για ρύθμιση οφειλών προς αποφυγή πλειστηριασμού των περιουσιών τους (σε άμεσο κίνδυνο εκτιμάται ότι βρίσκονται περί τις 100 χιλ. κατοικίες), παράγοντες της αγοράς διαβλέπουν αύξηση της ζήτησης για νέα στεγαστικά δάνεια.

Σε συνέχεια της δεκαετούς κρίσης που πάγωσε την αγορά στεγαστικής πίστης, η τάση φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τη διψήφια αύξηση των νέων εκταμιεύσεων στα στοιχεία του β’ εξαμήνου του 2019 αν και προς το παρόν δεν έχει αποτυπωθεί στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2020. Με βάση τα στατιστικά του Ιανουαρίου η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς ιδιώτες ήταν αρνητική κατά 242 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 160 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,9%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Ρευστότητα 586 εκατ. ευρώ διοχετεύει στη ΔΕΗ με απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών που εγκρίνει την προπληρωμή της αξίας ηλεκτρικού ρεύματος της Γενικής Κυβέρνησης για το 2020. Η υπουργική απόφαση προβλέπει αναλυτική ενημέρωση από την επιχείρηση για τους κρατικούς φορείς που δεν εξόφλησαν λογαριασμούς εντός διμήνου από τη λήξη τους.

Σε περαιτέρω ανάπτυξη μέσω υφιστάμενων ή/και νέων επενδύσεων στοχεύει η ΓΕΚ Τέρνα, που αποφάσισε γι’ αυτό το σκοπό να προχωρήσει στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ, με διάθεση του μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό. Προϋπόθεση της έκδοσης είναι, μεταξύ άλλων, η τροποποίηση ορισμένων όρων του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ που είχε εκδόσει πριν από δύο χρόνια κατεβάζοντας σχετική πρόταση σε συνέλευση των ομολογιούχων.

Αντίδραση αισιοδοξίας προκαλεί στα διεθνή χρηματιστήρια η θεαματική μείωση των νέων κρουσμάτων Covid -19 στην Κίνα τα τελευταία 24ωρα, σε συνδυασμό με την πρόθεση των ισχυρών οικονομικών του G7 να συνεργαστούν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία. Προβλέπεται τηλεδιάσκεψη αυτή την εβδομάδα προκειμένου να προληφθούν τα χειρότερα. Ήδη ο Ο.Ο.Σ.Α. υποβάθμισε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σε 2,4% από 2,9% τον Νοέμβριο ενώ δυντητική περαιτέρω διάδοση του υιού εκτιμάται ότι θα περιόριζε τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%.  

Σε αυτό το κλίμα καλλιεργούνται προσδοκίες για ανάκτηση δυνάμεων από το ελληνικό χρηματιστήριο, που άνοιξε σήμερα από τις 720 μονάδες αλλά με μια αντίδραση ελατηρίου ξεπέρασε τις 760. Προηγήθηκε βουτιά 6,31% την Παρασκευή κι ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων που εξανέμισαν στη διάρκεια της εβδομάδας τα κέρδη πολλών μηνών (οι απώλειες του Γ.Δ. τον Φεβρουάριο ξεπέρασαν το 20% και του τραπεζικού δείκτη το 30%), στον απόηχο της εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων Covid – 19 στην Ελλάδα αλλά και των θερμών εξελίξεων στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ επικρότησε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναγνωρίζοντας το δικαίωμα τήρησης της νομοθεσίας στα σύνορα με την Τουρκία ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τον Έβρο συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.