Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Μερικοί το χαρακτηρίζουν σκωτσέζικο ντους άλλοι rotation και αρκετοί το αναφέρουν ως στριφογύρισμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά όλοι προσπαθούν να περιγράψουν τα σκαμπανεβάσματα των τιμών των βασικών δεικτών. Είναι τελικά, από το αποτέλεσμα όλων αυτών των συνεδριάσεων, μια συσσώρευση σε επίπεδα κάπως ψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά του βίου τους στο ευρώ των ΓΔ και 25άρη.
Την τρέχουσα εβδομάδα, μετά από την μεγάλη πτώση της Παρασκευής 19/2, το ΧΑ ξεκίνησε με δυο ανοδικές συνεδρίες που τα κέρδη τους δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις απώλειες της τελευταίας πτωτικής συνόδου. Αλλά, αρκούσε η πτώση την Τετάρτη σε συντονισμό με το ξεπούλημα μετοχών στην ευρωζώνη, για να φέρει στο προσκήνιο επίπεδα πιο κάτω από τα χαμηλά της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου.
Για αυτό χθες με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης σε άνοδο από +1,5% ως +2% το ΧΑ εμφάνιζε μεταβολές, που δεν αντιστοιχούσαν σε πλήρη αναίρεση της αρνητικής επίπτωσης μια βουτιάς της τάξης του -4%. Χωρίς αριθμούς, θα λέγαμε ότι οι αγοραίοι θεωρούν ανεκτή την απόσταση από τα ιστορικά χαμηλά του 25άρη που ορίστηκε στο μέσο της αντίδρασης στη δεύτερη ανοδική σύνοδο μετά την εγγραφή τους. Αν όμως παρακολουθήσουμε την δυναμική των τιμών το τελευταίο δωδεκάμηνο θα διαπιστώσουμε πως η αγορά βρίσκεται σε κάθοδο διαρκείας που από τον Οκτώβριο πέρυσι ως τώρα έχει μια συγκεκριμένη «πατέντα», στα Αγγλικά pattern, ο τρόπος που ορίζονται τα νεότερα χαμηλά.
Δεν θεωρούμε, ανεξάρτητα από την έκβαση της τρέχουσας εβδομάδας, θετική τη συνεισφορά της σε στατιστικό επίπεδο. Αντίθετα υπογράμμισε την ύπαρξη και τη χρήση του ίδιου μονοπατιού, μέσα από το οποίο συντελείται η πτώση από το τέλος Οκτωβρίου, μετά την παραπομπή της αξιολόγησης… στις καλένδες. Εμφανίζονται πιέσεις δυνατές και πτώση σε τοπικό πυθμένα.
Ακολουθεί, για λίγο, αντίδραση ισχυρή αλλά και αδυναμία επιστροφής στα υψηλά της αρχής της κατηφόρας με συσσώρευση πλάγιο-ανοδική που τελικά ξεσπάει με νέο πτωτικό κύκλο. Νέος πυθμένας, νέα αντίδραση, συσσώρευση και καινούργιο πτωτικό ξέσπασμα. Αυτό συνέβη μετά τον πυθμένα στις 16/11/2015 στις 641 μονάδες, το ίδιο μετά τον πυθμένα στις 9/12 στις 557,63 μονάδες, το ίδιο και με τον πυθμένα στις 21/01 στις 519,19 μονάδες και μάλλον η αγορά θα ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι μετά τον πυθμένα στις 11/2 στις 420,82 μονάδες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ανοδικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω των καλύτερων των αναμενόμενων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία αλλά και της ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,29% στις 16.697,65 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,82% στις 4.582,24 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,13% στις 1.951,66 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple υποχώρησε οριακά κατά 0,3% ενώ η Williams Cos. κατέγραψε ισχυρές απώλειες άνω του 8%. Στον αντίποδα, η Nike ενισχύθηκε κατά 1,6% και η Salesforce κατά 10%.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε ανοδικά κατά 2,71 στα 33,02 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο, τα συμβόλαια Brent ενισχύθηκαν κατά 2,15% στα 35,15 δολάρια ανά βαρέλι.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 4,9% αυξήθηκαν τον Ιανουάριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, σημειώνοντας την ισχυρότερη άνοδο των τελευταίων 10 μηνών. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 3,5% έναντι πτώσης 4,6% τον Δεκέμβριο. Βελτίωση των παραγγελιών παρατηρήθηκε σ’ όλους τους επιμέρους, βιομηχανικούς κλάδους.
Παράλληλα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών διατηρήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, παρά την αύξηση του αριθμού τους την προηγούμενη εβδομάδα Συγκεκριμένα, από τις 14 έως τις 20 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των νέων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 10.000, στις 272.000. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων ενισχύθηκε κατά 1.250, στις 272.000 αιτήσεις.
ΕΥΡΩΠΗ
Έντονα ανοδικά κινήθηκαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, χαιρετίζοντας τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,50% στις 6.014 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,72% στις 9.326 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,16% στις 4.245 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη κατά 1,89% στις 326,27 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Lloyds ενισχύθηκε κατά 12,5% δεχόμενη ώθηση από την επιστροφή της βρετανικής τράπεζας στην κερδοφορία. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Bayer υποχώρησε κατά 1,05% ενώ τηςDeutsche Telecom κατέγραψε άνοδο κατά 2%.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου WTI κινείται πτωτικά κατά 2,36% στα 31,39 δολάρια ανά βαρέλι, δίνοντας συνέχεια στις χθεσινές απώλειες, οι οποίες άγγιξαν έως και το 4,50%. Στο Λονδίνο, τα συμβόλαια Brent υποχωρούν κατά 1,63% στα 33,85 δολάρια ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο του 2016, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι του Δεκεμβρίου του 2015, ενώ υποχώρησε κατά 0,6% έναντι του Ιανουαρίου του 2015. Όσον αφορά την Ε.Ε., κατεγράφη άνοδος κατά 0,2% έναντι του Δεκεμβρίου και πτώση 0,5% έναντι του Ιανουαρίου.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, επιδείνωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Lloyds BankingGroup για το σύνολο του 2015. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της βρετανικής τράπεζας υποχώρησαν στις 466 εκατ. στερλίνες έναντι 1,13 δισ. στερλινών το 2014.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στις 17,6 δισ. στερλίνες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1%. Το διοικητικό συμβούλιο ως αποτέλεσμα, πρότεινε την αποκοπή μερίσματος 2,25 στερλινών ανά μετοχή
Σημαντική αύξηση σημείωσαν παράλληλα, τα καθαρά κέρδη της Bayer το δ’ τρίμηνο του 2015. Η κερδοφορία της γερμανικής εταιρείας ενισχύθηκε στα 613 εκατ. ευρώ έναντι 224 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 595 εκατ. ευρώ.
Κερδοφόρο αποδείχθηκε το δ’ τρίμηνο του 2015 και για τη Deutsche Telekom AG, καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 946 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 110 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2014.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 5% στα 17,86 δισ. ευρώ, αντανακλώντας τη σαφή βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της T-Mobile US Inc., θυγατρικής της Deutsche Telecom. Για το σύνολο του 2015, η DeutscheTelecom αναμένει αύξηση των προ-φόρων κερδών στα 21,2 δισ. ευρώ από 19,9 δισ. ευρώ το 2014.
Την ίδια ώρα, αύξηση του τραπεζικού δανεισμού προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διαπιστώνει έρευνα της ΕΚΤ, για τον Ιανουάριο του 2016. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,6% έναντι 0,1% τον Δεκέμβριο του 2015. Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 1,4% – όσο δηλαδή, και τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.
Στη Βρετανία, κατά 0,5% αυξήθηκε το ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2015, σημειώνοντας την 12η συνεχόμενη τριμηνιαία άνοδο. Η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της Βρετανίας αποδίδεται στην αύξηση κατά 0,7% στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες εκμηδένισαν τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μείωση των εξαγωγών και την υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος.
Οι εξαγωγές, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, συρρικνώθηκαν κατά 0,1% ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2014 (-2,1%). Ο δείκτης υπηρεσιών ενισχύθηκε στον αντίποδα, κατά 0,7% ενώ η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε οριακά.
Κατά 3,5% αναπτύχθηκε η ισπανική οικονομία το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής (ΙΝΕ). Το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,8% , επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παρά τη δυναμική πορεία της οικονομίας, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να συνιστά την αχίλλειο πτέρνα της Ισπανίας, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 υποχώρησε κατά 0,4%.
Τέλος, προς βελτίωση οδεύει το καταναλωτικό κλίμα της Γερμανίας, καθώς η προσφυγική κρίση φαίνεται πως δεν απειλεί την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της GfK, ο πρόδρομος καταναλωτικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 9,5 μονάδες έναντι 9,4 μονάδων προηγουμένως, δεχόμενος ώθηση από την ισχυροποίηση της αγοράς εργασίας.
«Η μη εξεύρεση μόνιμης λύσης για το προσφυγικό πρόβλημα φαίνεται ότι δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στους Γερμανούς πολίτες» αναφέρει η GfK. Σε αντίθεση με το καταναλωτικό κλίμα, η κατάσταση στις επιχειρήσεις δεν είναι εξίσου ευοίωνη, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα, σύμφωνα με στοιχεία του Ifo, υποχώρησε τον Φεβρουάριο στις 105,7 μονάδες από 107,3 μονάδες προηγουμένως, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.
ΧΑ
Οι θεσμικοί του ΧΑ την τέταρτη μέρα της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών σχεδόν ισοδύναμους με την προηγούμενη μέρα, κατάφεραν να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες της αγοράς ψηλότερα από τις ισχυρές στηρίξεις που οδηγήθηκαν την Τετάρτη. Διεθνώς επικρατεί μια ανοδική ατμόσφαιρα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κράτησαν τους δείκτες μόνιμα σε θετικό πεδίο. Την ίδια ώρα που οι βασικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη έγραφαν κέρδη που στη καλύτερη περίπτωση ξεπερνούσαν το +2,7% αν και στο μεγαλύτερο διάσημα ήταν της τάξης του +2%, το ΧΑ εμφάνιζε άνοδο που προέκυψε από τρία βήματα. Το πρώτο αφορούσε στο πρώτο δίωρο με κέρδη των βασικών δεικτών της τάξης του +0,5%. Ολοκληρώθηκε με εγγραφή τρεις φορές ως τις 11:50 του ελάχιστου για τον 25άρη κατόπιν ακολούθησε ως τις 13:50 το διάστημα που η μεταβολή ήταν ως +1,5% ενώ από τις 14:00 ως το πέρας της διαπραγμάτευσης τα κέρδη του ήταν πάνω από +1,5% και ως +2,5%.
Το μέγιστο του ΓΔ ήταν οι 484,33 μονάδες και του 25άρη οι 129,44 ενώ τα ελάχιστα αντίστοιχα που σημειώθηκαν κοντά στην έναρξη ήταν η τιμή ανοίγματος για τον 25άρη στις 126,43 μονάδες και οι 475,90 για τον ΓΔ με άνοιγμα στις 476,17 και προηγούμενο κλείσιμο στις 474,28. Συνεπώς σήμερα δεν πέρασαν σε αρνητικό πεδίο οι δείκτες που αντιστοιχούν στο μέσο όρο και στις μετοχές που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους οι ξένοι θεσμικοί.
Η στατιστική εικόνα άλλαξε πολύ όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (5 από 23) έναντι των ανοδικών (19 από 2) με ένα (ΜΟΗ) αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 14 είχαν πτώση και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 52,878 από 53,599 εκατ. ευρώ, τα 18,4 από 28,4 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +1,98%, ο CAC είχε μεταβολή +2,26%, με τον FTSE100 με μεταβολή +2,29%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν από το ξεκίνημα καθοδική τάση που στη συνέχεια επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,06% και -0,12%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,05% και έφθασε στις 483,98 από 474,28 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 129,11 από 126,07 με μεταβολή +2,41%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ κατά 1,6 μονάδες προς τα πάνω και του 25άρη κατά 0,50 της μονάδας που έκλεισαν κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τηλεπικοινωνιών +8,55% από -3,36%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +4,79% από -3,15%, Τραπεζών +4,68% από -7,78%, Εμπορίου +3,55% από -4,42%, ο 25άρης +2,41% από -4,98%, Πρώτων Υλών +2,24% από -8,51%, ο ΓΔ +2,05% από -3,99%, Ταξίδια Αναψυχή +1,55% από -3,05%, Πετρελαίου Αερίου +1,53% από -4,88%, ο FTSEM +1,07% από -3,17%, Υγείας +0,99% από -1,95%, Κοινής Ωφέλειας +0,76% από -5,60%, Κατασκευές Υλικά +0,64% από -4,90%, Ακίνητης Περιουσίας +0,27% από -1,16%, και Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,18% από -1,30%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Ασφαλειών -1,51% από -5,04%, Τροφίμων Ποτών -1,12% από -4,71%, Τεχνολογίας -0,85% από -3,57% και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,33% από -2,40%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Χημικών 0,00% από +0,72% και Μέσων Ενημέρωσης.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,878 από 53,599 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,088 από 3,230 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 40,856 από 48,457 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,829 από 0,735 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 37,112 από 36,240 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 109,420 από 111,698 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 51 από 31 των καθοδικών σε 46 από 70 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 19 από 9.
Τεχνική ανάλυση
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Το εύρος 500 με 470 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, εδώ και οκτώ συνεδριάσεις και ο περιορισμένος τζίρος προϊδεάζουν για επερχόμενη σημαντική κίνηση της Αγοράς, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση ανάλογα με τις εξελίξεις.
Επειδή όμως ο χρόνος ως την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης φαίνεται να είναι αρκετός και αναμένονται αρκετά επεισόδια ως το τέλος της, μια νέα πτωτική κίνηση που θα τεστάρει την περιοχή των 450 μονάδων φαίνεται αρκετά πιθανή, ενώ η δημιουργία διπλής βάσης γύρω από τα προηγούμενα χαμηλά των 420, θα έθετε τις προϋποθέσεις για ένα πιο ουσιαστικό θετικό γύρισμα της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς όταν διαφανεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Παρόλο που η τρέχουσα εβδομάδα είχε ως τώρα τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης μόλις και μετά βίας και μετά το σημερινό κλείσιμο, έχει κατάφερε να υπερκεράσει την πτώση της περασμένης Παρασκευής και το μεγάλο ‘μαύρο κερί. Στον αντίποδα η Αγορά έχει καταφέρει να κρατήσει τη στήριξη στη περιοχή των 470 μονάδων και το μέσο του μεγάλου “άσπρου κεριού” από την ανοδική συνεδρίαση στις 15/02.
Όπως επανειλημμένα έχει ειπωθεί, δύο είναι τα καυτά ζητήματα που επιζητούν άμεσα λύση . Κατά κύριο λόγο η Αξιολόγηση και το Προσφυγικό που έχει ευρύτερες προεκτάσεις. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η νευρικότητα, η μεταβλητότητα και η καθημερινή εναλλαγή πρόσημων, ανάλογα με την ειδησιογραφία της ημέρας ,είναι αναμενόμενη.
Σήμερα περιμένουμε την ανακοίνωση της Moody’s για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ την επόμενη Δευτέρα ανακοινώνονται οι τελικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ Δ’ τριμήνου του 2015.
Τα αποτελέσματα έτους που ανακοινώνονται, θα δίνουν τον τόνο σε επιμέρους μετοχές ενώ την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν η Eurobank 2/3 και η Alpha Bank 3/3.
Η ενδεχόμενη επιστροφή των Επικεφαλής των Θεσμών θα βελτιώσει το κλίμα και την ορατότητα για το σε πιο σημείο βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν κέρδη σήμερα Παρασκευή, καθώς η σύνοδος των οικονομικών ηγετών του κόσμου πρόσφερε ένα συνονθύλευμα καθησυχαστικών σχολίων, αλλά λίγα σχετικά με τον δρόμο για μια πραγματική πολιτική τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Δίνοντας τον τόνο για τη συνεδρίαση της Ομάδας των 20 στη Σαγκάη, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Zhou Xiaochuan, ανέφερε ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να έχει το χώρο και τα εργαλεία για να συνεχίσει την υποστήριξη στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να δηλώσει ότι το πεδίο για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική είχε εξαντληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και ζήτησε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η πρώιμη αντίδραση στην έναρξη των συναλλαγών των αγορών ήταν επιφυλακτική. Το χρηματιστήριο Σαγκάη ανέβηκε κατά +0,7% και αργότερα κέρδιζε +1,2%, αλλά η αναπήδηση δεν φαινόταν πειστική μπροστά στην πτώση κατά -6% την Πέμπτη.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 1,0%, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi αυξήθηκε κατά 0,3% και κατόπιν αυτό περιορίστηκε στο +0,1%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε 1,2%, αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει αυτά τα κέρδη μένοντας στο +0,30%.
Ο S&P 500 είχε ήδη φθάσει στο υψηλότερο κλείσιμο από τις αρχές του Ιανουαρίου, μετά από μια ανάκαμψη στο πετρέλαιο στο τέλος της συνόδου την Πέμπτη, βαδίζοντας κατά +3% υψηλότερα από φήμες ότι στη συνεδρίαση του Μαρτίου των μεγάλων παραγωγών θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές.
Τα ΣΜΕ του αργού ΗΠΑ προσπαθούσαν να κρατήσουν τα κέρδη αυτά την Παρασκευή, υποχωρώντας μόλις 17 σεντς, φθάνοντας στα 32,90 δολάρια το βαρέλι. Το Brent ήταν 31 σεντς χαμηλότερα στα 34,98.
Barclay’s: Βαδίζοντας με το βηματισμό του πετρελαίου
Με τόσο υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, και με δεδομένη την επιφυλακτικότητα μας γύρω από στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου, παραμένουμε ουδέτεροι στον ορισμό της διάρκειας των ομολόγων κρατικού χρέους. Ενώ τα επίπεδα της απόδοσης φαίνονται χαμηλά σε ιστορική βάση, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αποδόσεις των αμερικανικών εξακολουθούν να φαίνονται υψηλές. Επιπλέον, η απαισιοδοξία που αντικατοπτρίζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο, επίσης φαίνεται ότι κατάφερε να έχει διήθηση και στις προοπτικές των ομολόγων ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, η μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική εξέλιξη στην αγορά κατά τους τελευταίους μήνες, έχουν πιθανότατα μετατρέψει την “μαλακή” δέσμευση της ΕΚΤ για κάποιες κινήσεις επιπλέον χαλάρωσης το Μάρτιο, σε “τελειωμένη υπόθεση”.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δημοψήφισμα της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου. Αν και υπήρξε μια αξιοσημείωτη κίνηση στο FX, η αρχική αντίδραση στα επιτόκια είναι σχετικά υποτονική. Με τα μέλη της MPC να ηχούν όλο και πιο dovish, η δυνατότητα περαιτέρω για πολιτική διευκόλυνσης βραχυπρόθεσμα έχει αυξηθεί.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Ευνοϊκότερες συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διαβλέπει για το 2016 η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με την ετήσια απολογιστική έκθεση του 2015. Συγκεκριμένα, η ΤτΕ εκτιμά ότι η ύφεση μπορεί να ανασχεθεί και από το β’ εξάμηνο του έτους να υπάρξει ελαφρά ανάκαμψη. Ωστόσο, θέτει ως προϋπόθεση την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και την άρση της αβεβαιότητας που βλάπτει την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Πτωτικά αναμένεται να κινηθεί το ΑΕΠ έως και τα μέσα του 2016, ωστόσο, η προοπτική ομαλής εφαρμογής της νέας συμφωνίας δικαιολογεί μία σχετική αισιοδοξία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας στο δεύτερο εξάμηνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Όπως αναφέρει ανάλυση του ΚΕΠΕ στην τετραμηνιαία έκδοσή του η εύθραυστη αναπτυξιακή δυναμική που φαινόταν να αναπτύσσει η οικονομία, μέχρι πρόσφατα, διαταράχθηκε από τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα το 2015, με αποτέλεσμα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους να παρατηρηθεί επιστροφή του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ σε αρνητικό έδαφος.
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περικόψει ξανά τις συντάξεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. «Το εισόδημά τους είναι αδύναμο και πρέπει να το προστατεύσουμε» σημείωσε ενδεικτικά, απορρίπτοντας τις αξιώσεις περί νέου «μαχαιριού» στις συντάξεις. «Ελπίζουμε να μην τεθεί τέτοιο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντά ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, στις κατηγορίες του Έλληνα υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, περί σορταρίσματος της μετοχής της καναδικής πολυεθνικής από τον κ. Ράιτ και το περιβάλλον του. Σύμφωνα με την Ελληνικός Χρυσός, ο επικεφαλής της Eldorado Gold Corporation, επιβεβαίωσε στη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ότι οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Σκουρλέτης κατά τη συνέντευξη του στο Bloomberg την 23η Φεβρουαρίου 2016 αναφορικά με το πρόσωπο του κ. Ράιτ, είναι αβάσιμες και ψευδείς.
Το πράσινο φως στην εξαγορά των κοινών μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής ΗΡΑΚ από την Lafarge Cementos SAU, άναψε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ως ημερομηνία παύσης της διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής ορίστηκε από την Επιτροπή, η 10η Μαρτίου. Η Lafarge καλείται να καταβάλει τίμημα, ύψους 1,23 ευρώ ανά μετοχή, εντός τριών εργάσιμων ημερών, από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των συναλλαγών της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης των μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Καταστροφολογία και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για φυγή ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό καταλόγισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη. Ο υπουργός Οικονομίας έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για, επενδύσεις: Σύμφωνα με το EnterpriseGreece, το 2015 έγιναν συνολικά επενδύσεις ύψους 7,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 δις αφορούν τις τράπεζες και το 1,4 δισ. τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ο Γ. Σταθάκης κατέθεσε λίστα με περίπου 50 ξένες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα το 2015.
Στη Βαρκελώνη, στο μεγαλύτερο συνέδριο-έκθεση για την κινητή τηλεφωνία Mobile World Congress (MWC) «κτυπά» τις μέρες αυτές η καρδιά των περισσοτέρων ελληνικών εταιρειών εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Την ελληνική αποστολή απαρτίζουν περίπου 65 εταιρείες με στελέχη τους ή με τα προϊόντα-υπηρεσίες και από αυτές περίπου το 40% είναι νεοφυείς (startups). Η χώρα μας συμμετέχει στο MWC για 4η φορά με εθνικό περίπτερο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος).
Στα 151,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ για το σύνολο του 2015, σημειώνοντας πτώση 43,2% έναντι του 2014.
Την ίδια ώρα, ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε οριακά στα 3,9 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 0,4%. Τα αποτελέσματα EBITDA ανήλθαν στα 1,343 δισ. ευρώ έναντι 1,421 δισ. ευρώ το 2014, ενώ το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA υποχώρησε στο 34,4%. Οι προσαρμοσμένες καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 5,5% στα 1,076 δισ. ευρώ, ενώ οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ενισχύθηκαν κατά 2,3% στα 569,7 εκατ. ευρώ.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Πτώση της στερλίνας στα επίπεδα του 1985 «βλέπουν» οι αναλυτές, σε περίπτωση όπου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, μεταξύ 34 οικονομολόγων, η συντριπτική πλειοψηφία (29) εκτιμά ότι σε περίπτωση Brexit, το βρετανικό νόμισμα θα υποχωρήσει κάτω των 1,35 δολαρίων – ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985.
Κατά 4,9% αυξήθηκαν τον Ιανουάριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, σημειώνοντας την ισχυρότερη άνοδο των τελευταίων 10 μηνών. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 3,5% έναντι πτώσης 4,6% τον Δεκέμβριο. Βελτίωση των παραγγελιών παρατηρήθηκε σ’ όλους τους επιμέρους, βιομηχανικούς κλάδους.
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών διατηρήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, παρά την αύξηση του αριθμού τους την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τις 14 έως τις 20 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των νέων αιτήσεων αυξήθηκε κατά 10.000, στις 272.000. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων ενισχύθηκε κατά 1.250, στις 272.000 αιτήσεις.
Κατά 0,5% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας το δ’ τρίμηνο του 2015, σημειώνοντας την 12η συνεχόμενη τριμηνιαία άνοδο.
Η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της Βρετανίας αποδίδεται στην αύξηση κατά 0,7% στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες εκμηδένισαν τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μείωση των εξαγωγών και την υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος. Οι εξαγωγές, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, συρρικνώθηκαν κατά 0,1% ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2014 (-2,1%).
Κατά 3,5% αναπτύχθηκε η ισπανική οικονομία το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής (ΙΝΕ). Το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,8% , επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παρά τη δυναμική πορεία της οικονομίας, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να συνιστά την αχίλλειο πτέρνα της Ισπανίας, καθώς τον Ιανουάριο του 2016 υποχώρησε κατά 0,4%.
Επιδείνωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Lloyds Banking Group για το σύνολο του 2015. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της βρετανικής τράπεζας υποχώρησαν στις 466 εκατ. στερλίνες έναντι 1,13 δισ. στερλινών το 2014. Τα έσοδα παράλληλα, διαμορφώθηκαν στις 17,6 δισ. στερλίνες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1%. Το διοικητικό συμβούλιο ως αποτέλεσμα, πρότεινε την αποκοπή μερίσματος 2,25 στερλινών ανά μετοχή.
Σημαντική αύξηση σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Bayer το δ’ τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της γερμανικής εταιρείας ενισχύθηκε στα 613 εκατ. ευρώ έναντι 224 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 595 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 4,9% στα 11,32 δισ. ευρώ, δεχόμενα ώθηση από τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων στον τομέα της υγείας και των αγρο-χημικών. Τα αποτελέσματα EBITDA σημείωσαν αύξηση κατά 4% στα 1,9 δισ. ευρώ.