Skip to main content

Τι προβλέπει το master plan ανακατασκευής της ΔΕΘ

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Χώρους για εκθεσιακή, αλλά και για εμπορική δραστηριότητα, όπως επίσης και για ένα συνδυασμένο συνεδριακό και ξενοδοχειακό τοπόσημο απέναντι από τα μουσεία της Θεσσαλονίκης, όπως και για μητροπολιτικό πάρκο προβλέπει το ειδικό χωρικό σχέδιο (master plan) της ανάπλασης της ΔΕΘ, που τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και φέρνει αέρα αλλαγής όχι μόνο στο ίδιο το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της συμπρωτεύουσας αλλά σε όλο το κέντρο της πόλης.

Στο ειδικό χωρικό σχέδιο για το νέο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης προβλέπεται ότι το μισό οικόπεδο θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο. Ο επιπλέον χώρος θα προκύψει μέσα από την καλύτερη οργάνωση των περιπτέρων, χωρίς όμως να μειωθούν τα τετραγωνικά μέτρα που διατίθενται για τις εκθεσιακές δραστηριότητες. Από τα υπάρχοντα κτήρια, τα μόνα που θα διατηρηθούν είναι το Παλέ ντε Σπορ, ο Πύργος του ΟΤΕ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ το σχέδιο διακατέχεται από τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Τρία μεγάλα περίπτερα

Οι χώροι εξυπηρέτησης των περιπτέρων θα περιοριστούν στο 10%, ώστε ο ελεύθερος χώρος να φτάσει στο 50%. Ειδικότερα, το νέο εκθεσιακό κέντρο θα εκτείνεται σε 50.000 τ.μ. και συγκεκριμένα θα αναπτύσσεται σε τρία μεγάλα περίπτερα, που θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε έκθεσης, ενώ σήμερα υπάρχουν 17 περίπτερα και 37 άλλα κτίσματα, με τα οποία γίνεται σπατάλη και χώρου και χρημάτων. Προβλέπεται, επίσης, η ανέγερση συγκροτήματος γραφείων, νέου συνεδριακού κέντρου, ξενοδοχείου και υπόγειου πάρκινγκ.

Το συνολικό εμβαδόν των περιοχών που δυνητικά μπορεί να οικοδομηθούν είναι 82.848,18 τ.μ., αλλά τελικά η κάλυψη σε εμβαδόν θα περιοριστεί ανάλογα με την αρχιτεκτονική μελέτη σε περίπου 60.000 τ.μ. Τα περισσότερα κτήρια θα παραμείνουν στο σημερινό ύψος, εκτός του ξενοδοχείου, που θα έχει ύψος 34 μ., δηλαδή το ίδιο με τον Λευκό Πύργο, ενώ ο Πύργος του ΟΤΕ έχει ύψος 76 μέτρα.

Τα βήματα της διαδικασίας

Η διαδικασία της διαβούλευσης αναμένεται να διαρκέσει περίπου 45 ημέρες, προκειμένου στη συνέχεια να περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Παράλληλα, η διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα έχει ξεκινήσει την προεργασία, προκειμένου να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός εντός του 2019 και στόχος είναι μέχρι το 2021 να οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης, για την οποία σε παλαιότερη μελέτη είχε αποτιμηθεί σε 100-120 εκατ. ευρώ. Μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα επικαιροποιηθεί – προσδιοριστεί το ύψος των απαραίτητων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμάται ότι πρόκειται για μια ελκυστική επένδυση, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν τόσο το Ελληνικό Δημόσιο, η ίδια η ΔΕΘ-Helexpo πιθανόν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων και ιδιώτες με αντάλλαγμα τη χρήση κάποιων υποδομών, όπως το υπόγειο πάρκινγκ.

Έτος-ορόσημο το 2026

Στόχος είναι το διάστημα 2023-2026 να πραγματοποιηθούν οι κατασκευές, προκειμένου το 2026, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη ΔΕΘ, το νέο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης να αποτελεί πραγματικότητα.

Η ίδια η κατασκευή του έργου καταρχήν αλλά και η δυναμική του προεξοφλούν μεγάλες και προς το θετικό αλλαγές για όλο το κέντρο της πόλης και φυσικά την τοπική κτηματαγορά.

Οι 4 άξονες του ειδικού χωρικού σχεδίου

Το ειδικό χωρικό σχέδιο για το νέο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

1. Οι εκθεσιακοί χώροι θα αναπτυχθούν με συντελεστή δόμησης 0,60 σε τρία μεγάλα μπλοκ εμβαδού 41 στρεμμάτων, που θα «αγκαλιάζουν» περιμετρικά το Παλέ ντε Σπορ. Ανάλογα με το τι θα προτείνει η αρχιτεκτονική μελέτη, η κάλυψη του οικοπέδου μπορεί να είναι μικρότερη.

2. Βορειοδυτικά, στο κομμάτι μεταξύ των οδών Αλεξάνδρου Σβώλου και Εγνατίας και δίπλα από τον σταθμό του μετρό θα αναπτυχθεί κτηριακό συγκρότημα γραφείων περίπου 10.000 τ.μ. Τα υπόλοιπα δέκα στρέμματα θα παραμείνουν ελεύθερος χώρος, ως συνέχεια του παρακείμενου πάρκου. Σε αυτόν τον χώρο μπορεί να αναπτυχθεί κάποιο αρχιτεκτόνημα, που θα λειτουργήσει ως νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη.

3. Η οδός Αλεξάνδρου Σβώλου αποτελεί το όριο μετά το οποίο και μέχρι την πλατεία ΧΑΝΘ θα αναπτυχθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο, στα όρια του οποίου περιλαμβάνεται και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτονται τα τρία τέταρτα της οδού Αγγελάκη και η πόλη «εισχωρεί» μέσα στους χώρους της Έκθεσης.

4. Στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» θα αναπτυχθεί το νέο συνεδριακό κέντρο καθώς επίσης ένα ξενοδοχείο και ένα υπόγειο πάρκινγκ.