Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Η εμφανής κόπωση, που είχε επιδείξει στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης, πλησίον του ψυχολογικού ορίου των 500 μονάδων έχει προκαλέσει μια ατμόσφαιρα ανασφάλειας σε όσους επενδυτές επεδίωξαν να αγοράσουν την περασμένη βδομάδα. Χθες αυτές οι ανησυχίες δικαιώθηκαν. Σήμερα χρειάζεται επειγόντως αντίδραση και απομάκρυνση από τα επίπεδα των 470 μονάδων για τον ΓΔ. Η βελτίωση των μετοχικών αξιών που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ χθες το βράδυ όταν σταμάτησε η πτώση του πετρελαίου συνεχίστηκε στις συναλλαγές της ασιατικής κεφαλαιαγοράς σήμερα και πιθανά να βοηθήσει και το κλίμα στο ΧΑ.
Η αγορά της Αθήνας επέστρεψε χθες, στις συνήθειές της το 2016, που συνοψίζονται στο να παρακολουθεί δειλά την ανοδική δυναμική στις ξένες αγορές, όταν αυτές ανεβαίνουν συντονισμένα, και όταν πιέζονται, οι πιέσεις εδώ να προκαλούν πολλαπλάσιες βουτιές στους δείκτες.
Η δουλειά στο ΧΑ δεν μπόρεσε να συνεχιστεί στο πνεύμα που όρισαν οι δυο προηγούμενες μέρες, καθώς το διεθνές κλίμα ήταν πολύ βαρύ για να καταφέρει η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών στην αγορά της Αθήνας να κινηθεί κόντρα στο παγκόσμιο ρεύμα. Για άλλη μια φορά δικαιώθηκε η επιμονή της στήλης να ειδοποιεί πως διεθνώς οι επενδυτές επηρεάζονται σχεδόν απόλυτα από την πορεία της τιμής του πετρελαίου. Αυτό το «εμπόρευμα» το οποίο ανεβοκατεβαίνει ανάλογα την προσδοκία όσων πια απλά στοιχηματίζουν άγρια στην τιμή του, σχετικά με την μελλοντική αύξηση ή τη μείωση της προσφοράς. Ένας αρμόδιος από τη Σαουδική Αραβία φρόντισε να ανακόψει τον ενθουσιασμό που γέννησε στους traders του πετρελαίου μια συμφωνία ανάμεσα σε Ρώσους και λίγα μέλη του ΟΠΕΚ.
Και τι είπε ο άνθρωπος; Είπε ότι είναι δύσκολο να συμφωνήσουν όλοι στο να τοποθετηθεί όριο στην παραγωγή. Αρκούσε αυτή η παρατήρηση μαζί με τη δημοσίευση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ για να πάρει την κατηφόρα η τιμή παρασύροντας όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη. Όλα τα χρηματιστήρια βούλιαξαν. Ισχυρές απώλειες της τάξης του 2,5% εμφάνισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς η κάθετη αντίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην προοπτική μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής αργού επίδρασε αρνητικά στο διεθνές επενδυτικό κλίμα.
Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια εμφανίζουν μεικτή εικόνα και αρκετές αγορές όπως της Ιαπωνίας της Κορέας και της Αυστραλίας κινούνται ανοδικά αλλά πιέζονται τα κινεζικά χρηματιστήρια. Αυτή η εικόνα είναι η μόνη που προκαλεί προσδοκίες για ανάκαμψη σήμερα καθώς ο 25άρης καλό είναι να μην περάσει κάτω από τις 125 μονάδες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν την Τετάρτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εξαλείφοντας τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, οι οποίες άγγιξαν ακόμη και το -1%.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 16.484,31 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,87% στις 4.542,61 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,44% στις 1.929,68 μονάδες.
Στο ταμπλό, oι μετοχές των Caterpillar και Freeport-McMoRan Inc κινήθηκαν σε σταθεροποιητικά επίπεδα, ενώ η μετοχή της DreamWorks Animation ενισχύθηκε κατά 21,7%. Το σύνθημα για την ανάκαμψη των αμερικανικών δεικτών δόθηκε από το πετρέλαιο, το οποίο κατάφερε να σταθεροποιηθεί και να κλείσει ανοδικά, καθώς η ισχυρή ζήτηση για βενζίνη «εξοβέλισε» τις ανησυχίες για τα υψηλά αποθέματα αργού.
Στις ΗΠΑ, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,88% στα 32,15 δολάρια, ενώ στη Βρετανία, τα συμβόλαια Brent τερμάτισαν ανοδικά κατά 4,06% στα 34,62 δολάρια.
Στο Τόκιο, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,85% στις 15.918 μονάδες, ενώ στη Σεούλ, ο Kospi κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,09% στις 1.912 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,10% στις 4.875 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη, κόντρα στο ρεύμα, ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 2.929 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν σημείωσε άνοδο κατά 0,24% στις 501 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ υποχώρησε κατά 1,28% στις 19.166 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πράσινο φως στη δημιουργία κοινού σχήματος μεταξύ της Sanofi και της Alphabet για την παρασκευή σκευασμάτων εναντίον του διαβήτη, άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο, την κοινή συνεργασία με την Verily Life Sciences, θυγατρική της Alphabet, προκειμένου να εξετάσουν τη δημιουργία νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Ο αριθμός των ανταγωνιστών παραμένει επαρκής, παρά το κοινό σχήμα των δύο εταιρειών» ανέφερε σχετικά, η Κομισιόν.
Τέλος, σε μία μάλλον απροσδόκητη εξέλιξη, ο Μπιλ Γκέιτς τάχθηκε στο πλευρό του FBI στην κόντρα του με την Apple. Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο ιδρυτής της Microsoft σχολίασε πως οι τεχνολογικές εταιρείες θα πρέπει να αναγκάζονται να συνεργαστούν με τις αρχές επιβολής του νόμου – υποστηρίζοντας ότι το αίτημα των αρχών έναντι της Apple είναι κάτι αντίστοιχο με τα αιτήματα για πρόσβαση σε αρχεία τραπεζών. Η Apple από την πλευρά της ζήτησε τη σύσταση ειδικής κυβερνητικής επιτροπής για θέματα αποκρυπτογράφησης
ΕΥΡΩΠΗ
Ισχυρές απώλειες της τάξης του 2,5% εμφάνισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς η κάθετη αντίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην προοπτική μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής αργού επίδρασε αρνητικά στο διεθνές επενδυτικό κλίμα.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,67% στις 5.862 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 2,78% στις 9.155 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,24% στις 4.144 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες κατά 2,47% στις 320,77 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Airbus υποχώρησε κατά 2,8% ενώ οι μετοχές των Anglo American, Glencore, BHP Billiton και Shell κατέγραψαν απώλειες έως και 10%. Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 5% εμφάνισε η Wolters Kluwer, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015. Ανοδικά κατά 1,5% κινήθηκε και η Peugeot Citroen.
Στο μεταξύ, σε πτωτικό σπιράλ εισήλθε εκ νέου η τιμή του πετρελαίου, καθώς μετά τις διευρυμένες απώλειες της Τρίτης, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν και σήμερα, κατά 1,82% στα 31,31 δολάρια. Σταθεροποιητικά στα 33,3 δολάρια κινούνται από την πλευρά τους, τα συμβόλαια Brent.
Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί, διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ο διοικητής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, στο πλαίσιο της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. «Η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας πιθανώς θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 και του 2017» επισήμανε, προειδοποιώντας ωστόσο, ότι η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις.
«Είναι επικίνδυνο να αγνοήσουμε αυτές τις επιπτώσεις» πρόσθεσε ο Γερμανός τραπεζίτης, ασκώντας εκ νέου κριτική στα μέτρα του Μάριο Ντράγκι. Από την άλλη πλευρά βέβαια, παραδέχθηκε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός συνιστά μείζον ζήτημα για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησε το καταναλωτικό κλίμα στη Γαλλία, κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 95 μονάδες από 97 μονάδες τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος στις 97 μονάδες. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προστίθενται σε μία σειρά αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών, όπως η μεταποίηση και ο πληθωρισμός, προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στη γαλλική κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, αύξηση της τάξης του 15% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Airbus για το σύνολο του 2015. Η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ έναντι 2,3 δισ. ευρώ το 2014.
Τα κέρδη προ-φόρων ενισχύθηκαν κατά 2% στα 4,1 δισ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6% στα 64 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 2015 παραδόθηκαν 635 αεροσκάφη, ενώ το 2016 οι παραγγελίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω, στα 650 αεροσκάφη.
Σημαντική πτώση εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ιταλία, καθώς τον Δεκέμβριο υποχώρησαν κατά 2,8% έναντι του Νοεμβρίου, ενώ αυξήθηκαν κατά 1,5% έναντι του Δεκεμβρίου του 2014. Την ίδια στιγμή, οι βιομηχανικές πωλήσεις διολίσθησαν κατά 3% έναντι του Δεκεμβρίου του 2014 και κατά 1,6% έναντι του Νοεμβρίου του 2015.
Στην κερδοφορία επέστρεψε τέλος, η Peugeot, η οποία αποχαιρέτησε το 2015 με καθαρά κέρδη 899 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 706 εκατ. ευρώ το 2014. Παράλληλα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 6% στα 54,68 δισ. ευρώ, δεχόμενα ώθηση από τη βελτίωση των πωλήσεων.
ΧΑ
Οι θεσμικοί του ΧΑ την τρίτη μέρα της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου, κινήθηκαν με ψηλότερους ρυθμούς συναλλαγών, κατάφεραν να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες της αγοράς σε ισχυρές στηρίξεις, όταν διεθνώς επικρατεί μια καθαρά πτωτική ατμόσφαιρα και κράτησαν τους δείκτες μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Την ίδια ώρα οι βασικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη έγραφαν απώλειες που στη καλύτερη περίπτωση ξεπερνούσαν το -1,5% αν και στο μεγαλύτερο διάσημα ήταν της τάξης του -2,00%
Το ξεκίνημα των συναλλαγών ήταν πτωτικό με καθοδικό χάσμα στην έναρξη και ο ΓΔ πριν συμπληρωθούν 45 λεπτά είχε εμφανίσει το πρώτο ελάχιστο μέρας οριακά πάνω από τις 480 μονάδες. Μετά από λίγο όμως νέα κύματα ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές πυροδότησαν τη διάθεση για γενικευμένες πιέσεις και στις 12:17 εμφανίστηκε το χαμηλό μέρας που για τον ΓΔ ήταν οι 471,83 μονάδες και οι 125,07 για τον 25άρη. Ακολούθησε ανοδική αντίδραση από τις 12:48 ως τις 14:42 φέρνοντας τότε το μέγιστο, μετά την εγγραφή του χαμηλού, στις 478 μονάδες. Ήταν η ανώτερη τιμή του δείκτη στο δεύτερο μέρος αφού νέες πιέσεις τον οδήγησαν δυο λεπτά πριν το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ξανά κάτω από τις 472 μονάδες για να κλείσει ψηλότερα με τη βοήθεια των εντολών των δημοπρασιών. Τα μέγιστα εμφανίστηκαν στο πρώτο μέρος και δη στο άνοιγμα που έγινε με καθοδικό χάσμα τιμών και ήταν οι 491,71 μονάδες και του 25άρη οι 131,55 μονάδες.
Στην ουσία οι τιμές οδηγήθηκαν πάνω στα επίπεδα στήριξης, που αν τα ξεπερνούσαν πτωτικά, θα άνοιγαν ασκό του Αιόλου για τις μετοχές του ταμπλό και οι προηγούμενες ανοδικές σύνοδοι βοήθησαν στο να μην παραβιαστεί.
Τα futures των χρηματιστηρίων της Wall Street έδειξαν ξεκίνημα καθοδικό που επηρέασε τους θεσμικούς στην Ευρώπη, αφού οι δείκτες των χρηματιστηρίων αποτύπωναν επίσης μεγάλη για το βάρος τους πτώση. Ωστόσο σήμερα, η είσοδος των διαχειριστών του δολαρίου δεν άλλαξε το αγοραστικό ενδιαφέρον μετά τις 15:40 αλλά πιέσεις εμφανίστηκαν μετά τις 16:37.
Η στατιστική εικόνα άλλαξε πολύ όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (23 από 8) έναντι των ανοδικών (2 από 16) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 6 είχαν άνοδο και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 53,599 εκατ. ευρώ, τα 28,4 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -2,87%, ο CAC είχε μεταβολή -2,71%, με τον FTSE100 με μεταβολή -1,79%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν από το ξεκίνημα καθοδική τάση που στη συνέχεια επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -1,38% και -1,35%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -3,99% και έφθασε στις 474,28 από 493,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 126,07 από 132,68 με μεταβολή -4,98%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ κατά μία μονάδα προς τα πάνω και του 25άρη κατά 0,20 της μονάδας που έκλεισαν κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Χημικών +0,72% από 0,00%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Πρώτων Υλών -8,51% από +1,97%, Τραπεζών -7,78% από +3,18%, Κοινής Ωφέλειας -5,60% από +1,19%, Ασφαλειών -5,04% από 0,00%, ο 25άρης -4,98% από +1,65%, Κατασκευές Υλικά -4,90% από +0,40%, Τροφίμων Ποτών -4,71% από +0,00%, Εμπορίου -4,42% από -0,20%, ο ΓΔ -3,99% από +1,23%, Τεχνολογίας -3,57% από +1,37%, Τηλεπικοινωνιών -3,36% από +2,29%, ο FTSEM -3,17% από +1,00%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,15% από -1,90%, Ταξίδια Αναψυχή -3,05% από +2,02%, Βιομηχανικών Προϊόντων -2,40% από -0,03%, Υγείας -1,95% από -1,90%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,30% από +3,01%, Ακίνητης Περιουσίας -1,16% από +1,47%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,599 από 35,847 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,230 από 2,863 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 48,457 από 31,628 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,735 από 1,096 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 36,240 από 37,521 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 111,698 από 61,529 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 31 από 47 των καθοδικών σε 70 από 52 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 9 από 18.
Τεχνική ανάλυση
Επιμένουμε : «Με απλά λόγια, κάθε τιμή του ΓΔ κάτω από τις 480 μονάδες δεν θα ανησυχήσει έντονα αν φρενάρει στις 470, αλλά πτωτική κίνηση σε τιμές κατώτερες αυτού του επιπέδου ανοίγει το δρόμο για τις 450 ως και τις 420.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ
Οι ημέρες και οι μήνες περνούν και η πολυπόθητη αξιολόγηση συνεχίζει να μεταφέρεται προς τα πίσω, όπως και οι ακατανόητα μεγάλες προσδοκίες που τη συνοδεύουν.
Στο μεσοδιάστημα τα “capital controls” είναι ακόμα εδώ, οι Εγχώριες Εταιρείες συνεχίζουν να μεταφέρουν παραγωγή και έδρα στο Εξωτερικό, οι κοινωνικές αντιδράσεις στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, όπως και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών για αυτές. Παράλληλα, οι εξόχως αρνητικές εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, τείνουν να καταφέρουν νέες καίριες βολές στη χειμαζόμενη Ελληνική Οικονομία.
Κατά συνέπεια η ύπαρξη αβεβαιότητας και ανασφάλειας, δεν επιτρέπει την οιαδήποτε νέα επένδυση, είτε σε κινητές, ή σε ακίνητες αξίες, και μάλλον ευνοεί την αποεπένδυση ή ρευστοποίηση.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, εν απουσία ουσιαστικών εξελίξεων, δε μπορεί να ξεφύγει από τον παραπάνω “κανόνα”, αν συνυπολογίσει κανείς την επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας (περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων) και τη νέα προσφυγική κρίση που συγκλονίζει την “Ενωμένη” Ευρώπη, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει και ενδεχόμενο “Brexit” (το δημοψήφισμα των Βρετανών θα πραγματοποιηθεί στις 23/6).
Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για την Ελλάδα, καθώς θα διαφανεί για μια ακόμα φορά το επίπεδο αλληλεγγύης των Ευρωπαίων Εταίρων σε όλα τα ανοιχτά θέματα και οι Μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.
Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του Φεβρουαρίου (έως και τις 24/2) στο Χ.Α., σύμφωνα με τον αναλυτή, μπορεί να πιστοποιηθούν τα προηγούμενα, καθώς παρατηρούνται μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες σε επίπεδο ΓΔ έναντι αυτών του Ιανουαρίου (-14,2% έναντι -12,4%) και μείωση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών έναντι αυτών του Ιανουαρίου στα €58,9 εκατ. (-21,1%). Ωστόσο, η Αγορά Κρατικών χρεογράφων παρουσιάζει μια μικτή εικόνα, καθώς η απόδοση του διετούς διαμορφώθηκε, για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, στο 12,4% από 13,9% τον Ιανουάριο και η απόδοση του 5ετούς στο 13,4% από 11,9%.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν την Πέμπτη, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν στα χαμηλά και οι κινέζικες μετοχές βούτηξαν, αναζωπυρώνοντας την ανησυχία για τις επιπτώσεις της υψηλής μεταβλητότητας της αγοράς στην παγκόσμια οικονομία, την παραμονή της συνάντησης των G20 στη Σαγκάη.
Μια καθυστερημένη ανάκαμψη στην διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ έκανε τις αγορές των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου να αντιστρέψουν τις απώλειές τους, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αγωνίστηκαν για μια ακόμη φορά να αποτρέψουν μια κίνηση κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Αυτή η ανάκαμψη είναι πιθανό να ωθήσει τις ευρωπαϊκές αγορές ανοίξουν έντονα υψηλότερα σήμερα το πρωί.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,4%, με κύρια στοιχεία τους δείκτες αναφοράς της Κίνας που πέφτοντας περισσότερο από 6% αποκάλυψε ότι οι επενδυτές πήραν τα κέρδη τους μετά από την πρόσφατη ανάκαμψη.
Ο δείκτης Nikkei μετοχών της Ιαπωνίας εκτινάχθηκε 1,4%, αφοί οι ταύροι πήραν το πάνω χέρι, όπως το γεν κινήθηκε μακριά από τα πρόσφατα υψηλά του έναντι του δολαρίου.
Το ΔΝΤ έχει προτείνει ότι τα μέλη της συνόδου κορυφής της G-20 καλό είναι να χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση στην Σαγκάη για να συζητήσουν μια συντονισμένη πολιτική απάντηση για όσα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια κρίση. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την σύνοδο του G-20 για οποιαδήποτε σημάδια μιας συντονισμένης δημοσιονομικής απάντησης.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Χαμηλά κρατά ο Πιερ Μοσκοβισί τον πήχη των προσδοκιών ως προς τις ευεργετικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας η επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ανεβάζει μεν την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ στο 175% για το 2020, από την άλλη όμως ουσιαστικά «δείχνει» ως όριο βιωσιμότητας το 15% του ΑΕΠ (σ.σ.: δηλαδή, τα έξοδα για τόκους και χρεολύσια να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ).
Τρεις νέους αναπτυξιακούς δρόμους για τις επιχειρήσεις ανοίγει στην Ελλάδα η Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (DEG), θυγατρική της Γερμανικής KfW, υπογράμμισε ο πρόεδρός της Μπρούνο Βεν, μιλώντας την Τετάρτη σε δείπνο που παρέθεσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Όπως ανέφερε, δίνεται η δυνατότητα σε Έλληνες επενδυτές να χρηματοδοτήσουν διεθνή έργα και εξαγωγές, να αναπτύξουν οικονομική συνεργασία, αλλά και να επενδύσουν στις Αναπτυσσόμενες Αγορές και τις Νέες Βιομηχανικές Χώρες (NIC).
Η μεταναστευτική κρίση καθιστά ακόμη πιο σημαντική την ανάγκη ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στις Βρυξέλλες. Όπως εξήγησε, επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες με το μεταναστευτικό, «καλό θα ήταν να υπάρξουν αποτελέσματα ως προς την εφαρμογή του μνημονίου, να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, να προχωρήσει η χρηματοδότηση του προγράμματος και να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας».
Tην πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα «προχωρούν αλλά με πάρα πολύ αργό ρυθμό» και πως «η απροθυμία της κυβέρνησης» επιφέρει «τεράστιο κόστος στους Έλληνες πολίτες», μεταξύ άλλων καθυστερώντας την ελάφρυνση του χρέους, εκφράζει με συνέντευξη στη «Ν» ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ.
Μνημόνιο συναντίληψης για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, που θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, υπέγραψαν την Τετάρτη στη Ρώμη οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, της Edison Μαρκ Μπεναγιούν και της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος.
Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 50.000 ευρώ σε πέντε αλλοδαπά επενδυτικά κεφάλαια, διότι προέβησαν σε ανοικτές πωλήσεις επί μετοχών της Εθνικής τράπεζας, ΕΤΕ-10,47% αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα νομικά πρόσωπα με τις επωνυμίες DSAM CAYMAN FUND LIMITED, DSAM LONG/SHORT EQUITY MASTER FUND, DSAM+ MASTER FUND, LMA SPC-MAP 112 SEGREGATED PORTFOLIO και LMAP ALPHA LIMITED, διότι προέβησαν σε ανοικτές πωλήσεις, κατά παράβαση του άρθρου 12 (1.β) του Κανονισμού 236/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως αυτό εξειδικεύεται από το άρθρο 5 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 827/2012 για τις ανοιχτές πωλήσεις.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη παραγγελία παράδοσης αργού από το Ιράν, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους των ΕΛΠΕ, στο πρακτορείο Reuters. «Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στην παραγγελία τις επόμενες ημέρες» τόνισε ενδεικτικά, αποφεύγοντας να δημοσιοποιήσει περαιτέρω πληροφορίες. Το περασμένο Σάββατο, ο Ιρανός υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα ΕΛΠΕ θα αγοράσουν 60.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως , με προοπτική αύξησης της παραγγελίας στα 150.000 βαρέλια.
Στις 15 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Σαράντη, για το 2015.
Θα ακολουθήσει τηλεφωνική συνδιάσκεψη για την ενημέρωση επενδυτών και αναλυτών.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Κάλεσμα στην ομάδα των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20), να σχεδιάσει ένα συντονισμένο πρόγραμμα στήριξης για να αποτρέψει τη στασιμότητα της παγκόσμιας οικονομίας που επιβραδύνεται, απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του. Η έκθεση ετοιμάσθηκε για τους αξιωματούχους της G20, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Σαγκάη αργότερα μέσα στην εβδομάδα, εν μέσω πτώσης των χρηματιστηριακών αγορών, αστάθειας των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ενδείξεων οικονομικής εξασθένησης σε όλο τον κόσμο.
Πιο ισχυρές βγαίνουν από την κρίσηοι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες σε ένα σύστημα franchise, όπως δείχνουν τα στοιχεία διεθνών οργανισμών τόσο στις ΗΠΑ, όπου λειτουργούν σχεδόν 800.000 εγκαταστάσεις, όσο και στην Ε.Ε., με πάνω από μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις franchise καλλιεργώντας προσδοκίες για την ελληνική αγορά, που διαθέτει περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις franchise οι οποίες εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις από την υπόλοιπη αγορά εν μέσω κρίσης – με ενδεικτικό το γεγονός ότι οκτώ στις 10 επιβιώνουν μετά τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας, όταν στην υπόλοιπη αγορά τα καταφέρνουν μόλις τρεις στις 10.
Πτώση της στερλίνας στα επίπεδα του 1985 «βλέπουν» οι αναλυτές, σε περίπτωση όπου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, μεταξύ 34 οικονομολόγων, η συντριπτική πλειοψηφία (29) εκτιμά ότι σε περίπτωση Brexit, το βρετανικό νόμισμα θα υποχωρήσει κάτω των 1,35 δολαρίων – ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA). Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι τεράστιοι, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης. Παράλληλα, τόνισε ότι ο δρόμος προς την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική οδηγεί την Ε.Ε. σε «κακότυχα μονοπάτια», επαναλαμβάνοντας την άρνησή του στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Πράσινο φως στη δημιουργία κοινού σχήματος μεταξύ της Sanofi και της Alphabet για την παρασκευή σκευασμάτων εναντίον του διαβήτη, άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο, την κοινή συνεργασία με την Verily Life Sciences, θυγατρική της Alphabet, προκειμένου να εξετάσουν τη δημιουργία νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Ο αριθμός των ανταγωνιστών παραμένει επαρκής, παρά το κοινό σχήμα των δύο εταιρειών» ανέφερε σχετικά, η Κομισιόν.
Σε «Ba2» υποβάθμισε ο οίκος Moody’s την αξιολόγηση των ομολόγων της Βραζιλίας, αναθεωρώντας το outlook (προοπτικές) σε «αρνητικό». Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση της Βραζιλίας αντανακλά την προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Άλλωστε, εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος αναμένεται να υπερβεί το 80% του ΑΕΠ, σε βάθος τριετίας.
Σημαντική πτώση εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ιταλία, καθώς τον Δεκέμβριο υποχώρησαν κατά 2,8% έναντι του Νοεμβρίου, ενώ αυξήθηκαν κατά 1,5% έναντι του Δεκεμβρίου του 2014. Την ίδια στιγμή, οι βιομηχανικές πωλήσεις διολίσθησαν κατά 3% έναντι του Δεκεμβρίου του 2014 και κατά 1,6% έναντι του Νοεμβρίου του 2015.