Skip to main content

Χρηματιστήριο: Βαραίνει η ατμόσφαιρα διεθνώς, εμπόδια για την Αθήνα

Η υπόσχεση από τον Τζερόμ Πάουελ για μικρότερα βήματα στις αυξήσεις των επιτοκίων συνοδεύτηκε στη συνέχεια από την ειδοποίηση πως το τελικό επιτόκιο (εκεί που θα θεωρηθεί πως σταματά η άνοδος τους) μπορεί να είναι ψηλότερα από τα επίπεδα που οι αγορές αναμένουν.

Η υπόσχεση από τον Τζερόμ Πάουελ για μικρότερα βήματα στις αυξήσεις των επιτοκίων συνοδεύτηκε στη συνέχεια από την ειδοποίηση πως το τελικό επιτόκιο (εκεί που θα θεωρηθεί πως σταματά η άνοδος τους) μπορεί να είναι ψηλότερα από τα επίπεδα που οι αγορές αναμένουν. Ο S&P κατέληξε να υποστεί τη χειρότερη ημερήσια κατάρρευσή σε ημέρα απόφασης της Fed από τον Ιανουάριο του 2021. Αυτό έχει απλώσει απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια, και στα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών, ενώ στα ΣΜΕ για τους δείκτες των ΗΠΑ σήμερα υπάρχουν κέρδη της τάξης του +0,20%.

Το χρονικό στη Wall Street

Οι μετοχές χθες στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν αρχικά και οι αποδόσεις των ομολόγων βυθίστηκαν μετά τη δήλωση ότι η μελλοντική σύσφιξη θα λάβει υπόψη «τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό», υποδηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθούσε μήπως η υπερβολική σύσφιξη θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομία σε βαθιά ύφεση. Ωστόσο, οι μετοχές υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την απόφαση, όταν ο Πάουελ είπε «έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε» και ότι το τελικό επίπεδο του τερματικού επιτοκίου μπορεί να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. «Αυτό είναι συμφωνία του διαβόλου», δήλωσε ο Steve Chiavarone, της Federated Hermes. «Το μέγεθος των αυξήσεων επιτοκίων πιθανότατα θα μειωθεί, αλλά το τελικό επιτόκιο είναι πιθανότατα υψηλότερο. Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερος αριθμός μικρότερων αυξήσεων επιτοκίων. Αυτό δεν είναι δείγμα πως θα έχουμε σύντομα χαλάρωση».

Στην Αθήνα

Η κατάληξη του χθεσινού σχολίου ήταν:  Η συνέχεια είναι άγνωστη, αφού οι ευρωπαϊκές αγορές  θα αντιδράσουν στην απόφαση της Fed την Πέμπτη. Ως τότε η δημιουργική συσσώρευση μοιάζει καταλληλότερη στάση για την Αθήνα. Τελικά αποδείχθηκε πως ταίριαζε πανευρωπαϊκά. Συνεπώς χθες δεν υπήρχε το ερώτημα, γιατί ενώ οι αγορές του ευρώ ανεβαίνουν, η Αθήνα υποχωρεί.

Μια προσεκτική παρατήρηση αποκάλυπτε πως πιέσεις ασκούντο σε νικητές της προηγούμενη συνεδρίασης. Με αποτέλεσμα να δικαιολογείται η εικόνα της Τρίτης όπου η δυναμική στην Αθήνα  ήταν εντελώς διαφορετική έναντι των σαφώς ανοδικών συνεδριάσεων στις άλλες αγορές του ευρώ. Το rotation στο αθηναϊκό ταμπλό έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως και τα κριτήρια των ισχυρών θεσμικών διαφέρουν από εκείνα που χρησιμοποιούν πανευρωπαϊκά. Κατά την εκτίμησή μας αυτό είναι μια ένδειξη πως υπάρχει για την αγορά μας ένα ξεχωριστό αφήγημα, που θα μπορούσε να δώσει στις αποτιμήσεις αυτό που ως τώρα “δικαιούνται” και το στερούνται.

Με την ασυνήθιστα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα  που χαρακτηρίζει την εποχή ακόμα και οι ορκισμένοι φίλοι της στατιστικής υπογραμμίζουν, με κάθε ευκαιρία, πως η απουσία σημαντικών όγκων δεν οδηγεί σε ασφαλές συμπέρασμα για την τάση στη συνέχεια. Ωστόσο θα τονίζαμε από τη χθεσινή διαπραγμάτευση το φαινόμενο, το ως τις δημοπρασίες ανώτερο μέρας, που ήρθε στις 14:37 και ήταν πάνω από τις 872 μονάδες, επανήλθε στις 17:00 όταν εμφανίστηκαν οι 871,99. Αξίζει να ληφθούν υπόψη: Α) οι αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη υποχωρούσαν ήπια και ο ΓΔ ανέβαινε μετά από πολλαπλές δοκιμές για την επικράτηση της ζήτησης. Β) Το μέγιστο μέρας ήρθε στο κλείσιμο διασφαλίζοντας την ανοδική έναρξη σήμερα αν το επιτρέψει ο κ Fed.

Ο Νικόλας Πετράκης τεχνικός αναλυτής Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωσε: “Παρά τον αυξημένο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και τα άσχημα αποτελέσματα τριμήνου σε Δεικτοβαρείς Αμερικανικές Εταιρείες, οι αγορές συνεχίζουν να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα. Οι αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ και σήμερα από την Fed φαίνεται να είναι τιμολογημένες, με τις Αγορές να ποντάρουν σε ηπιότερες μελλοντικές αυξήσεις. Στον αντίποδα, τα θετικά macro συνεχίζουν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα, με την Αμερικανική Οικονομία να εμφανίζει “ανοσία” στις επιτοκιακές “ενέσεις” της Fed, αφήνοντας χώρο για επιθετικότερη “θεραπεία”.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στην αντίσταση των 875 μονάδων, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά υπεραγορασμένες ζώνες τιμών. Κατοχύρωση της ζώνης αυτής, θα ανοίξει τον δρόμο για τις κορυφές Ιουνίου – Αυγούστου και τις 900 μονάδες. Πιθανή οπισθοχώρηση, θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 855 και 845 μονάδων, διατηρώντας ανέπαφη την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση”.

Από την αγοραία συναίνεση έχουμε τα ακόλουθα για την τεχνική εικόνα της αγοράς: Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 804 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 868 – 856 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 895 – 900, 906 – 908 και 944 μονάδες (gap).