Skip to main content

Αγορές ομολόγων: Οι εναλλακτικοί «δρόμοι» διατήρησης υψηλών ταμειακών διαθεσίμων

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στην αλλαγή στρατηγικής, ώστε και να διατηρήσει την επαφή με τις αγορές και τα ταμειακά διαθέσιμα να παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου. Η «πρεμιέρα» της συγκεκριμένης έκδοσης είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, μέσω της οποίας το Δημόσιο είχε αντλήσει 1 δισ. ευρώ, με κυμαινόμενο επιτόκιο, η πρώτη έκδοση υπό τέτοιους όρους για πάνω από μία 10ετία.

Κι αυτή τη φορά μέσω της επανέκδοσης του συγκεκριμένου ομολόγου, ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να αντλήσει 750 εκατ. ευρώ, με τους ίδιους όρους, διασφαλίζοντας ένα επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με την απόδοση που θα μπορούσε να έχει εάν προχωρούσε σε μία «κανονική» έκδοση 5ετούς ομολόγου. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ξεπερνά το 4%, ενώ μέσω ενός euribor τριμήνου συν 123 μονάδες βάσης, το επιτόκιο θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από 2%.

Το «βαρύ κλίμα» που επικρατεί στις αγορές έχει τροποποιήσει, εν μέρει, τους σχεδιασμούς του ΟΔΔΗΧ για φέτος. Αν και ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί για φέτος ήταν η άντληση έως 12 δισ. ευρώ, ο πήχης πλέον χαμηλώνει και τοποθετείται σε περίπου 8 – 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι έως τώρα το ελληνικό δημόσιο έχει αντλήσει κάτι λιγότερο από 7 δισ. ευρώ. Βασική επιδίωξη του ΟΔΔΗΧ παραμένει η διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, κεντρικός στόχος είναι το ύψος των ταμειακών διαθεσίμων στο τέλος του έτους να ξεπερνά τα 31 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για ταμειακά διαθέσιμα γύρω στα 25 δισ. ευρώ. Ύψος ικανό για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς αξιοποίηση των διεθνών αγορών ομολόγων.

Όπως διαβεβαιώνουν, μάλιστα, αρμόδιες πηγές, δεν τίθεται σε κανένα κίνδυνο και η προγραμματισμένη πρόωρη αποπληρωμή της δόσης του 2023 από το δάνειο που είχε λάβει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου μνημονίου, ύψους 2,64 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα αποπληρώσει χρέος διάσωσης της ευρωζώνης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Κάτι τέτοιο ωστόσο αποτελεί κομμάτι της στρατηγικής ανάκαμψης, καθώς θέλει να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.

Όσον αφορά το 2023, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες περιορίζονται σε 7,533 δισ. ευρώ εκ των οποίων:

  • 4,9 δισ. ευρώ αφορά λήξεις ομολόγων και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν
  • 1,7 δισ. ευρώ αποτελούν δάνεια που έλαβε η χώρα μας στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου και για τα οποία ολοκληρώθηκε η περίοδος χάριτος οπότε ξεκινά η αποπληρωμή τους
  • 493,1 εκατ. ευρώ αφορούν υποχρεώσεις για δάνεια προς την Τράπεζα της Ελλάδος
  • 380,1 εκατ. ευρώ είναι τόκοι και δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  • 16,1 εκατ. ευρώ είναι λοιπά δάνεια.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στις αγορές, τα σχέδια για έκδοση πράσινου ομολόγου έχουν μεταφερθεί πλέον για το 2023.