Skip to main content

Κόμβο επενδύσεων εκτός πετρελαίου θέλει να κάνει τη Σαουδική Αραβία ο Μπιν Σαλμάν

Η Σαουδική Αραβία έχει διαθέσει 10 δισ. ριάλ (2,7 δισ. δολάρια) για να παράσχει κίνητρα στις παγκόσμιες εταιρείες εφοδιασμού να επενδύσουν στο βασίλειο, ως μέρος των σχεδίων ανάπτυξης της οικονομίας της ως κόμβου για βιομηχανικές εταιρείες.

Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε τα σχέδια στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Ανθεκτικότητας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή, η οποία στοχεύει στην προσέλκυση 40 δισεκατομμυρίων ριάλ σε επενδύσεις στη χώρα. Η κίνηση έχει σκοπό να βοηθήσει το βασίλειο να πετύχει τον στόχο να γίνει μία από τις 15 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως έως το 2030.

Πρόκειται για την προσέλκυση σε αρχικό στάδιο, στη Σαουδική Αραβία «ποιοτικών επενδύσεων στη βιομηχανία και στην παροχή υπηρεσιών στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Η πρωτοβουλία του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου θα περιλαμβάνει τη διάθεση 10 δισεκατομμυρίων ριάλ (2,70 δισεκατομμυρίων ευρώ) σε οικονομικά και μη οικονομικά κίνητρα για τους επενδυτές των αλυσίδων εφοδιασμού, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σουηδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μια σειρά επενδυτικών στόχων καθώς προσπαθεί να απογαλακτίσει την οικονομία από την εξάρτηση από τις πωλήσεις πετρελαίου αναπτύσσοντας νέες βιομηχανίες. Θέλει να εξελιχθεί σεπεριφερειακό κόμβο μεταφορών και logistics, ψηφιακών υποδομών και πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ηλιακής ενέργειας και υδρογόνου.

Το βασίλειο θέλει το σχέδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας να προσελκύει επενδύσεις σε τομείς όπως η κατασκευή πράσινων μετάλλων, οι συσκευές παραγωγής πράσινων υδρογόνου και οι προηγμένες βιομηχανίες ανακύκλωσης.

Πηγές: Bloomberg, Reuters