Skip to main content

ASML: Πώς ο ολλανδικός κολοσσός των τσιπ μπλέχτηκε στη διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας

Θεωρείται η πολυτιμότερη τεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης. Για την ακρίβεια είναι η κορυφαία εταιρεία κατασκευής μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή τσιπ. Ο λόγος για την ολλανδική ASML, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ελάχιστους κατασκευαστές μηχανών λιθογραφίας που χρειάζονται για την κατασκευή ημιαγωγών (τσιπ) μεσαίου επιπέδου. Παράλληλα, είναι ο μοναδικός κατασκευαστής του εξοπλισμού που απαιτείται για την κατασκευή των πιο σύγχρονων τσιπ.

Αν αναλογιστούμε πόσο ξεχωριστή καθιστά την Ταϊβάν η παραγωγή τσιπ, γίνεται κατανοητό ότι η ASML δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από τα ραντάρ των αξιωματούχων, ειδικά σε μια περίοδο που ενώ οι ΗΠΑ εντατικοποιούν την εκστρατεία τους για να υπονομεύσουν την κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών, η Ευρώπη προσπαθεί να αποφύγει τις παράπλευρες απώλεις. Μάλιστα το καταφέρνει ως ένα βαθμό, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. 

Η ASML δεν έχει πουλήσει ποτέ τις μηχανές λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV) σε Κινέζους πελάτες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ως μέρος της προσπάθειάς της να εμποδίσει την Κίνα να αναπτύξει την ικανότητα κατασκευής προηγμένων ημιαγωγών, προσπαθεί να πιέσει την ASML να μην τους προμηθεύει ούτε τα παλαιότερα μηχανήματα που ονομάζονται μηχανές λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας (DUV), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλη τεχνολογία για την κατασκευή προηγμένων τσιπ.

Πάντως, σύμφωνα αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν συντονισμένα να αντιταχθούν στους περιορισμούς για μια κρίσιμη ευρωπαϊκή εταιρεία, την ώρα μάλιστα που οι Αμερικανοί ανταγωνιστές συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τις κινεζικές εταιρείες,. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι εν μέρει οι περιορισμοί είναι πλέον άσκοποι, δεδομένου ότι η ASML, η οποία παρήγαγε το 15% των εσόδων της στην Κίνα πέρυσι, έχει ήδη πουλήσει πολλά από τα μηχανήματά της σε κινεζικές εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέσπισε σαρωτικούς κανόνες που στοχεύουν να αποκόψουν την Κίνα από βασικά τσιπ και εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών. Οι κανόνες ισχύουν για τους Αμερικανούς ή τις εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ. Γι αυτό και η ολλανδική εταιρεία ανέφερε σε ένα σημείωμα ότι οποιοσδήποτε από το προσωπικό που εργάζεται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών, κατόχων πράσινης κάρτας και ξένων υπηκόων που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, «απαγορεύεται να παρέχει ορισμένες υπηρεσίες σε προηγμένα εργοστάσια στην Κίνα». Ωστόσο, δεν επλήγη άμεσα από τους νέους περιορισμούς, γεγονός που καθιστούσε δυσκολότερο για τους ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ, όπως η Applied Materials και η Lam Research, να πουλήσουν προηγμένο εξοπλισμό τσιπ στην Κίνα. Και οι δύο εταιρείες προειδοποίησαν τους επενδυτές ότι οι νέοι περιορισμοί θα επηρεάσουν σημαντικά την οικονομική τους απόδοση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη θέσπιση και την επιβολή κανόνων, δεν πρόκειται να σχολιάσει σχετικά. Άλλωστε η ASML δεν είναι αμερικανική εταιρεία, γεγονός που περιορίζει την εξουσία των ΗΠΑ στις δραστηριότητές της. Ωστόσο, συνήθως χρησιμοποιεί εξαρτήματα από τις ΗΠΑ, γεγονός που δίνει στην Ουάσιγκτον έναν βαθμό πλεονεκτήματος. Στο παρελθόν, οι έλεγχοι εξαγωγών ίσχυαν για προϊόντα όταν τουλάχιστον το 25% των συστατικών τους προέρχονται από τις ΗΠΑ. Έτσι, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι προϊόντα που περιέχουν εξαρτήματα ή πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποβληθούν στη διαδικασία έγκρισης εξαγωγών της Ουάσιγκτον. Όμως με αυτό τον κανόνα θα ήταν δύσκολο για μια εταιρεία όπως η ASML να λειτουργήσει.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι η νέα πολιτική των ΗΠΑ θα περιλάμβανε διατάξεις που θα επηρεάζουν τις DUV. Όμως οι ΗΠΑ διατρέχουν τον κίνδυνο να ξεκινήσουν μια σύγκρουση με την Ευρώπη εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε νέους περιορισμούς για τις μηχανές DUV, προειδοποιεί το πρακτορείο σημειώνοντας πως δεν είναι σαφές πόσες πιθανότητες έχουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να πείσουν τους Ολλανδούς ομολόγους τους να επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς στις πωλήσεις DUV. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δύο σύμμαχοι δεν είναι ακόμη στην ίδια σελίδα, συνεχίζει υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ολλανδίας μετά τη Γερμανία και το Βέλγιο.

naftemporiki.gr