Skip to main content

Χρηματιστήρια: Στάση αναμονής, με πιέσεις στα ομόλογα

Στάση αναμονής διατηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 848 μονάδες. Χωρίς τζίρο οι συναλλαγές, αρνητικό το κλίμα στις τράπεζες. Εντείνονται οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση, μετά και το νέο «όχι» του Βερολίνου στο πλαφόν για το φυσικό αέριο. Επιφυλακτικότητα των δεικτών στην Ευρώπη, με τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο και ενώ η Βρετανία βυθίζεται σε κυβερνητικό χάος.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, η Eurobank υποχωρεί 1%, ακολουθούν οι υπόλοιπες τράπεζες με ηπιότερες απώλειες. Πτώση και για Coca Cola, Jumbo.

Στην αγορά ομολόγων το 10ετές ελληνικό βρίσκεται στο 5,10%. Η απόδοση των 10ετών της Γερμανίας, έφτασε στο 2,45%, σε νέα υψηλά από τον Ιούλιο του 2011.

Στις Βρυξέλλες στρέφεται σήμερα και αύριο η προσοχή καθώς οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωση συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής που επικεντρώνεται στις τις υψηλές τιμές ενέργειας και την έλλειψη φυσικού αερίου.

* Οι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, αποδέχονται τις προτάσεις της Κομισιόν, ενώ παράλληλα θα ασκήσουν πίεση για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.  Τουλάχιστον 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης, τρίτης, τέταρτης και πέμπτης μεγαλύτερης χώρας της ΕΕ, ζητούν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου. Άλλες, όπως η Γερμανία είναι σταθερά αντίθετες.  

Ωστόσο, ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε τις γερμανικές ενστάσεις: «Ένα πολιτικά καθορισμένο ανώτατο όριο τιμών εγκυμονεί πάντα τον κίνδυνο οι παραγωγοί να πουλήσουν το φυσικό τους αέριο αλλού, και εμείς οι Ευρωπαίοι να καταλήξουμε να λαμβάνουμε λιγότερο φυσικό αέριο αντί για περισσότερο», είπε ο Σολτς σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στο Βερολίνο.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX του Βερολίνου υποχωρεί 0,57%, οριακές μεταβολές για τον FTSE του Λονδίνου. 

* Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι οι τιμές παραγωγού στη χώρα αυξήθηκαν κατά 45,8% ετησίως τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ποσοστό 44,7%, σύμφωνα με το Reuters. Αυτό ενισχύει τις ανησυχίες ότι τα ευρύτερα μεγέθη πληθωρισμού θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Λιζ Τρας, καθώς 13 βουλευτές των Συντηρητικών την καλούν να παραιτηθεί, μετά από εβδομάδες κυβερνητικού χάους και αστάθειας στη Βρετανία. Την ίδια ώρα ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, επανέλαβε το κάλεσμά του για γενικές εκλογές κατά την ομιλία του στο συνέδριο του TUC στο Μπράιτον. Το δημοσιογραφικό δίκτυο ITV θεωρεί πως οι πιθανότητες να τελειώσει η μέρα με τη Λιζ Τρας πρωθυπουργό στη Βρετανία δεν είναι πολλές.

* Εν τω μεταξύ το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της Tesla ανήλθαν στα 3,33 δισ. δολάρια έναντι 1,62 δισ. δολαρίων έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ το ακαθάριστο περιθώριο κέρδους αυτοκίνησης διαμορφώθηκε στο 27,9% όπως ακριβώς ήταν και το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Τα έσοδα από πωλήσεις αυτοκινήτων ανήλθαν στα 18,69 δισ. δολάρια. Αν και ήταν αυξημένα κατά 55% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, οι προβλέψεις των αναλυτών τα ήθελαν ακόμη υψηλότερα. 

* Σε χαμηλό 32 ετών έφτασε το ιαπωνικό γεν έναντι του δολαρίου, με την Τράπεζα της Ιαπωνίας να παρεμβαίνει εκ νέου στις αγορές. Έτσι η ισοτιμία διαμορφώνεται στα 150 γεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ένα βασικό ψυχολογικό όριο, φθάνοντας σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τον Αύγουστο του 1990.

naftemporiki.gr