Skip to main content

ΔΝΤ: Ο επόμενος χειμώνας θα είναι ενεργειακά χειρότερος για τη Γερμανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί τη Γερμανία ότι θα αντιμετωπίσει έναν δύσκολο – ενεργειακά-χειμώνα, όχι μόνο εφέτος, αλλά και του χρόνου. «Αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά ο χειμώνας του 2023 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερος», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ σε συνέντευξή της στην Handelsblatt. «Η ενεργειακή κρίση δεν θα εξαφανιστεί σύντομα», τονίζει η δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η Γκίτα Γκόπιναθ επαίνεσε ωστόσο την πολιτική του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος θέλει να τερματίσει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και να συμμορφωθεί η Γερμανία ξανά με το φρένο χρέους. «Νομίζω ότι η προσέγγιση του υπουργού Οικονομικών είναι σωστή», είπε η Γκόπιναθ. «Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υποχωρήσει», τόνισε και πρόσθεσε: «Η συμβουλή μας είναι να απέχετε από μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική

Η κατάλληλη αντίδραση στην αδύναμη ανάπτυξη και τον πληθωρισμό ήταν τα βασικά ζητήματα στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον. 

Η Γκόπιναθ τονίζει την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. «Το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «να ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική μέχρι το τέλος του έτους και να την αυστηροποιήσει την επόμενη χρονιά».

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ακόμη ότι και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει επίσης να «παραμείνει στην πορεία αυξήσεως των επιτοκίων της και να σφίξει τη νομισματική πολιτική, διαφορετικά θα χάσει την αξιοπιστία της».

naftemporiki.gr