Skip to main content

Θα τρέξει η κυβέρνηση για τη δόση του 1 δισ. ευρώ;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει μπροστά του περίπου δέκα ημέρες για να ολοκληρώσει βασικές μεταρρυθμίσεις και άλλες δεσμεύσεις και να εξασφαλίσει την εκταμίευση της εξαμηνιαίας δόσης ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν με τη δημοσιοποίηση της δεύτερης μετά-προγραμματικής αξιολόγησης σε Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας αναμένεται να δείξει σήμερα και επισήμως την κίτρινη κάρτα για καθυστερήσεις στη λίστα των 16 εκκρεμών μεταρρυθμίσεων. 

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η Αθήνα να «τρέξει» σε ρυθμούς σπριντ, εάν θέλει να είναι σε θέση να αποσπάσει το «πράσινο» από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Το ξεκάθαρα προεκλογικό κλίμα δεν βοηθά, καθως φαίνεται να έχει ρίξει τους ρυθμούς της κυβέρνησης, που εστιάζει εδώ και μήνες στα λεγόμενα θετικά μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού  και η σχεδιαζόμενη επιδότηση στεγαστικών δανείων. 

«Η Ελλάδα έχει περίπου 10 ημέρες να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Αν αποτύχει να το κάνει, τότε η σχεδιαζόμενη εκταμίευση θα καθυστερήσει» δηλώνει στο Bloomberg Ευρωπαίος αξιωματούχχος υπό καθεστώς ανωνυμίας. Σημειώνει δε πως παρόλο που η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, χάρη στο ισχυρό μαξιλάρι, που έχει χτίσει, μία καθυστέρηση της δόσης θα έστελνε το λάθος μήνυμα στις αγορές και ενδεοχμένως να λειτουργούσε ως εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έκδοση ομολόγου τον επόμενο μήνα.

Το λάθος μήνυμα στις αγορές είναι το τελευταίο πράγμα, που επιθυμεί η Αθήνα, σε μία περίοδο κατά την οποία βλέπει μετοχές και ομόλογα να ανακάμπτουν. Ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έχει ενισχυθεί περίπου 13% φέτος, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει  υποχωρήσει κοντά στο 3,7%. 

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC είχε αναγνωρίσει ότι εκτός από τα χρήματα, αυτό που μετράει είναι να παγιωθεί η εικόνα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πιστή στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον δρόμο και για την περαιτέρω μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων αλλά και για την έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η δόση του 1 δισ. ευρώ δεν συνιστά δάνειο, αλλά καθαρή μεταβίβαση πόρων από τον ESM στον τραπεζικό λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της επιστροφής των κερδών από ελληνικά ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, αλλά και της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. 

Συγκεκριμένα τρεις «παροχές» εξαρτώνται από την απόφαση που θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου. 

1 Η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων. Είναι τα περίφημα ANFAs και SMPs, με την πρώτη δόση της επιστροφής των κερδών να ανέρχεται στα 640 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχες δόσεις θα καταβάλλονται στην Ελλάδα ανά εξάμηνο, καθώς το συνολικό ποσό των κερδών που κάνει να λαμβάνει η Ελλάδα ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ. 

2 Η επιστροφή του επιτοκιακού κέρδους για το β’ εξάμηνο του 2018 το οποίο διαμορφώνεται περίπου στα 110 εκατ. ευρώ. Έτσι, αθροίζοντας τα ANFAs με τα SMPs και το επιτοκιακό κέρδος του β’ εξαμήνου το καθαρό ποσό που θα εκταμιευτεί για την Ελλάδα ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ. 

3 Η τρίτη παροχή έχει να κάνει με την κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους για την τρέχουσα χρονιά. Για τα δύο φετινά εξάμηνα αντιστοιχούν 220 εκατ. ευρώ και έτσι ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ (ή για την ακρίβεια στα 970 εκατ. ευρώ). Τα 220 εκατ. ευρώ δεν είναι χρήματα που θα εισπραχθούν, αλλά είναι μία δαπάνη η οποία δεν θα καταβληθεί. 

naftemporiki.gr