Skip to main content

Εγκαταλείπει τη Ρωσία η Exxon

Οι διεθνείς κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας αναγκάζουν την Exxon Mobil να εγκαταλείψει τις κοινοπραξίες της με τη ρωσική Rosneft. 

H κορυφαία πετρελαιοβιομηχανία των ΗΠΑ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, είχε λάβει ουσιαστικά από πέρυσι την απόφαση να αποχωρήσει από την μεγαλύτερη περιοχή εξερεύνησης κοιτασμάτων, στην οποία είχε παρουσία, καθώς οι κυρώσεις είχαν οδηγήσει σε παράλυση των project. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Exxon έκλεισε τη συμφωνία με τη Rosneft το 2013, όταν το τιμόνι της κρατούσε ο Ρεξ Τίλερσον, σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Τις ευλογίες του στη συνεργασία των δύο πετρελαϊκών κολοσσών είχε δώσει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν,  ο οποίος προέβλεπε τότε ότι θα αυτή θα έχει διάρκεια πολλών δεκαετιών. 

Πέρυσι η αμερικανική εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με πρόστιμο 2 εκατ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έκρινε ότι οι συμβάσεις της με τη Rosneft παραβίαζαν τις κυρώσεις. 

Η αποχώρηση από τη Ρωσία συνιστά πλήγμα για την παραγωγή της Exxon, η οποία καταγράφει πτώση τα πέντε από τα τελευταία έξι χρόνια. 

naftemporiki.gr