Skip to main content

ΕΕ: Λύση… αλά covid για το ενεργειακό

Κοινό, πλην πολύ αργό, βηματισμό βρίσκουν οι ηγέτες της ΕΕ, σχετικά με την λύση της ενεργειακής κρίσης. Την ίδια ώρα ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ζήτημα που αναμένεται να επανέλθει αρχικά στην συνάντηση των υπουργών  Ενέργειας της Ε.Ε.  την ερχόμενη εβδομάδα και βεβαίως στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 20 και 21 Οκτωβρίου. Οι διαφωνίες πάντως προς το παρόν μοιάζουν αγεφύρωτες.

Αισιοδοξία ωστόσο, ότι η Ευρώπη θα συμπλεύσει σε κοινή στρατηγική για την επάρκεια ενεργειακών πόρων, τακτική που ακολουθηθηκε επιτυχώς στην περίπτωση της πανδημίας του covid-19,  εμπνέουν οι δηλώσεις μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα.

«Η υποστήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

«Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», υπενθύμισε ο Μισέλ. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.

Αισιόδοξος για το θέμα των τιμών εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.«Διαμορφώνεται κοινός τόπος για κοινή δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές» είπε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση».

 Αναφερόμενος στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ο Γερμανός καγκελλάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές και πως «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μακροχρόνιες συμβάσεις με πολλούς, διαφορετικούς προμηθευτές. «Όλοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε.

«Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τα πράγματα κινούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 20ης Οκτωβρίου, πρόταση στην οποία θα περιέχονται τρία στοιχεία: η καταβολή προσπάθειας με στόχο την μείωση των τιμών, η εισαγωγή ενός στοιχείου αλληλεγγύης στον όλο μηχανισμό και η έναρξη της διαδικασίας μεταρρύθμιση της αγοράς της ενέργειας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα εργαλείο το οποίο να επιτρέπει την δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χρέους, για την αντιμετώπιση του κόστους της ενεργειακής κρίσης, ο Μάριο Ντράγκι απάντησε:

«Συμμερίζομαι την πρόταση που έκαναν ο Τζεντιλόνι και Μπρετόν. Και εγώ είχα κάνει παρόμοια πρόταση πριν πέντε μήνες, είναι μια λογική πρόταση, ιδίως μετά την απόφαση της Γερμανίας. Πρέπει για να τεθούν στο ίδιο επίπεδο όλες οι χώρες, τόσο εκείνες με δημοσιονομικό περιθώριο, όσο και εκείνες που δεν το διαθέτουν».
 

Αποσύνδεση τιμών

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν απίσης στην άτυπη σύνοδο, την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την απελευθέρωση επιπρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα,  ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα.

«Συζητήσαμε ανοιχτά την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ

«Συζητήσαμε επίσης για την απελευθέρωση πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής (άνθρακα) από το αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς (ΑΣΑ – μηχανισμός για την αυτόματη προσαρμογή της ετήσιας ποσότητας δικαιωμάτων που πλειστηριάζονται στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ) προκειμένου να μειωθεί η τιμή τους, καθώς επίσης και άλλα πιθανά μέτρα» ε’ιπε ο Φιάλα.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ είπε από την πλευρά του ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τις από κοινού αγορές φυσικού αερίου μετά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, καθώς τότε οι αποθήκες θα είναι άδειες.

Ο Χέγκερ επισήμανε ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να καθοριστεί με τρόπο ώστε να μην απειλούνται οι παραδόσεις