Skip to main content

Δύο εισοδηματικών «ταχυτήτων» οι νέοι συνταξιούχοι

Από την έντυπη έκδοση 

Του Βασίλη Αγγελόπουλου 
[email protected]

Συνταξιούχοι «δύο ταχυτήτων» προκύπτουν από τις νέες συντάξεις που εκδίδονται, καθώς οι διαφορές στο μηνιαίο εισόδημα είναι πολύ μεγάλες ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος», για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο μέσος όρος των κύριων συντάξεων που εκδόθηκαν από τον ΕΦΚΑ και αφορούν εργαζόμενους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα είναι 656,82 ευρώ.

Αντίθετα, για τον ίδιο μήνα, ο μέσος όρος των κύριων συντάξεων που αφορούν εργαζόμενους που προέρχονται από το Δημόσιο είναι 1.013,84 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τον ισχύοντα τρόπο καταβολής των κύριων συντάξεων, οι εργαζόμενοι του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν τον Σεπτέμβριο έλαβαν υψηλότερες αποδοχές κατά 357,02 ευρώ σε σχέση με τους συναδέλφους τους από τον ιδιωτικό τομέα.

Το στοιχείο αυτό δείχνει πόσο αρνητική επίδραση έχουν στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξης οι περίοδοι της ανεργίας, που είναι σαφώς περισσότεροι στον ιδιωτικό από ό,τι στον δημόσιο τομέα, οι πιο χαμηλοί μισθοί, αλλά και ενδεχόμενη υποαπασχόληση.

Συνολικά, τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο εκδόθηκαν 29.925 συντάξεις. Η συνολική δαπάνη των αναδρομικών στους νέους συνταξιούχους με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης ανήλθε σε 131.657.032,49 ευρώ και η συνολική δαπάνη συντάξεων σε 16.173.303,33 ευρώ.

Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι πράγματι από το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων κύριων συντάξεων που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ένας σημαντικός αριθμός απονεμήθηκε στους τελικούς δικαιούχους. Επιπλέον, απονεμήθηκαν 2.981 τροποποιητικές συντάξεις, με τη συνολική δαπάνη αυτών να ανέρχεται σε 2.059.244,90 ευρώ. Από το στοιχείο αυτό μπορεί να τεκμαίρεται ότι οι συντάξεις αυτές αφορούν ως έναν βαθμό τυχόν λάθη που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα, τα οποία διορθώθηκαν και απονεμήθηκαν εκ νέου.

Από το σύνολο των νέων συντάξεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι 18.673 ήταν αρμοδιότητας του ΕΦΚΑ (ιδιωτικός τομέας) και άλλες 2.207 προήλθαν από το Δημόσιο, ενώ απονεμήθηκαν και 7.839 από το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές). Άρα οι κύριες συντάξεις που ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο ήταν 20.880, δηλαδή κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με παρελθόντα έτη.

Δαπάνες

 

Από τα υπόλοιπα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» φαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο δαπανήθηκε ποσό άνω των 2,3 δισ. ευρώ για να απονεμηθεί το σύνολο των 4.440.830 συντάξεων (κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) στους 2.465.985 συνταξιούχους. Η μέση κύρια σύνταξη ήταν για το σύνολο του 1.857.322 συντάξεων γήρατος, 747,57 ευρώ. Άρα, φαίνεται ότι οι νέες συντάξεις που εκδίδει ο ΕΦΚΑ ήταν μικρότερες από τον συνολικό μέσο όρο κατά 90,75 ευρώ τον μήνα Σεπτέμβριο.

Εάν συνεχιστεί η ίδια παραγωγή νέων συντάξεων είναι σαφές ότι το συνολικό ποσό της μηνιαίας δαπάνης θα παραμείνει στα ίδια, ίσως και σε μικρότερα επίπεδα, ακόμα και αν αυξηθεί ο αριθμός των συνταξιούχων, λόγω καταβολής αναδρομικών ποσών σε εκκρεμείς αιτήσεις.Αντίστοιχα, η μέση επικουρική σύνταξη για το σύνολο των συνταξιούχων ήταν 194,01 ευρώ και το μέσο μέρισμα 104,99 ευρώ.