Skip to main content

Μπάιντεν: Αν υπάρξει ύφεση, θα είναι πολύ ήπια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ύφεση στο εγγύς μέλλον και αν υπάρξει, αναμένει ότι θα πρόκειται για μια «ελαφριά» οικονομική κάμψη.

«Κάθε έξι μήνες το λένε αυτό. Κάθε έξι μήνες, κοιτάζουν κάτω τους επόμενους έξι μήνες και λένε τι πρόκειται να συμβεί», είπε ο Μπάιντεν σε μια συνέντευξη στο CNN που μεταδόθηκε την Τρίτη, αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις από μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ.

«Δεν έχει συμβεί ακόμα.  Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ύφεση. Εάν συμβεί, θα είναι μια πολύ ελαφριά. Δηλαδή, θα κινηθούμε ελαφρώς προς τα κάτω».

Οι ανησυχίες εντείνονται καθώς η Federal Reserve συνεχίζει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό. Τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης – ήταν η τρίτη συνεχόμενη αύξηση της Fed.

Ο Μπάιντεν δεν προεξοφλεί πλήρως τις πιθανότητες ύφεσης, αλλά είπε στη συνέντευξή του ότι οι πιθανότητες είναι χαμηλές.

«Είναι πιθανό», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν είναι κάτι που το προσδοκώ όμως».

Ο πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «πραγματικά προβλήματα», αλλά πιστώνει τη νομοθεσία που ψηφίστηκε υπό τη διακυβέρνησή του, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, που βάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε «καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα στον κόσμο οικονομικά και πολιτικά».

naftemporiki.gr