Skip to main content

Χρηματιστήρια: Πιέσεις λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη

Διατηρήθηκαν οι πιέσεις στις αγορές με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 808 μονάδες, υποχωρώντας 0,69%, με ανάχωμα τα κέρδη της Coca Cola, και ενώ η Ρωσία εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση εναντίον ολόκληρης της Ουκρανίας, με πυραυλικά χτυπήματα. Στο «κόκκινο» και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς μαίνονται οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης και την προοπτική πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ρίχνει τον πήχυ της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2023 και βλέπει ΗΠΑ και Ευρωζώνη να παγιδεύονται σε στασιμοπληθωρισμό. Το ΔΝΤ ουσιαστικά περιγράφει ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού, στο οποίο το 1/3 του πλανήτη θα υποστεί τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης (τεχνική ύφεση), την ώρα που ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα παραμένει στα ύψη. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί από 6% το 2021 σε 3,2% φέτος και 2,7% το 2023.

Στα της Ελλάδας, σημάδια ανθεκτικότη, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ευρωπαϊκή η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, «βλέπει» το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές. Για την Ελλάδα, το Ταμείο διατηρεί σε θετικό έδαφος τον πήχη της ανάπτυξης τόσο για φέτος, όσο και για την επόμενη χρονιά. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, τα ποσοστά θα είναι διπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις το 2022 με μία μικρή υποχώρηση το 2023, χωρίς όμως να διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.

* Με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να «σκαρφαλώνει» τον Σεπτέμβριο στο 12%, ο ετήσιος μέσος όρος έχει ήδη αναρριχηθεί στο 8,7%, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο για «συγκράτηση» του δείκτη τιμών καταναλωτή για το σύνολο της χρονιάς στο 9%-9,1%.

* Στην Ευρώπη η Φρανκφούρτη υποχωρεί 1,3%. Στο -1.2% οι απώλειες και για τον πανευρωπαϊκό STOXX600. Οι αγορές της περιοχής έκλεισαν χαμηλότερα τη Δευτέρα, καθώς η αστάθεια συνέχισε να κλονίζει το κλίμα. Μαζί με την ανησυχία για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και τον αντίκτυπό τους στην οικονομική ανάπτυξη, οι αγορές στην Ευρώπη παρακολουθούσαν επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά από πολλαπλές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου.

Το πρόγραμμα έκτακτων αγορών ομολόγων επεκτείνει η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England, BoE), ανακοινώνοντας ότι θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων που τρέχει και τίτλους συνδεδεμένους με τον πληθωρισμό,καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη στη χαοτική αγορά ομολόγων της χώρας. Έτσι, η BoE θα προχωρήσει σε αγορές αξίας έως και 5 δισ. λιρών χρέους που είναι προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, επικαλούμενη «ουσιώδη κίνδυνο» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν καθώς η σταθερή δημιουργία αποθεμάτων αμβλύνει τις ανησυχίες για τις χειμερινές ελλείψεις, παρόλη την κλιμάκωση του πολέμου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 2,7% για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Τα αποθέματα έχουν πληρότητα στο 91%, παρέχοντας μια σχετική ασφάλεια για τους ψυχρότερους μήνες, ακόμη και αν η Ρωσία περικόψει περαιτέρω τις ροές προς την περιοχή.

* Υποχωρούν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street. Στο -0,17% ο Dow Jones, απώλειες 1% για τον S&P. Ο δεικτοβαρής για την τεχνολογία Nasdaq χάνει 1,52%.

naftemporiki.gr